13.4.2018

Maistiainen: nuorekas ja älykäs – Mercedes-Benz A-sarja

Mercedes-Benz A-sarja

Unohtakaa jo hirviväistöt! Mercedeksen juniori näyttää älyllään ja tyylillään tietä koko mallistolle.

Aivan kaikkea ei ehkä vielä ole sanottu Mercedes-Benzin kolmannen polven A-sarjasta, joka muutti rajusti mallisarjan tyyliä ja sai itselleen erityisaseman suomalaisten sydämissä kiitos Uudenkaupungin autotehtaan. On kuitenkin aika katsoa kohti tulevaa ja uutta A-sarjaa.

Mercedes-Benz A-sarja

Ulkoisesti A-sarja jatkaa edeltäjänsä tyylillä, mutta Gorden Wagenerin luotsaaman muotoilutiimin tyyli on entistä rohkeampaa ja auto on jälleen kasvanut. Yli 4,4 metriä pitkä A-sarja ei siis ole enää mikään pikkuauto ja myös akseliväli ja raideväli ovat kasvaneet. Tavoitteena on ollut panostaa erityisesti mallin sisätiloihin.

Mercedes-Benz A-sarja

Matkustamo onkin A-sarjan merkittävin uudistus. Tilavampi, nuorekkaampi ja raikkaampi ohjaamo on toteutettu raivaamalla tilaa muun muassa kojelaudasta ja parantamalla näkyvyyttä joka suuntaan. Sisävalaistusta on parannettu ja käytetyt materiaalit ovat aiempaa laadukkaampia. Kasvaneista tiloista huolimatta takaistuin on kuitenkin lievä pettymys, sillä sen matalalle asetettu istumakorkeus suosii lastenistuimia ja tavaran kuljettamista istuvien matkustajien kustannuksella.

Mercedes-Benz A-sarja

A-sarjan vallankumouksellisin ominaisuus on MBUX-järjestelmä, joka on vastuussa ajotietokoneen, äänentoiston ja navigaation kaltaisista toiminnoista. Kahden suuren ruudun ohjaamotyyli on tuttua jo muun muassa E-sarjasta, mutta on selvää, että MBUX on vihdoin se käyttöjärjestelmä, jolle konsepti on suunniteltu. Pääosin hyvin rakennetut valikkorakenteet tuovat tärkeimmät toiminnot helposti ulottuville. Järjestelmää käytetään joko ohjauspyörän kosketusalueilla, keskitunnelin suurella kosketuslaudalla tai koskettamalla itse näyttöä.

Mercedes-Benz A-sarja

Toinen tapa käyttää MBUX-järjestelmää on sanoa "Hey Mercedes", joka herättää uuden sukupolven ääniavustimen unestaan. Ilahduttavasti Mercedes-ääniavustin osaa nyt tulkita luonnollisia lauseita, eikä englanniksi toimiva järjestelmä ole moksiskaan lievästä rallienglantiaksentista. Vaikka Applen Siri ja muut ääniavustimet ovat arkipäivää älypuhelimissa ja tietokoneissa, on "Hey Mercedes" hyvä tapa asioiden tekemiseen ilman, että käsiä tarvitsee irrottaa ohjauspyörästä.

Mercedes-Benz A-sarja

Uusi Mercedes-Benz A-sarja on jälleen melkoinen kehitysaskel mallin historiassa – ja kun sen valmistus aikanaan alkaa Uudessakaupungissa, on uusi W177 jälleen auto, josta kannattaa olla ylpeä. Malliston hinnat alkavat 31 645 eurosta.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat