Mercedeksen MBUX uudistaa merkin tietoviihteen

Ajoneuvot Tekniikka Uutinen 12.1.2018

Koskettamalla paras: Mercedeksen MBUX uudistaa tietoviihteen, alkaen A-sarjasta

MBUX ei ehkä ole järin kiehtova nimi, mutta uuden A-sarjan raikas matkustamo painottaa käyttäjäkokemusta ja aloittaa vallankumouksen koko tähtimerkin osalta.

Mercedes-Benzin tuleva A-sarja on merkittävä jopa koko merkin tulevaisuuden osalta, sillä se esittelee ensimmäisenä mallina uuden MBUX-tietoviihdejärjestelmän. Asiaa sivuttiin jo katsauksessamme uuden A-sarjan sisätiloihin, mutta Las Vegasin CES-messujen yhteydessä saksalaismerkki paljasti lisää yksityiskohtia itse tietoviihdejärjestelmän toiminnasta.

Mercedeksen MBUX uudistaa merkin tietoviihteen

Rokkia muttei enää rollia

Viime vuosina itseään kunnioittavien tieto-, navigaatio- ja viihdejärjestelmien kulmakiveksi on muodostunut iPod-henkinen rulla valikkohelvetin navigoimiseen. MBUX heittää nyt Mercedeksenkin Comand-järjestelmässä tutun rullan autuaammille bittimaille.

Mercedeksen MBUX uudistaa merkin tietoviihteen

Sen sijaan järjestelmä panostaa voimakkaasti kosketuksen voimaan: muun muassa E-sarjasta tutut ohjauspyörän kosketusherkät palat ovat kuljettajalle ehkä luontevin tapa valintojen ja eleiden tekemiseen ajon aikana. Moderniin tyyliin myös viihdejärjestelmän näyttö on jatkossa kosketusherkkä, jotta muutettavia asioita voi kirjaimellisesti koskettaa. Kolmantena kosketusvaihtoehtona on keskitunnelista löytyvä rannetuellinen kosketuslevy, tuoden mieleen Comand-rullan yläosan tai Lexuksen hiirilevyn. Epäilemättä kosketukseen panostaminen on Mercedeksen osalta merkittävä satsaus käyttäjäkokemuksen yhtenäisyyteen.

Mercedeksen MBUX uudistaa merkin tietoviihteen

Uuden kolmitasoisen (kotiruutu, sovellus ja sovelluksen apuvalikko) valikkojärjestelmän lisäksi MBUX tarjoaa käyttöön kolme kokonaisvaltaista käyttötilaa. Näissä tiloissa auto kohtelee mittaristonäyttöä ja kojelaudan näyttöä yhtenäisenä ja valjastaa ne joko avustimien, matkanteon tai navigoinnin palvelukseen. Asetusten muuttaminen on jatkossa helpompaa, sillä 3D-mallinnetusta autosta tarvitsee vain klikata oikeaa kohtaa ja auto visualisoi tehdyt muutokset reaaliajassa. Samalla esimerkiksi HERE-palvelun kartat pääsevät uuteen loistoonsa tuttujen nipistyseleiden toimiessa viiveettä.

Mercedeksen MBUX uudistaa merkin tietoviihteen

Esimerkki mittaristonäytön navigaationäkymästä.

Reaaliaikaiseen ja näyttävään animoituun grafiikkaan perustuva MBUX-käyttöliittymä vaatii luonnolisesti paljon auton laitteistolta. Perusmallissa molemmat näytöt ovat 7-tuumaiset ja huipulla ruudut on päivitetty 10-tuumaisiksi, keskitason ollessa 7+10-tuumaisilla ruuduilla.

Syvällä auton uumenissa olevassa tietojärjestelmässä on käytössä yhteensä kuusi keskusyksikön ydintä, joiden lisäksi NVIDIA toimittaa Mercedekselle 128–256 CUDA-ytimellä varustetut näytönohjaimet varustetasosta riippuen. Kokonaisuuden kruunaa peräti 8 gigaa DDR4-keskusmuistia. Jos tekniikka ei ole vahvuutesi ja luet tätä mobiililaitteella: MBUX:n takaa löytyy reilusti enemmän puhtia kuin pädistäsi tai puhelimestasi.

Uutena ominaisuutena auto saattaa näyttää etukameran kuvan myös navigaationäytössä, mutta laskentatehon ansiosta auto pystyy höystämään kuvaa lisätyn todellisuuden (AR, augmented reality) keinoilla. Nyt siis ”eikun tuosta välistä” -ohjeistus on saatavilla myös yksin ajaessa.

Hei Mercedes

Kosketuksen ja grafiikan lisäksi Mercedes-Benz luottaa ääniavustepalveluun. Merkin omapäinen Linguatronic on kasvanut uusiin mittoihin, sillä uuden ajan ääniavustaja toimii Applen Sirin, Amazon Alexan ja Google Assistantin tavoin vapaamuotoisilla äänikomennoilla. Esimerkiksi ilmastoinnin lämpötilaa voi säätää sanomalla vain ”minulla on kuuma” eikä järjestelmälle tarvitse erikseen kertoa ”aseta ilmastoinnin lämpötilaksi 20°C”.

Ääniavustajan puhuttelukäsky on ”Hey Mercedes”. Mercedeksen mukaan järjestelmä oppii pilvipalveluiden kanssa muun muassa käyttäjien aksentteja, uusia trendisanoja sekä kielen muuttuvaa rakennetta. Vastaavasti pilviälyä käytetään myös vastausrakenteen muuttamiseen, jotta monotoniselta toistolta vältyttäisiin myös kyytiläisiä puhuteltaessa.

Mercedeksen MBUX uudistaa merkin tietoviihteen

Näillä näkymin Mercedeksen oma älypalvelu toimii erillään Amazonin ja Googlen tarjoamista infrastruktuureista, mutta Mercedes ei ole sulkemassa järjestelmäänsä yhteistyökumppaneilta.
– Se ei tarkoita, että se olisi saari. Emme kilpaile niiden järjestelmien kanssa. Näen [Googlen ja Amazonin] kumppaneina, kommentoi Mercedeksen henkilöautojen tuotekehityksestä vastaava Ola Källenius The Vergelle.

Mercedeksen MBUX uudistaa merkin tietoviihteen

MBUX on saanut myös tekoälypiirteitä. Jos puhelut äidille toistuvat tiistaisin, jos kuntosali kutsuu torstaisin tai jos kello 16:00 kuunnellaan radiouutiset tietyltä asemalta, alkaa auto pian ehdottaa rutiiniksi muodostuneita tekoja jo valmiiksi. Älyehdotukset toimivat Mercedes me -palveluiden kautta myös älykellojen kanssa, joten auto saattaa ehdottaa älykellossa työpaikan osoitetta jo aamun alkaessa.

Samalla järjestelmät pyrkivät ratkaisemaan ”viimeisen mailin” ongelmia parkkipaikalta lähdettäessä ja autolle palattaessa. Luonnollisesti Mercedes me on kiinnostunut myös ympäristön kuulumisista aina säästä ja liikennetiedosta alkaen, unohtamatta esimerkiksi polttoaineen hintoja tai ravintolasuosituksia.

Mercedeksen MBUX uudistaa merkin tietoviihteen

Esimerkit kolmesta eri teemasuunnasta: Classic ja Sport ovat saaneet seurakseen ihastuttavan minimalistisen Understated-tyyliteeman.

Alussa on A

MBUX ja sen lukuisat käyttäjäpainotteiset uudistukset tullaan näkemään ensimmäisenä keväällä 2018 esiteltävässä Mercedes-Benz A-sarjassa, jonka jälkeen järjestelmä ryhtyy valloittamaan koko tähtikeulan mallistoa. Mercedes on tuskin kuitenkaan esitellyt kaikkia lähivuosien temppuja MBUX:n osalta vielä A-sarjassa, joten odotamme jännityksellä myös tulevaa.

Mercedeksen MBUX uudistaa merkin tietoviihteen

Lähteet: Mercedes-Benz, The Verge Kuvat: Mercedes-Benz

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat