19.10.2016

Koeajo: Peugeot 3008 – ohjaamolla onneen?

Peugeot 3008

Uusi Peugeot 3008 vastaa Nissan Qashqain menestykseen futuristisin asein.

Nissan Qashqai on saanut rellestää kompaktien mutta tilavien – ja silti kohtuuhintaisten – katumaasturien luokassa miltei yksinään, ja suosio on ollut sen mukaista.

Vasta nyt eurooppalaisetkin kilpailijat alkavat herätä haasteeseen. VW-konsernin vastine Seat Ateca tuli juuri myyntiin Suomessa, ja pian estradille astuu Peugeot uudella 3008:llaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aidot muodot

Samannimisestä edeltäjästään poiketen Peugeot 3008 on aidosti nykyaikaisen katumaasturin näköinen. Tila-autoa muistuttaneet muodot on korvattu muhkeilla ja dynaamisilla linjoilla.

Erikoisin yksityiskohta on auton takaosassa, missä kolme pystyä takavaloa molemmin puolin perää on aseteltu kiiltävänmustan paneelin päälle. Keulailme on suhteessa tavanomaisempi.

Peugeot 3008

3008 asettuu melko saumattomasti Qashqain kokoluokkaan myös ulkomitoiltaan. Pituutta on seitsemisen senttiä reilummin, mutta muissa suunnissa erot ovat jo pienemmät.

Edeltäjäänsä nähden 3008 on venynyt sekä pituudeltaan että akseliväliltään. Silti auto on valmistajan mukaan mallista riippuen 100–120 kiloa kevyempi. Maavaraakin on 22 senttimetrin myötä aiempaa reilummin, vaikka auton kattolinja kulkee jopa hivenen matalammalla.

Rohkea ohjaamo

Sisällä huomion varastaa aiemmista Peugeoteista poikkeava kojelauta.

Jo 308-mallin myötä leijonamerkki koki melkoisia hyppäyksiä laatuvaikutelmaansa, ja sama huoliteltu viimeistely jatkuu myös uudessa 3008:ssa.

Järjestelyiltään kojelauta on samanlainen kuin 308:ssa ja tämän pikkuveljessä 208:ssa: mittaristo on sijoitettu ohjauspyörän yläpuolelle ja suuri kosketusnäyttö kojelaudan keskelle. Uutta ovat vähemmän katveita tuottava ohjauspyörä, tuore katkaisinten muotoilu niin ratissa kuin kojelaudassakin sekä näyttöjen grafiikka.

Näkymiä voi räätälöidä monipuolisesti mielensä mukaan. Käyttökieleksi on vaihtunut, kiitettävää kyllä, suomi. Parasta on se, että niin 12,3-tuumainen digimittaristo kuin 8 tuuman keskinäyttökin ovat kaikissa 3008-versioissa vakiona.

Peugeot 3008

Valmistajan mukaan samankaltainen ohjaamo tullaan näkemään vastaisuudessa muissakin uusissa Peugeoteissa.

Uuden oloinen, mutta...

Ajoasento on kelpo, kunhan tottuu tavallisesta poikkeavaan mittariston sijaintiin. 308-mallin kokemusten perusteella tämä jakaa kuljettajat kahteen leiriin. Eniten tottumista vaatii silti ylä- ja alaosastaan litistetty ratti – etenkin jyrkemmissä käännöksissä.

Seitsemän design-nappulan rivistö kojelaudan keskellä näyttää alkuun ergonomiselta kauhistukselta, mutta selkeät merkinnät pelastavat sekoittumiselta. Ja kysehän on lopulta vain kosketusnäytön apunappuloista, eli aluevalinnoista esimerkiksi soittimen, ilmastoinnin ja navigaattorin näpyttelyä varten. Selkeää.

Peugeot 3008

Puutteitakin jää. Vanhat, periranskalaisella logiikalla toimivat vilkku- ja pyyhinviikset olisi samalla voitu vihdoin uusia. Esimerkiksi kunnollinen kertapyyhkäisytoiminto uupuu.

Aiempaa suurempi tavaratila adaptoituu erilaisiin kuljetustarpeisiin kahteen eri tasoon asettuvan välipohjan avulla. Käytännöllisen kokonaisuuden kruunaavat vatupassiin levittyvä laajennus sekä suksiluukku.

Peugeot 3008

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Täsmähinnoiteltu

Peugeot 3008:n lopullinen hinnasto julkistetaan marraskuun puolivälin jälkeen, mutta maahantuojan jakama pieni raapaisu antaa osviittaa tulevasta.

Perusvarustetaso eli Access yhdistettynä kolmisylinteriseen Puretech 130 -bensiinimoottoriin maksaa kuin sattumoisin 24 990 euroa eli tismalleen yhtä paljon kuin Qashqain myydyin malli, DIG-T 115 Acenta. Saman voimanlähteen saa halutessaan automaattivaihteistolla.

3008:n dieselversion ostaja säästää paitsi kulutuksessa, tällä kertaa myös hankintahinnassa, sillä Access Blue HDi 100 kustantaa tonnin edellä mainittua bensakonetta vähemmän. Säästöpossu on tarjolla ainoastaan manuaalilaatikolla.

Ja jos ei tyydy esimerkiksi Accessin manuaaliseen ilmastointiin ja teräsvanteisiin, lisää varusteita saa tilaamalla Activen, Alluren tai GT:n. Näiden hinnat ovat vielä määrittelemättä.

Peugeot 3008

Muut moottorivaihtoehdot ovat bensiinipuolella nelipyttyinen 1.6 THP 165 (automaatti) ja dieselrintamalla 1.6 Blue HDi 120 (manuaali tai automaatti), 2.0 Blue HDi 150 (manuaali) sekä 2.0 Blue HDi 180 (automaatti). Ranskalaistapaan mallimerkintä paljastaa myös hevosvoimien määrän.

Kaikki 3008:t ovat etuvetoisia. Vetovajetta – joka tosin ei vaikuta suomalaisia haittaavan, kun katsoo Qashqain menekkiä – paikataan kolmeen kalleimpaan varustetasoon saatavalla monipuolisemmalla luistonestojärjestelmällä.

Keinahteleva ajettava

Ensitutustumisella kokeilimme 165-heppaista bensaversiota, joka antaa käyttöön tasaisen pehmeää ja kohtuullisen hiljaista voimaa.

Peugeot 3008

Koneeseen yhdistetty automaattivaihteisto on sama kuusinopeuksinen momentinmuunnintyyppinen kuin useissa muissakin Peugeotin malleissa, mutta vaihteenvalitsin on uutta, sähköistä mallia. Se vaatii useiden muiden vastaavien toteutusten tapaan melko herkkää otetta, ja myös kahvan persoonallinen muotoilu ottaa hetken totuttelun.

Ohjaus on nopea ja tarkka, ja kääntyvyys kurveihin herkkää. Kori tosin keinahtelee epätasaisuuksissa melko selvästi, eli aivan henkilöautomaisimmalta alusta ei vaikuttanut. Lopulliset arviot ajettavuudesta ja mukavuudesta jätämme kuitenkin kotimaan loskaan.

Peugeot 3008

Messuilla tavataan

Ensimmäiset 3008-yksilöt saavuttavat omistajansa joulukuussa. Uutuutta pääsee katsomaan ensimmäisen kerran livenä Auto 2016 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 18.–20.11.

Ensi keväänä on sitten luvassa saman auton seitsenpaikkainen painos 5008, joka on tehnyt vieläkin selvemmän muodonmuutoksen tila-autosta katumaasturiin päin.

Peugeot 3008

Teksti ja kuvat: Jussi Saarinen

Katso myös Pariisin autonäyttelyssä kuvattu video Peugeotin eläväisistä mittaristoanimaatioista:

https://youtube.com/watch?v=i9cpp0MKUEc

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat