Liikenne | Uutinen | 20.8.2019

Liikenneturva: Miksi ratissa ovat hermot kireällä – ja mitä asialle voi tehdä?

Tien päällä liikkuessa moni törmää niin sanottuun ’’road rageen’’, tieraivoon, eli hermojen menettämiseen liikenteessä. Usein tämä ilmenee käsimerkein, valojen väläytyksin, vaarallisin ohitusyrityksin tai jonain muuna harkitsemattomana käyttäytymisenä liikenteessä. Liikenneturva otti selvää ilmiön syistä ja yleisyydestä.

Jaa artikkeli

Lähes kaksi kolmasosaa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista tunnustaa, että on menettänyt hermonsa muiden tielläliikkujien toiminnan takia. Radio Novan ja Liikenneturvan uudessa podcastissa on puheenaiheena ihmisten käyttäytyminen liikenteessä. Podcastissa muun muassa selvitetään miksi muiden käyttäytyminen saa kiukuttamaan liikenteessä ja mitä sille voi tehdä itse.

Liikenneturvan kyselyssä 64 prosenttia tunnusti muiden tielläliikkujien aiheuttavan hermostumista tai suuttumista liikenteessä vähintään satunnaisesti. Jopa 29 prosenttia kertoi hermojen menetyksen johtaneen liikenteessä toimimaan niin, että myöhemmin tämä on hävettänyt tai nolottanut.

– Jos liikenteessä pinna jostain syystä palaa, suuttumisen ei saa antaa valua toimintaan. Jos näin on päässyt käymään, kyllä se usein jälkikäteen hävettää. Samalla tavalla aamiaispöydän sanaharkassa suolletut syljentuomat harmittavat ja niitä pyytää jälkikäteen anteeksi, muistuttaa Liikenneturvan suunnittelija, psykologi Jyri Kaistinen.

Liikenne

Kirkkaiden valojen häikäisy peilin kautta kuumentaa tunteet usein erittäin nopeasti.

– Omia tulkintoja liikenteestä voi myös kyseenalaistaa. Valmiiksi negatiiviset ennakkoasenteet esimerkiksi pyöräilijöiden ja autoilijoiden välillä tuovat helposti mukanaan häiriöitä ja vääriä tulkintoja. Myös karikatyyrit naisista ratissa tai bemarikuljettajista voivat johdatella harhapoluille. Miksi oma moka on vahinko, mutta toisen tunaroinnissa kyse piittaamattomasta pullistelusta, Kaistinen jatkaa.

Tien päällä tehdyt tulkinnat ja saadut stereotyypit ovat yksi podcastin aiheista. Kaistapäät-podcastissa tien päällä ovat psykologi Kaistisen lisäksi usein tienkäyttäjien kanssa keskustelevat radiojuontajat Minna Kuukka ja Aki Linnanahde.

Lähde: Liikenneturva Kuvat: Liikenneturva, Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu