29.5.2019

Liikenneturva: ohjeet turvalliseen pyöräilyyn

Ennen pyöräilykauden aloittamista on hyvä kerrata liikennesäännöt, suurin osa pyöräilijöiden henkilövahingoista tapahtuu risteyksissä.

Moni suomalainen viettää kesälomaansa pyöräillen. Liikenneturva muistuttaa pyöräilijän kohtaavan monenlaisia olosuhteita, joiden varalta on hyvä kerrata ennen pyöräilykauden aloittamista sääntötuntemusta, reitin suunnittelua, oikeaa varustusta ja ajoissa ennakointia.

– Liikenne perustuu aina yhteispeliin. Tilan antaminen ja kulkijoiden keskinäinen kunnioitus ovat tärkeässä osassa turvallisuuden takaamisessa oli kyse sitten autoilijoista, pyöräilijöistä tai kävelijöistä. Sopiva ajonopeus auttaa vaarallisten tilanteiden välttämisessä ja nopeammin liikkuvien vastuulla on kiinnittää huomiota hitaammin eteneviin, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa ohjeistaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Perussäännöt oleellisessa asemassa

Ajamisen säännöt on hyvä kerrata etenkin, jos on pitänyt pyöräilystä taukoa. Mikäli pyörätie on käytössä, on sitä pyöräillessä pääsääntöisesti käytettävä. Mikäli pyörätietä ei ole, ajetaan tien oikeassa reunassa olevalla pientareella, tai pientareenkin puuttuessa niin lähellä tien oikeaa reunaa kuin on turvallista. Erityisen tärkeää on tuntea väistämissäännöt.

polkupyörä

– Erityisen tarkkaavainen on syytä olla risteyksissä, sillä niissä tapahtuu suurin osa henkilövahingoista. Perussäännön mukaan teiden ja katujen risteyksissä pyöräilijän ja autoilijan on väistettävä oikealta tulevia ajoneuvoja, Piippa toteaa.

Liikennemerkkien mukaan toimiminen on tärkeää. Pyörätieltä ajoradalle ajaessa pyöräilijä on väistämisvelvollinen, ellei autoilijaa velvoiteta väistämään liikennemerkillä. Piippa muistuttaa pyöräilijänkin olevan ajoneuvon kuljettaja ja ettei pyörätien jatke ole sama asia kuin suojatie.

Huomioi ja huolla

Pyöräilijän tulee eri olosuhteissa painottaa keskittymistään erilaisiin asioihin. Piipan mukaan kaupungissa on erityisen tärkeää huomioida muita liikkujia toimimalla selkeästi ja ennustettavasti. Ennen ohjaustangon kääntämistä pyöräilijä osoittaa kääntymissuuntaan ja polkupyörissä pakollista varustetta, soittokelloa, kannattaa käyttää ajoissa ohitusaikeen ilmoittamiseksi.

Ennen pyöräilykauden aloittamista, etenkin pitkiä matkoja pyöräilevien, kannattaa pyörä huoltaa hyvin.

Vesipesu on hyvä tapa aloittaa. Ketjujen rasvaukseen sopii pyörä- tai ompelukoneöljy. Pesun jälkeen kannattaa tarkistaa jarrujen toimivuus, renkaiden kulutuspinnat, vanteet ja pinnojen kireys sekä valot ja heijastimet. Rengaspaineet on myös tarkistettava. Pyörä kannattaa huoltaa, vaikkei siinä varsinaista vikaa olisikaan, Piippa neuvoo.

Yllättäviä ja vaarallisia tilanteita tulee ennaltaehkäistä keskittymällä ajamiseen ja huomioimalla muuta liikennettä. Välttämällä äkkinäisiä ohjausliikkeitä ja kiinnittämällä huomiota ajolinjaansa pyöräilijä on paremmin ennakoitavissa. Myös oma näkyvyys kannattaa turvata kesälläkin, esimerkiksi huomioliiveillä.

Lähde: Liikenneturva Kuvat: Liikenneturva, Moottorin arkisto

Luetuimmat