Vasemmalle saa pysäköidä vain sääntöjä noudattaen

Liikenne Tieliikennelaki 17.7.2020

Uusi tieliikennelaki: Vasemmalle saa pysäköidä vain sääntöjä noudattaen

Liikenneturva muistuttaa, että vasemmalle saa pysäköidä vain sääntöjä noudattaen. Uuden tieliikennelain sallima pysäköinti vaatii tarkkuutta, joten säännöt on syytä kerrata huolella.

Kesäkuun alussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki toi muutoksen muun muassa rengastuksen, vetoketjuperiaatteeen, kaistavalinnan ja kevytperävaunun vetämisen lisäksi myös pysäköintiin. Laki sallii nyt pysäköinnin ja pysäyttämisen tien vasemmalle puolelle taajamien kaksisuuntaisilla teillä. Vasemmalle saa pysäköidä vain sääntöjä noudattaen, kun se ei vaaranna tai haittaa muita tienkäyttäjiä eikä mahdollista sulkuviivaa saa tässäkään tapauksessa ylittää.

– Lisäksi on muistettava myös muut pysäköintiin liittyvät säännöt ja rajoitukset, aivan kuten ”normaalistikin” pysäköidessä. Kun liikennemerkit näkyvät vain vastakkaiseen suuntaan, on vasemmalle pysäköidessä tiedettävä tai käytävä erikseen varmistamassa, millaisia rajoituksia kyseisellä paikalla on tai onko pysäköinti ylipäätään sallittua, muistuttaa Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Muutoksen perimmäinen tarkoitus on sujuvoittaa jakeluliikennettä, mutta tätä on moni tavallisempikin autoilija varmasti jo kokeillut. Ongelmia kuitenkin voi syntyä, jos pysäköinnin lainmukaisuutta ei varmista. Mahdollisuutta on käytettävä harkiten ja tarkkana on oltava, sillä pysäköinti vasempaan reunaan voi olla yllättävän haasteellista.

– Yksi unohtuva perusasia voi olla se, että viiden metrin matkalla ennen suojatietä ei edelleenkään saa pysäköidä. Vasemmalle parkkeerattaessa onkin katsottava oikea etäisyys ikään kuin peilikuvana eli liikenteen kulkusuunnasta, Valtonen huomauttaa.

Vilkkua ja varovaisuutta

Auton jättävä ei myöskään välttämättä tule ajatelleeksi tilannetta autolle palattaessa. Rauhalliseen aikaan vasemmalle pysäköivä saattaa kokea melkoisen järkytyksen jos ruudusta pitäisikin päästä pois pahimpaan ruuhka-aikaan. Tuossa tilanteessa kaikkien väistäminen voi osoittautua lähes ylitsepääsemättömäksi esteeksi.

– Kannattaa myös tiedostaa, että olosuhteet voivat muuttua pysäköinnin aikana. Liikennetilanteen muutos kuten ruuhka voi tehdä pois lähtemisestä yllättävän haastavaa. Usein voikin olla parempi kiertää kortteli ja etsiä paikka oikealta puolelta kuin ängetä väkisin hankalaan paikkaan vasemmalle, suosittelee Valtonen

Kaikkien tienkäyttäjien on hyvä huomioida, että nyt tien päällä voi kohdata vasemmalle pysäköineitä. Keula oman menopelin nokkaa kohti oleva ajoneuvo saattaa säikäyttää ensimmäisellä kohtaamiskerralla, mutta voikin olla juuri pysäköimässä tai lähtemässä liikkeelle.

– Tämä on hyvä tiedostaa myös esimerkiksi ohi pyöräillessä, vaikka toki oven turvallinen avaaminen onkin autosta nousevan kuljettajan tai matkustajan vastuulla. On siis varmistettava, ettei ovea avaa pyöräilijän tai kenenkään muunkaan eteen, Valtonen sanoo.

Vasemmalle pysäköijän on väistettävä sekä takaa- että vastaantulevaa liikennettä niin parkkiin ajettaessa kuin pois lähtiessä. Erityisen tärkeää on osoittaa omat aikeensa käyttämällä vilkkua. Ratin takana pitää tiedostaa myös näkyvyyden rajoitteet, erityisesti paketti- ja kuorma-autosta voi olla vaikeaa nähdä kunnolla taakse parkista lähdettäessä.

Vasemmalle saa pysäköidä vain sääntöjä noudattaen, mutta silloinkin tulee huomioida monta muuta asiaa. Helppo ruutu saapuessa saattaa osoittautua vaikeaksi poistua. Uuden lain mahdollistama tilaisuus ei suinkaan pakota hyödyntämään uutta pysäköintitapaa.

Lähde ja kuva: Liikenneturva

Jaa artikkeli