Liikenne Tieliikennelaki Uutinen 11.6.2020

Uusi tieliikennelaki: Vasempaan reunaan pysäköinti nyt sallittua – mutta haasteellista

Pysäyttäminen tai pysäköinti tien vasempaan reunaan myös kaksisuuntaisilla teillä luo uudenlaisia riskejä, joiden selättäminen vaativat autoilijoilta ja muilta liikkujilta varovaisuutta.

Ajoneuvon pysäyttäminen tai pysäköinti taajamassa tien vasempaan reunaan myös kaksisuuntaisilla teillä on ollut sallittua kesäkuun alusta. Muutos johtuu uuden tieliikennelain käyttöönotosta.

Tämä lakimuutos vaatii autoilijoilta ja muilta tielläliikkujilta varovaisutta ja ennakointia, jottei uudesta käytännöstä koidu vaaratilanteita.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen tuo esiin, että uuteen käytäntöön liittyy myös riskejä, joita autoilija ei välttämättä tule ajatelleeksi.

– Pysäytettäessä tai pysäköitäessä kaksisuuntaisella tiellä vasempaan reunaan joudutaan ylittämään vastaantulevan liikenteen kaista. Tällöin autoilijan on luonnollisesti väistettävä edestä lähestyvää liikennettä, Vesalainen muistuttaa.

Vaaranpaikka on myös matkustajien autosta poistuminen. Mikäli autossa on matkustajia oikealla puolella, joutuvat he vasempaan reunaan pysäköidystä autosta poistumaan ajoradan puolelle.

– Ennen oven avaamista onkin muistettava huolellisesti varmistaa, ettei edestä lähesty ajoneuvoa.

Haasteena liikkeellelähtö

Erityistä varovaisuutta kuljettajalta edellytetään silloin, kun lähdetään liikkeelle kaksisuuntaisen tien vasemmasta reunasta. Tuolloin on väistettävä kaikkea muuta liikennettä eli myös vastaantulijoita.

– Haasteensa havainnointiin tuo se, että oikean sivupeilin näkymä rajoittuu lähinnä vastakkaiseen suuntaan ajavien kaistalle. Näin ollen olan yli vilkaisu ja auton rinnalle jäävän kuolleen kulman varmistaminen ovat entistäkin tärkeämpiä.

Erityisen vaikea tilanne on paketti-, kuorma- tai linja-auton kuljettajalle. Näille ajoneuvoille kun on tyypillistä, ettei niistä pysty olan yli vilkaisemalla varmistamaan kuollutta kulmaa samalla tavalla kuin henkilöautosta.

Katse eteenpäin!

Vasemmasta reunasta lähdettäessä on väistettävä takaa tulijoiden lisäksi myös edestä lähestyviä.

– Kun kuljettaja istuu pysäköidyssä autossa aivan vasemmassa reunassa, on havainnointi eteenpäin erittäin vaikeaa eteen pysäköidyn auton peittäessä näkyvyyttä. Mitä isompi auto eteen on pysäköity, sitä vaikeampaa on havainnointi.

Uutta sallittua käytäntöä voi opetella Autoliiton ohjevideolta, jossa esitellään havainnollistavia esimerkkejä vasempaan reunaan pysäyttämisestä ja pysäköinnistä.

Jaa artikkeli