American Car Show

Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 14.4.2017

American Car Show – 40-vuotisjuhlanäyttely Helsingin Messukeskuksessa

American Car Show on pääsiäisen suurtapahtuma, jossa yhdellä pääsylipulla voi tutustua myös Tuning Car Show, MC Heaven sekä Motorsport -näyttelyihin.

Ensimmäinen American Car Show järjestettiin Tikkurilan Jäähallissa toukokuussa 1978. Pienen piirin harrastetapahtumasta on 40 vuodessa kasvanut maamme suurin alan harrastajien ja koko perheen pääsiäistapahtuma. Aikaisemman neljän näyttelypäivän sijaan tapahtuma on tänä vuonna tiivistetty kolmeen päivään, perjantaista sunnuntaihin.

Ensimmäisissa näyttelyissä mallia otettiin ruotsalaisten jenkkiautoharrastajien ja raggareiden hot rod -autonäyttelyistä, joita järjestettiin Tukholmassa. Tikkurilan Jäähalli valikoitui ensimmäiseksi näyttelypaikaksi siksi, että se oli edullinen ja riskikynnys oli aika matala. Autoja oli näytteillä vain kolmisenkymmentä. Siitä huolimatta pääsylippuja ensimmäiseen tapahtumaan myytiin 14 000 kappaletta.

– 40-vuotisjuhlanäyttelyssä juhlimme Suomen suurinta ja pitkäikäisintä autonäyttelytapahtumaa panostamalla erityisesti laatuun ja nostalgiaan. Koko Euroopassa ei ole montaa autonäyttelyä, joka olisi yhtäjaksoisesti ja yhtä menestyksellisesti toiminut neljä vuosikymmentä, tiivistää FHRA:n toimitusjohtaja Leo Laurell.

V8 Thunder

American Car Show

American Car Show -tapahtuman Motorsport-osasto esittelee mm. V8 Thunder -rata-autosarjan. Ärhäköissä V8 Thunder autoissa on noin 450 hevosvoimaa. Ratasarjaan hyväksytään kolme eri korimallia: Chevrolet Camaro, Ford Mustang ja Dodge Challenger. Vaihteistona on nelivaihteinen manuaali ja autojen paino noin 1200 kiloa.

Luokassa ajavat mm. V8 Thunder ry:n puheenjohtaja Jari Nurminen, Suomen tunnetuin ja menestynein naisratakuski Emma Kimiläinen sekä paremmin moottoripyörien rata-ajoista tunnettu Raimo Kesseli. Lisätietoja sarjasta, säännöistä ja kuljettajista löytyy sarjan kotisivuilta osoitteesta www.v8thunder.fi

Huutokaupassa Remu Aaltosen Lincoln

American Car Show

Amerikkalaisiin autoihin ihastunut Suomi-rockin kummisetä, Hurriganes-yhtyeen perustaja Remu Aaltonen tuo FHRA Auction -huutokauppaan oman, hyvin palvelleen ”keikka- ja kauppa-autonsa”. Kyseessä on vuosimallia 2000 oleva Lincoln Tow Car Millenium Edition. Trafin tietojen mukaan Remun Lincoln on hyvin harvinainen yksilö, sillä muita samanlaisia Millenium Edition -malleja ei Suomesta eikä juuri muualta Euroopastakaan löydy.

Pääsiäissunnuntaina 16. huhtikuuta American Car Show´ssa järjestettävässä FHRA Auction -huutokaupassa on myynnissä käytössä olevien autoharvinaisuuksien lisäksi myös museorekisteröityjä ja projektiasteisia harrasteajoneuvoja. Kaikki huutokaupattavat ajoneuvot ovat esillä koko näyttelyn ajan.

Ruotsalainen V8-moottorinen ”mopoauto”

American Car Show

Ruotsalaisen Timmie Vithagenin A-Traktori eli paikallinen ”mopoauto” on nähtävillä American Car Show´ssa. Rohkeasti ”tuunatun” vuoden 1982 Chevroletin konepellin alta löytyvästä V8-moottorista huolimatta nopeus on rajoitettu 40 kilometriin tunnissa. Ruotsissa A-Traktoria voi ajaa jo 15-vuotiaana AM-luokan ajokortilla. A-Traktor -ajoneuvoluokka on ollut käytössä Ruotsissa jo vuosikymmeniä. Kyse on kuitenkin Ruotsin omasta liikennetoimintamallista, jota ei ainakaan näillä näkymin voida soveltaa Suomeen EU-säännösten takia.

Speden vanha MGA MKII -avoauto

American Car Show

Pitkän linjan autoharrastaja, vantaalainen Ari Leppälä löysi 1980-luvun alussa kadonneeksi luullun, Pertti ”Spede” Pasasen aikoinaan omistaman MGA MKII -avoauton ruosteisen raadon navetan perukoilta Hyrylästä. Auto nähtiin merkittävässä roolissa Speden ensimmäisessä pitkässä elokuvassa X-Paroni vuonna 1964, jonka jälkeen se sitten pysyikin poissa niin julkisuudesta kuin katukuvastakin yli 50 vuotta. Kunnostustöiden aikana osia autoon hankittiin aina Tansaniasta asti. Auto on kunnostustöiden aikana myös ehtinyt vaihtaa omistajaa pari kertaa.

Tänä vuonna yhdellä lipulla pääsee kokemaan neljä eri näyttelyä: American Car Show on päätapahtuma, mutta Motorsport, Tuning Car Show ja moottoripyörien MC Heaven täydentävät ja monipuolistavat tapahtumaa selvästi. Näyttely on avoinna pääsiäisenä perjantaista sunnuntaihin klo 10-18 Helsigin Messukeskuksessa.

American Car Show

Cadillac Club of Finland esittelee suomalaisissa elokuvissa esiintyneitä jenkkiunelmia. Kuvassa Cadillac Convertible -62 Aki Kaurismäen elokuvasta Ariel.

Lähde: FHRA Kuvat: Moottorin arkisto, FHRA

American Car Show, Tuning Car Show, MC Heaven & Motorsport 2017.

14.–16.4.2016 Helsingin Messukeskuksessa.

Avoinna: pe-su kello 10–18.

Sisäänpääsy: Aikuiset (16+) 28 €/päivä, 7–15-vuotiaat 18 €/päivä, kokoaikaranneke 38 €, lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi.

Jaa artikkeli