16.11.2017

Finnairin lentoemäntien tyylit valokuvina – mikä on pannumyssy?

Finnair on koonnut lentoemäntien virka-asut valokuvanäyttelyksi. Mikä inspiroi asuvalintaa vuonna 1969? Entä mikä vaate olikaan pannumyssy?

Lentoemännät ovat vieneet pientä Suomea maailmankartalle jo vuosikymmenten ajan. Myös matkustamohenkilökunnan työasut ovat seuranneet muotia ja edustaneet aikansa uusinta suunnittelua.

Nyt nämä oman aikansa muotiluomukset ovat nähtävillä Helsinki–Vantaan lentoasemalla Blue Wings of Time –valokuvanäyttelyssä. Asut puettiin malleille ja tilanteet lavastettiin kampauksia, lentokoneita ja miljöötä myöten vastaamaan omaa aikaansa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Avaruushopeaa ja olkatoppauksia

Ensimmäiset lentoemäntien virkapuvut ovat vuodelta 1947. Tuolloin lentoemäntiä oli vain kuusi ja he saivat itse osallistua vaatturin tekemän puvun suunnitteluun. Myöhemmin helmat ja olkatoppaukset vaihtuivat muodin mukaan.

Vuonna 1969 lentoemäntien tyyli sai inspiraationsa kuulennosta. Samana vuonna avaruushopean värinen pusero ja polvipituinen hame lensivät Finnairin lentokoneella ensimmäistä kertaa Amerikkaan.

Fin Hostessien pannumyssy

1970-luvulla nimekkäimmät kotimaiset suunnittelijat kilpailivat vuosittain vaihtuvan, pitkähelmaisen virkapuvun suunnittelusta. Asuja kantoivat erityisen lisäkoulutuksen saaneet Fin Hostessit, jotka palvelivat matkustajia Atlantin yli lentäneiden DC-8-koneiden ensimmäisessä luokassa.

Fin Hostessien ensimmäinen asu oli Suomen Trikoon sinivalkoinen, graafinen velourleninki. Muihin suosikkeihin kuului muun muassa Friitalan pitkä, beige nahkahame. Kirkkaankeltainen topattu hame sai puolestaan pian osuvan lempinimen ”pannumyssy”.

Asusteisiin on vuosien saatossa lukeutunut minkkihattuja, sateenvarjoja, pitkävartisia saapikkaita ja muun muassa, Björn Weckströmin ”People need People”-hopeakoru. Housut kuuluivat virkapukuun ensimmäistä kertaa 1990-luvun lopulla.

Uusi näyttely kahdesti vuodessa

Blue Wings of Time –valokuvanäyttely on osa vuonna 2009 alkaneen ilmailuaiheisten valokuvanäyttelyiden sarjaa. Näyttelyn ovat toteuttaneet valokuvauksen Visuaaliviestinnän Instituutin valokuvauksen opiskelijat yhteistyössä Finavian, Finnairin, Kameralehden, Ilmailutoimittajien, Color-Kolmion, Epsonnin, Merja Ailama-Mäkitalon ja Ilmailumuseon kanssa.

Näyttelyalue sijaitsee vastaanottajien aulassa, terminaali 2:n tulokerroksessa. Kahdesti vuodessa vaihtuva näyttely on avoinna kaikille lentoasemalla asioiville ympäri vuorokauden ilman sisäänpääsymaksua.

Lähde ja video: Finavia

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat