Matkailu Automatkailu Kotimaanmatkailu 22.6.2023

Matkavinkki: laatuburgerien perässä ympäri maan – uusi kartta avuksi

Hampurilaisia on tarjolla moniaalla, mutta laatua harvemmassa. Katso kesän automatkailijalle reittivinkit hyvien herkuttelupaikkojen äärelle eri puolilta Suomea.

Suomalaisen burgeriyhteisön aktiivi ja burgerientusiasti Antti Suikkari on kiteyttänyt, että laatuburgeri erottuu. Kyse on hyvistä raaka-aineista ja siitä, että tehdään makukokonaisuus eikä välttämättä toteuteta sitä samaa hampurilaista mikä löytyy joka toisesta ravintolasta, jossa vain majoneesi ja paikallisen leipomon ei välttämättä niin hyvä sämpylä vaihtuu.

Laatuburgerit ovat oiva syy suunnitella kesälomalle ruokaetappeja.

Kesäiseen Suomeen suuntaavan automatkailijoiden ja ylipäätään burgerien ystävien avuksi on nyt tarjolla karttapohjalla listaus suositeltavista burgerikeitaista.

Listauksen takana on Burger Lovers Finland -yhteisö, joka on nykyisin jo yli 41 000 jäsenen yhden ruokalajin yhteen kietoma ryhmä. Yhteisö haluaa kiinnittää huomiota ravintoloissa nautittujen hampurilaisten laatuun ja makuun.

Burger_Lovers_festivaali_Helsinki_6_2023_MJ

Burgeriyhteisön aktiivi Antti Suikkari.

Ja mikä autokunnan kasvissyöjien kannalta mukavaa, burgerit ovat vastaus nykyisin myös heille. Laadukkaita kasvisburgereita on myös tarjolla nykyisin lisääntyvissä määrin, kertoi Suikkari Moottorin artikkelissa Helsingissä vastikään järjestetyistä Burger Lovers -festivaaleista.

 

Kartan avulla burgereille

Burger Lovers Finland -yhteisön avulla on laadittu lista 120:stä laadukkaimmasta burgereita tarjoavasta suomalaisravintolasta.

Yksi ääni per rekisteröity äänestäjä -periaatteella toimineessa avoimessa yleisöäänestyksessä annettiin 22 300 ääntä. Koko lista löytyy osoitteesta burgerlovers.fi, jossa on myös matkailijoita palveleva Suomen burgerikartta.

Äänestyksen kärkisijoille nousseissa ravintoloissa korostuvat Suikkarin mukaan tekijöiden intohimo ja persoonallisuus.

– Voittaakseen fanien sydämet tulee ravintoloitsijan löytää oma juttunsa ja keskittyä siihen, minkä parhaiten osaavat. Yksi hyvin tehty annos voi kantaa pitkälle. Suomessa onkin jo useita paikkakuntia, joista löytää pidemmänkin matkan arvoisia burgereita. Kotka, Hankasalmi ja Salo ovat tästä hyviä esimerkkejä, kertoo Suikkari, joka on Burger Lovers Finland -yhteisön perustajia.

Sipoon Boxiin burgerille!

Yksi mainio esimerkki suositeltavasta burgerietapista sijaitsee eteläisessä Sipoossa Boxin kylässä. Valtakunnallisen burgeriyhteisön  järjestämässä ja vastikään päättyneessä äänestyksessä Box Café & Grill kohosi Suomen Top-10 burgeriravintoloiden armoitettuun joukkoon.

Ainutlaatuisen persoonallisiin vanhan huoltoaseman tiloihin vuonna 2017 perustettu ravintola on jo entuudestaan ollut tuttu etenkin monelle motoristille, sijaitseehan vaelluskohde idyllisissä maisemissa, mukavasti mutkittelevien maalaisteiden varrella. Muhkeat ja mehevät burgerit palkitsevat Sipoon-kävijän – tuleepa perille moottoripyörällä, polkupyörällä, autolla, matkailuautolla, liftaten tai jalkapatikalla.

Ravintolatoimenjohtaja Jukka Finni kertoo, että ravintolan päätuotteen eli laatuburgerien yhtälö perustuu sopivassa suhteessa raaka-aineiden tuoreuteen, korkeaan laatuun ja kotimaisuuteen. Annoksille on myönnetty avainlipputunnus korkeasta kotimaisuusasteesta. Tarjolla on  burgereita myös kasvissyöjille ja vegaaneille falafel-pihvillä, burgereita kalapihvillä sekä itse paneroiduilla kanafileillä.

Finni kertoo viime sunnuntain olleen liki ennätysmäinen: burgereita myytiin yhdessä päivässä 430 kappaletta.

Ravintolan omistaja Riika Pikkuvirta kertoo, että etenkin vilkkaana kesäkautena ravintolassa käy paljon kanta-asiakkaita kuten autoharrastajia ja moottoripyörillä tulevia.

– Mutkittelevat tiet houkuttavat kaksipyöräisillä tulevia, reitti on kiinnostava ja kaunis etenkin jos tänne tulee Nikkilän kautta, Pikkuvirta vinkkaa.

Mehevä burger, taustalla makuelämyksen luoja Jukka Finni.

Erikoisuutena ovat viikon burgerit, joita on ehditty tehdä keittiövelhojen luovuutta säästelemättä jo yli 100 erilaista.

Yhteisön hyviksi nostamia burgeriravintoloita pääkaupunkiseudun ulkopuolelta löytyy esimerkiksi näistä paikoista:

 • The Van, Kotka
 • Grill Room, Hankasalmi
 • Harri’s Factory, Varkaus
 • RUOK Burger, Ruka
 • We Got Burgers, Seinäjoki
 • Linna Burger & Coffee, Turku
 • Haapala BnB, Sotkamo
 • Hamptown Burgers, Hämeenlinna
 • Clubhouse Burgers, Lohja
 • Box Cafe & Grill, Sipoo

BBQ ravintoloista hyviä esimerkkejä ovat muun muassa:

 • Hiidenveden Grilli, Lohja
 • JJ’s BBQ, Salo
 • Smoked Burgers & BBQ, Tyrnävä
 • Jäppilän Kievari, Pieksämäki

Box Bacon -burger houkuttaa Sipooseen. Kokonaisuuden tekevät cheddar-juusto, BBQ-majo, tomaatti, punasipuli, suolakurkku ja pekoni.

Top 11–50 ravintolat!

Ja jos haluaa perehtyä tarkemmin ravintoloiden sijoituksiin, löytyvät alta vuotuisessa äänestyksessä sijoille 11–50 yltäneet burgeriravintolat tai -ketjut.

Social Burgerjoint, ketju

Iloisen Pojan Street Food Bar, Ylöjärvi

Hamptown Burger (ent. Linnan Burger), Hämeenlinna

Pancho Villa, ketju

Barots, ketju

Gastropub Betony, Kouvola

Puisto Brgr, Hämeenlinna

Morton konttiravintolat, ketju

Bastard Burgers, Helsinki

Hiidenveden Grilli, Lohja

Mike’s Diner, Vantaa

Kauppayhtiö, Rovaniemi

Bites Burger, ketju

Linna Burgers & Coffee, Turku

Bistro Liekki, Vantaa

Iloisen Pässin maalaispuoti, Parikkala

Katu Burger & More, Joensuu

KotKot, ketju

Zarillo, Tampere

Harri’s Food Factory, Varkaus

We Got Burgers, Seinäjoki

Burger Company, ketju

Blind Burger, Pori

Sauhu Bistro, ketju

Ohana Lei’Pomo & Grille, Tampere

Café Rooster, Oulu

Fifth Avenue, Hämeenlinna

Clubhouse Grill, Lohja

Gastrobar B/O, Kuopio

Smoked Burgers & BBQ, Tyrnävä

Ramin Konditoria, Mikkeli

Shoku Burger, Vantaa

Holy Smoke, Seinäjoki

Kabacka, Seinäjoku

Buli Foodtruck, Vantaa

RUOK Burger, Kuusamo

Lonestar, Turku

Treffipub, Helsinki

Burgers & Wine, Helsinki

2 Kundia & Fries, Rauma

 

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli