Tallink Baltic Queen

Matkailu Uutinen 24.10.2018

Tallink laivakaupoilla – ostoslistalla Itämeren ympäristöystävällisin laiva Helsinki–Tallinna-reitille

Rakennushankkeen arvo on noin 250 miljoonaa euroa ja uusi laiva rakennetaan Rauman telakalla Suomessa.

Tallink-konserni kertoo allekirjoittaneensa Rauma Marine Constructions Oy:n kanssa aiesopimuksen uuden Shuttle-pikalaivan rakentamisesta Itämeren suosituimmalle Helsingin ja Tallinnan väliselle reitille. Laivahankkeen arvoksi kerrotaan noin 250 miljoonaa euroa ja uusi laiva rakennetaan Rauman telakalla Suomessa. Sen arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 loppuun mennessä.

Uusi monipolttoainemoottoreilla varustettu laiva käyttää pääpolttoaineena nesteytettyä maakaasua LNG:tä ja sen suunniteltu matkustajamäärä on 2800. Uuden laivan rakentamisessa hyödynnetään viimeisintä teknologiaa ja innovatiivisimpia tarjolla olevia ratkaisuja. Tilaaja kertoo tavoitteekseen Itämeren energiatehokkaimman ja ympäristöystävällisimmän laivan rakennuttamisen.

– Tallink-konserni on vuosikymmenien ajan panostanut Helsinki–Tallinna-reitin kehitykseen. Lanseerasimme yli 10 vuotta sitten shuttle-konseptin näiden kahden pääkaupungin välille, tarjoten säännöllistä ympärivuotista laivaliikennettä ja tuoden maita lähemmäksi toisiaan. Haluamme jatkossakin olla kehittämässä ja parantamassa palvelujamme. Megastar oli meille ensimmäinen suuri harppaus eteenpäin ja tämä uusi laiva tulee olemaan meille erittäin tärkeä saavutus, sanoo toimitusjohtaja Paavo Nõgene.

Uusia risteilykohteita kesäkaudelle

Tallink kertoo myös laajentavansa kohdetarjontaansa kesällä 2019.

Risteilylaiva Silja Europa tekee yhteensä seitsemän erikoisristeilyä; neljä Visbyhyn, kaksi Riikaan ja yksi risteily uuteen kohteeseen Maarianhaminaan.

Kaikki erikoisristeilyt toteutetaan ”päivä kohteessa” –periaatteella, siten että matkustajat viettävät laivalla kaksi yötä ja perillä kohteessa yhden kokonaisen päivän.

Viimeistelyä vaille valmis sopimus

– Olemme myös erittäin iloisia siitä, että laiva rakennetaan suomalaisella telakalla, jolloin se tarjoaa merkittävän työllistävän vaikutuksen useille suomalaisille ja virolaisille yrityksille ja alihankkijoille. Tallink-konserni kehittyy jatkuvasti, ja päätös uuden laivan rakentamisesta on yksi todiste siitä. Jatkamme vahvaa kasvua ja kehitämme palvelujamme, joista tulevaisuudessa kerromme lisää, Nõgene lisää.

Laivahankkeen työllistäväksi vaikutukseksi on ilmoitettu 1 500 henkilötyövuotta.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että raumalainen laivanrakennusperinne Tallinkin kanssa saa jatkoa nyt RMC:n ja uuden aluksen myötä. On hienoa saada aiesopimus aikaiseksi vanhojen ystävien kanssa, jotka ovat aina arvostaneet raumalaista laivanrakennusta. Pääsemme hyödyntämään pitkää kokemustamme ja kehittämään osaltamme Suomen ja Viron välistä laivaliikennettä entistä ympäristöystävällisempään suuntaan, RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa sanoo.

Konsernin aluksia on rakennettu Rauman telakan historiassa yhteensä neljä ja niiden lisäksi kaksi alusta on suunniteltu Raumalla.

Edellinen Raumalla rakennettu alus, artikkelin kuvituskuvassa näkyvä Baltic Queen, valmistui 2009 ja liikennöi nykyään Tallinna–Tukholma-reitillä.

Seuraavien kuukausien aikana Tallink-konserni ja RMC työskentelevät viimeistelläkseen lopullisen laivasopimuksen ja rahoitusjärjestelyt.

Lähde ja kuvituskuva: Tallink

Jaa artikkeli