8.4.2021

Polestarin tavoitteena täysin hiilineutraali auto vuoteen 2030 mennessä

Juuri Suomeen saapuneen Polestarin suurempi tavoite on saavuttaa täysin hiilineutraali auto vielä ennen vuotta 2030. Oikotie ei kelpaa.

Volvon, ja Volvon Kiinalaisen emoyhtiön Geely Groupin, oma suorituskykyyn tähtäävä automerkki Polestar on asettanut itselleen melkoisen tavoitteen. Merkin pitäisi onnistua valmistamaan täysin hiilineutraali auto vuoteen 2030 mennessä.

Juuri Suomeen saapuneella merkillä on tarjolla kaksi automallia. Näistä edullisempi on täyssähköauto Polestar 2, jonka hinta alkaa alta 60 000 euron. Lippulaivatuotteena toimii lataushybridi Polestar 1.

Polestar 1 hybridi 600 Volvo S90 coupé

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Polestar 0 – hiilineutraali auto

Projekti on nimeltään Polestar 0. Tämä tarkoittaa automerkille koko kehitys- ja tuotantoprosessin läpikäymistä ja uudistamista elinkaariajattelun näkövinkkelistä. Myös arvoketjua tullaan ravistelemaan aina alihankkijoista jälleenmyyntiin.

– Olemme sähköistyneet, joten meidän ei tarvitse huolehtia polttomoottoreiden tuottamista haitallisista paikallispäästöistä, mutta tämä ei tarkoita työnsarkamme olevan ohi. Nyt työskentelemme kitkeäksemme kaikki ajoneuvojemme tuotannosta syntyvät päästöt koko elinkaaren ajalta. Kyseessä on sekä historiallinen että jännittävä aikakausi autonvalmistajille, eräänlainen mahdollisuus tarttua tilaisuuteen toimiakseen paremmin ja uskaltaakseen rakentaa päästöneutraaleja, kestävän kehityksen mukaisia ja kauniita autoja, kertoo Polestarin kestävän kehityksen päällikkö Fredrika Klaren.

Polestar painottaa haluavansa saavuttaa tavoitteen ennen kaikkea vähentämällä päästöjä eikä niinkään vain istuttamalla puita päästökompensaatio mielessä. Nämä ovat kaksi hyvin erilaista strategiaa autojen elinkaariajattelun kannalta.

– Päästökompensaatio on ongelmien kiertelyä. Pyrkimyksessämme täysin hiilineutraalin auton kehittämiseen, joudumme kurkottamaan pidemmälle kuin tällä hetkellä tekniikka sallii. Joudumme kyseenalaistamaan kaiken, innovoimaan ja etsimään tulevaisuuden teknologiaa tavoitteessamme päästä nollapäästöihin, sanoo Polestarin toimitusjohtaja Thomas Ingenlath.

Polestar selvitti elinkaaren aikaisia päästöjä tuotannossa olevan Polestar 2 -mallin osalta. Tuon automallin hiilijalanjälki on tehtaalta lähtiessään 26 tonnia, joista suurin osa syntyy akkujen ja metallien valmistuksesta. Valmistaja aikookin lisätä verkkosivuilleen nähtäville, esimerkiksi ruoka- ja vaateteollisuudesta tutut, ympäristömerkinnät kertomaan hiilijalanjäljestä ja materiaalivalinnoista.

– Kuluttajat ovat suurin eteenpäin vievä voima tässä tulevassa muutoksessa kohti kestävää kehitystä ja sen mukaista kiertotaloutta. Heille on kuitenkin tarjottava oikeat työkalut, jotta he voivat tehdä tietoisia ja eettisiä päätöksiä. Näin ollen asiat ovat mielestämme hyvin yksinkertaisia. Tällä hetkellä Polestar 2 poistuu tehtaan porteista hiilijalanjälki nilkassaan. Vuonna 2030 haluamme tarjota auton, jolla ei kyseistä taakkaa enää ole, jatkaa Ingenlath.

Kuvat ja lähde: Polestar

Lisää aiheesta

Luetuimmat