25.11.2021

Sähköautot latautuvat aurinkovoimalla lentoaseman uudessa pysäköintihallissa

Helsinki-Vantaan uuden terminaalirakennuksen välittömään läheisyyteen tulee 1 800 uutta pysäköintipaikkaa ja 200 uutta sähköautojen latauspaikkaa.

Joulukuun alusta autolla lentoasemalle tuleville tai autolla sieltä lähteville matkailijoille koittaa uudenlainen auvo: ajoreitit ovat selkeämpiä, leveämpiä ja visusti viitoitettuja.

Pääsisäänkäynnin eli uuden Terminaali 2:n avautuminen tietää myös uusia paikoitusjärjestelyjä. Joulukuu tuo uuden P1/P2-pysäköintitalon, jonka ansiosta lentoasemalle tulee 1 800 uutta pysäköintipaikkaa ja 200 uutta sähköautojen keskinopeaa latauspaikkaa (Type 2, 22 kW)) terminaalin tuntumaan.

Lennoilta tuleva tupsahtaa ensiksi avaraan uuteen tuloaulaan, josta on vähimmillään vain muutaman minuutin kävelymatka omalle autolle.

– Uusi pysäköintihalli sijaitsee terminaali 2:n välittömässä läheisyydessä. P1 Premium ja P2-alueelta pääsee muutamassa minuutissa kuivin jaloin hissillä suoraan terminaaliin. Pysäköinti tulee entistäkin lähemmäs lähtöporttia, lentoaseman maaliikenteen kehittämisestä vastaava Finavian johtaja Jukka Isomäki kertoo.

Hiilikuorman vähentämistä on, että P1 Premiumissa ja P2:ssa sähköautot latautuvat sähköllä, jota keräävät pysäköintitalon kyljen liki 700 aurinkopaneelia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Metsäneläimiä ja värikoodeja

Uudessa pysäköintihallissa on entistäkin sujuvampaa suunnistaa. Hallin eri kerrokset on värikoodattu ja opasteissa seikkailevat auton sijainnin muistamista helpottavasti Pohjolan metsäneläimet. Poikkeuksena on sähköautoille varattu kerros, jonka opasteessa on auto.

Parkkiruudut ovat aiempia leveämpiä, ja auto löytyy helposti Find my car -palvelulla, jonka avulla voi etsiä auton parkkipaikkaa rekisteritunnuksen perusteella.

Vaivattomuutta on liputon asiointi

Uudessa pysäköintihallissa siirrytään liputtomaan järjestelmään, jolloin sisään ja ulos ajaessa ei tarvitse enää kurotella auton ikkunasta: puomi aukeaa rekisterikilven tunnistuksen perusteella.

Lentoaseman kaikkiin pysäköintitaloihin voi varata parkkipaikan ennakolta. Pysäköinnin maksaminen luonnistuu ennakkovarauksen yhteydessä verkossa tai maksupäätteellä hallissa. Puomit kohoavat auton rekisterinumeron tunnistettuaan.

Kaksi tuntia 12 euroa

Lähimmäksi lähtöporttia matkailija pääsee pysäköimällä autonsa P1 Premiumin lämpimään pysäköintihalliin, joka sijaitsee P1/P2 pysäköintitalon alimmassa kerroksessa maan alla. Sieltä voi nousta hissillä suoraan Helsinki-Vantaan lentoaseman Terminaaliin 2.

P1 Premiumissa on noin sata sähköautojen latauspaikkaa.

Pysäköinti likellä lentoasemaa ei ole ihan halpaa lystiä, hinnat käyvät ilmi täältä, mutta kerrottakoon sen verran, että esimerkiksi kaksi tuntia P1 Premiumissa maksaa 12 euroa, kuusi tuntia 36 euroa ja 7–22 tuntia 42 euroa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Matkustajien saattaminen helpottuu

Lennolle lähtevien matkailijoiden saattaminen on ollut etenkin lentoaseman mittavan ja kauan kestäneen laajennusurakan aikana tuskallista: sokkeloiset ja ahtaat ajoväylät ja niukat jättötilat ovat tukaloittaneet matkailijoiden saattamista – ja noutamista.

Uusi matkailijoiden saattopaikka sijaitsee terminaali 2:n uuden pääsisäänkäynnin edessä.

Lentomatkustajien noutokin helpottuu merkittävästi, sillä pikaparkki matkustajien noutamiseen tulee uuden pysäköintihallin eteen terminaali 2:n edustalle.

Joukkoliikenne likellä sekin

Nykyaikainen lentoasema on ympäri vuorokauden sykkivä eri liikennemuotojen solmukohta. Lentoasemayhtiö Finavian mukaan edukseen monin tavoin muuttunut lentoasema on peräti multimodaali matkakeskus, joka siis yhdistää eri liikennemuodot toisiinsa.

Avarasta tuloaulasta on vain muutaman minuutin kävely jatkoyhteyksille: busseille, takseille ja kehäradan juna-asemalle, ja pyöräparkissa on tilat 300 polkupyörälle.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Finavia Lähde: www.finavia.fi

Luetuimmat