19.10.2021

Korealainen kehitysharppaus – Hyundai Ioniq 5 Moottorin puolen vuoden käyttötestiin

Hyundai Ioniq 5

Moottorin uusin käyttötestin kohde on tämän hetken sähköautoista kenties mielenkiintoisin: puoli vuotta Hyundai Ioniq 5:n kanssa starttaa tästä.

Muutama vuosi takaperin Moottorissa totuteltiin ensi kertaa pidempiaikaiseen sähköautoiluun, kun Hyundai Ioniq Electric otettiin vuoden mittaiseen käyttötestiin. Sittemmin täyssähköautojen tarjonta on kasvanut kovaa vauhtia. Viimeisimpänä trendinä autonvalmistajilla on ollut sähköautoille varta vasten kehitetyt perusrakenteet, joista esimerkkinä mainittakoon edellinen käyttötestiautomme Volkswagen ID.3.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luvassa lyhyempiä latauksia

Hyundai Ioniq 5

Aivan kuten ID.3 oli Volkswagenille, myös Ioniq 5 on Hyundaille ensimmäinen alusta alkaen täysin sähköiseksi tarkoitettu auto. Jo korealaisvalmistajan aiemmat sähköautot ovat olleet tekniikaltaan erittäinkin onnistuneita, mutta uusi E-GMP -perusrakenne tarjoaa tehokkaampaa tilankäyttöä, kuten ensikoeajossa totesimme. Edistyksellisemmässä rakenteessa akku on integroitu auton pohjaan, ja myös ilmalämpöpumppu kuuluu Ioniq 5:n vakiovarusteisiin.

Tilankäytön ohella Ioniq 5:n tekee erityisen mielenkiintoiseksi se, että kyseessä on kenties markkinoiden edistyksellisin kohtuuhintainen sähköauto. Jo vakiona käytetään 800 voltin akkutekniikkaa, joka mahdollistaa erinomaisen 225 kilowatin lataustehon – ja ensituntumien perusteella keskilataustehokin tuntuu olevan huipputasoa. Joko tämä yhdessä jatkuvasti laajenevan latausinfran kanssa mahdollistaisi pidemmätkin matkat ilman pysähdyksiä, joiden ainoana tarkoituksena on auton lataaminen.

Hyundai Ioniq 5

Lisäksi autoon ladattua energiaa voi hyödyntää toiseenkin suuntaan: vehicle to load -toiminnon avulla auton latauspistokkeesta voi irrottaa sähköä hyötykäyttöön 3,6 kilowatin teholla. Vaikuttaa näppärältä ominaisuudelta, ja tähänkin on tarkoitus perehtyä seuraavan puolen vuoden aikana käytännön tasolla.

Kerrassaan kookas

Vaikka olemme jo aiemmin päässeet koeajamaan Ioniq 5:ta, jaksaa sen koko yllättää uudemmankin kerran. Viistoperäkori antaa kuvien perusteella kompaktin vaikutelman, mutta todellisuudessa yli 4,6-metrinen auto vertautuu mitoiltaan hyvin lähelle Škoda Enyaq -sähköautoa.

Hyundai Ioniq 5

Mitoistaan huolimatta Ioniq 5 ei kuitenkaan ole katumaasturi, ja autoa onkin vaikea asettaa mihinkään tiettyyn segmenttiin. Tällä ei kuitenkaan ole käytännössä mitään merkitystä, segmenttihän on käsitteenä vain markkinointia varten kehitetty, eikä auton hyvyys ole siitä riippuvainen.

Runsaasti lisävarusteltu

Käyttötestiyksilömme edustaa olemassaolevan malliston alkupäätä, eli se on takavetoinen ja Style-varusteltu. Tarjollahan on myös räyhäkkäämpiä nelikkoja ja parempaa Premium-varustelua.

Hyundai Ioniq 5

Style-varustellun auton lähtöhinta on nyt – sähköautojen autoveron poistumisen jälkeen – 48 719 euroa, mikä on reilu tonni vähemmän kuin veron olemassaolon aikaan. Lisäksi testiautoamme on varusteltu mattavärillä ja First Edition Launch Pack -varustepaketilla, jolloin kokonaishinnaksi muodostuu 53 488 euroa.

Varustelukokonaisuuteen kuuluvat 44-tuumaiseksi ilmoitettu, lisätyn todellisuuden tuulilasin heijastusnäyttö, kehittyneemmät ajovalot, parempi sisusta, somistetikkaukset, puskurin somistevalot, Bosen äänentoistojärjestelmä seitsemällä kaiuttimella ja erillisellä vahvistimella, pysäköintitutkat eteen ja taakse sekä sähköiset lapsilukot safe exit -avustimella. Viimeksi mainitussa järjestelmä tunnistaa esimerkiksi takaa tulevan ajoneuvon ja estää tarvittaessa oven avaamisen. Näin varusteltuna hinta nouseekin lähes samaan edellä mainitun Premium-varustelun kanssa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puolen vuoden koetus

Kun Volkswagen ID.3:n käyttötesti alkoi tämän vuoden alussa, auton tiedettiin olevan ohjelmistonsa osalta erittäin keskeneräinen, mikä myös näkyi testimme alkumetreillä. Puolen vuoden aikana ongelmat kuitenkin katosivat päivitysten myötä. Vaikuttaa siltä, että Hyundaillakin on saattanut jäädä koodiin pieniä kauneusvirheitä.

Omakohtaisesti koeajon aikana emme kokeneet kuin yhden ongelman, Ioniq 5 nimittäin ei suostunut lataamisen jälkeen kytkemään vaihdetta päälle. Viitisen minuutin rumppauksen jälkeen auto lähti kuitenkin pelittämään normaalisti.

Kyseessä voi olla yksittäinenkin ongelmatapaus. Vastaavia tilanteita on maailmalta kantautunut toistaiseksi erittäin vähän, joten vielä ei ole syytä huoleen. Kattavan testin aikana ehdimme varmasti huomaamaan, jos auton softapuoli on jäänyt raa’aksi, ja samalla raportoimaan kaikki auton hyvät ja huonot puolet.

Teksti: Eetu Kokkonen Kuvat: Aake Kinnunen

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat