29.7.2022

Uusi käyttötestiauto: Peugeot 308 tuo lataushybridin käyttötestiin

Peugeot 308 käyttötesti

Uusi pitkän matkan testiautomme on tässä: tuoreesta Peugeot 308:sta tekee mielenkiintoisen etenkin farmarikorin uumenista löytyvä lataushybridivoimalinja.

Hyvissä ajoin ennen kuin Nissan Qashqai -käyttötestiautomme taival alkoi kaartaa kohti maalisuoraa, ryhdyimme kartoittamaan toimituksen käyttöön tulevaa seuraavaa testiautoa.

Kriteerejä oli itse asiassa useitakin. Ensinnäkin käyttötestiauton oli tietenkin oltava uusinta satoa ja myös kohtuuhintainen, mutta myös polttomoottoripohjainen. Tämän auton kun on tarkoitus toimia vastineena niin ikään jatkuvasti käyttötestattaville sähköautoille, joita viime kevääseen asti edusti Hyundai Ioniq 5 ja joka tulee syksyllä jatkumaan jälleen uudella, mutta vielä salassa pidettävällä mallilla.

Peugeot 308 käyttötesti

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Bensan hintaa vastaan

Polttomoottorisia uusia käyttötestiautoja on siis tarkoitus pitää toistaiseksi rinnalla, vaikka ne ovat jatkuvasti hiipumaan päin. Valitsemillamme kriteereillä tarjonta olikin yllättävän niukkaa, mikä kertoo osaltaan siitä, että autonvalmistajat ovat lyhyessä ajassa pistäneet miltei kaikki paukkunsa täyssähköautoihin.

Lopulta päädyimme yhteen viime talven kuumimmista uutuuksista eli Peugeot 308:aan. Tuttuakin tutumpi merkki-mallinumeroyhdistelmä on nyt entistäkin kiinnostavampi, sillä se sisältää ensimmäistä kertaa mallisarjan historiassa ladattavan hybridivoimalinjan.

Peugeot 308 käyttötesti

Se valikoituikin itsestään selvästi myös testiauton liikuttajaksi. Muita vaihtoehtoja olisivat olleet niin 131-heppainen perusbensaturbo kuin samantehoinen dieselikin, mutta viimeistään kevään mittaan huimasti kasvaneet polttonesteiden hinnat saivat meidät vakuuttuneeksi valinnan oikeellisuudesta.

Tässä piileekin eräs käyttötestin ydinkysymyksistä. Kuinka paljon lataamalla, siis pelkällä sähköllä tai sähköavustuksella ajamalla, voi säästää silkkaan polttomoottorikäyttöön verrattuna? Sinänsä lataushybridi ei ole mikään uusi juttu – niitähän on ollut markkinoilla jo reilun vuosikymmenen ajan – mutta juuri edellä mainittu bensiinin huima hintataso verrattuna etenkin kotisähkön suhteellisen halpaan hintaan tekee kustannustarkkailusta uudella tavalla kiintoisaa.

Ainakin itse käyttökulunsa maksava Peugeot-kuljettaja ei enää hevillä jätä autoansa lataamatta, ja juuri tätä pyrimme käyttötestissä simuloimaan. WLTP-toimintamatkaa luvataan pelkällä sähköllä 60 kilometriä, ja aiemmat lyhyemmät koeajot muilla 308-malleilla ovat osoittaneet, että tuo lukema on myös tosiliikenteessä hyvinkin mahdollinen.

Peugeot 308 käyttötesti

Kattavasti varusteltu

Testiauto kantaa koko nimeä Peugeot 308 SW Allure Pack Edition Hybrid 180 EAT8-automaatti, ja sen perushinta on 43 519 euroa. Auto pitää uumenissaan 1,6-litraisen 110 kilowatin (150 hv) bensiinimoottorin sekä 81 kW:n (110 hv) sähkömoottorin yhdistelmän, ja nämä tuottavat yhdessä 132 kilowatin (180 hv) järjestelmätehon. Vääntömomenttia hybridi tuottaa kokonaisuudessaan 360 newtonmetriä. Jatkeena toimii kahdeksanvaihteinen automaatti.

Kyseinen Allure Pack on malliston toiseksi edullisin varusteversio ja automme on melko perusvarusteinen, mikä ei tässä tapauksessa suinkaan tarkoita niukkuutta – päinvastoin. Takaluukkua sentään liikutellaan ilman sähköä ja lasikatto puuttuu, mutta muuten kaikki olennaisimmat varusteet avaimetonta käyttöä, mukautuvaa vakionopeudensäädintä, sadetunnistinta, automaatti-ilmastointia, lämmitettävää ohjauspyörää, navigaattoria, kattavaa pysäköintikamerajärjestelmää, älypuhelimen langatonta latausta ja säädettävää tunnelmavalaistusta myöten kuuluvat malliversion hintaan.

Peugeot 308 käyttötesti

Kesärenkaat ovat nekin kohtuullisen maltilliset 225/45 R17 -kokoiset Michelin Primacy 4:t – liukkaiden kelien tultua testiä jatketaan samankokoisin Nokian Hakkapeliitta R3 -kitkakumein. Eiväthän tämänkään kokoiset renkaat mitkään ”pallot” ole, mutta termi maltillinen on sikäli osuva, että astetta tyyriimmässä GT-versiossa rengaskoko olisi ollut vielä tuumaa räyhäkkäämpää sorttia.

Lisävarustelistalta oli autoa poimittaessa ruksattu jäätävässä tihkussa miltei elintärkeä lämmitettävä tuulilasi, farkkua kattoon asti kuormattaessa tarpeellinen tavaratilan ja matkustamon väliverkko sekä tavaratilan matto ja roiskeläpät eteen.

Lataushybridiin olennaisesti kuuluvat matkustamon esilämmitys ja -jäähdytys myös mobiiliapplikaation kautta ovat niin ikään mukana – ja näitähän tietysti tulemme testin aikana säännöllisesti käyttämään, kunhan pääsemme latausrytmiin kunnolla käsiksi.

Teksti Jussi Saarinen Kuvat Jari Saarentaus

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat