15.1.2018

Ajatuksia autoista: G on kuollut, kauan eläköön uusi G

Mercedes-Benz G 2018

Mercedes-Benzin G-sarjan sukupolvenvaihdoksen voisi ohittaa kevyenä kasvojenkohotuksena. Totuus on toinen: vain muutama osa säilyi ennallaan. Kantikas ja karismaattinen dinosaurus aloittaa puhtaalta pöydältä.

Ennakkohuhut pitivät paikkaansa: Mercedes-Benzin ikoninen G-sarja uudistuu täysin. Tänään Detroitin autonäyttelyssä paljastettu uuden sukupolven G-sarja todellakin on uuden sukupolven maasturi: yhteisiä osia vuodelta 1979 periytyvään, nyt väistyvään G:hen on vain muutama.

Mercedes-Benz G W460
Tästä kaikki alkoi vuonna 1979.

Geländewagen kehitettiin militääriajoneuvoksi, josta sitä vuosi vuodelta hiottiin sivistyneemmäksi. Ratkaiseva muutos auton tarinassa nähtiin vuonna 1989, kun mallisto jaettiin siviilikäyttöön tehtyyn maasturiin ja työkäyttöön tehtyyn työjuhtaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Armeijan leivistä Hollywoodin kaduille

Juuri tästä alkoi G-luokan menestys, joskin vauhti kehittyi verkkaasti. Sadattatuhannetta yksilöä juhlittiin vasta viidentoista vuoden tuotannon jälkeen 1994. Yhtä kauan kesti toiseen sataan tuhanteen, joka rikottiin vuonna 2009. Auton ikääntyessä kaupankäynti kiihtyi. 300 000 G-malli valmistui Itävallan Grazista tänä keväänä, vain kahdeksan vuotta aiempaa ennätystä myöhemmin.

Mercedes-Benz G W463
Vuosimallin 2015 Mercedes-Benz G 350d.

G on takonut uusia myyntiennätyksiä viime vuosina. Siitä on tullut kulttiauto myös mutapolkujen ulkopuolella. Esimerkiksi Los Angelesin äveriäimmillä seuduilla ei voi välttyä näkemästä Mercedes-AMG:n käsittelemiä G 63 -monstereita. Monella tapaa G:n menestys on lähes koomista: yksi henkilöautohistorian kyvykkäimmistä ja kestävimmistä maastoajoneuvoista nousee kukoistukseen Hollywoodin tasaisilla asvalteilla urheilurenkaiden ja korisarjojen rampauttamana.

Mercedes-Benz G W463
Mercedes-Benz G500 4x4² korotti maavaraa porttaaliakselien avulla.

Historian painolasti pois harteilta

Täysuudistus oli Mercedes-Benzille ainoa vaihtoehto: nyt tuotannosta väistyvän G-sarjan lähes 40-vuoden malli-ikä kiehtoo, mutta samalla se on rasite. Auton kori on Golfia kapeampana ahdas ja siihen on vaikea lisätä viimeisimpiä avustimia, kamerajärjestelmiä ja muita uutuuksia. Kunnollista mukitelinettäkään ohjaamoon ei saatu vuosikymmenien aikana rakennettua. Lisäksi käsityöpainotteinen rakenne alkaa käydä kalliiksi nykyisillä tuotantomäärillä ja työvoimakustannuksilla.

Mercedes-Benz G W460
Alkuperäisen W460-sarjan Mercedes-Benz G:n ohjaamo oli karun funktionaalinen. Nyt vuonna 2017 tuotannosta väistyneen mallin sisusta perustui samoihin elementteihin, mutta muovi ja vinyyli oli korvattu nahalla ja jalomateriaaleilla.

Täysuudistus on ainoa tapa modernisoida kaikki: sähköt, ohjausjärjestelmä, tilankäyttö ynnä muut ominaisuudet. Painoakin pudotettiin 170 kiloa käyttämällä alumiinia ovissa, lokasuojissa ja konepellissä. Siis paikoissa, jotka eivät vaikuta auton rakenteen lujuuteen.

Legendan uudistaminen ei silti ole helppoa. G-mallin kiehtovuus on juuri ollut sen pitkän iän tuoma karisma, joka koostuu hyvistä, mutta myös huonoista ominaisuuksista: vankasta rakenteesta, jäykistä akseleista, kiertokuulaohjauksesta, avarasta näkyvyydestä ja vankasti kiinni kolahtavista ovista. Ainakin viime mainitun Mercedes-Benz on kertonut siirtävänsä suoraan uutuuteen.

Mercedes-Benz G 2018
Uusikin G perustuu yhä erilliseen tikapuurunkoon.

Ja miten uuteen G:hen tulisi edes suhtautua? Aiemmin kaikki auton ongelmakohdat on voinut sivuuttaa toteamalla niiden olevan historiallisia jäänteitä työkonejuurista. Uusi G on vain kopio edeltäjästään. Se on olemassa, koska sen edeltäjä oli pidetty klassikko. Uusi G on syntynyt näköispainokseksi. Eikä se ole väärin.

G-sarjaa voisi verrata Porsche 911 -malliin. Molemmat ovat paitsi ikonisia stuttgartilaisia, molemmat ovat nyt kokeneet suuren muutoksen. Vuonna 1997 Porsche uudisti 911:sta täysin, ja samalla moottori vaihtui vesijäähdytteiseen. Harrastajien keskuudessa ilmajäähdytetyt mallit ovat erityisen rakkaita, mutta kukaan ei voi sanoa 911:sta menneen sukupolvenvaihdoksessa pilalle. Historia on arvokas asia, mutta hengissä pysyminen vaatii uudistumista.

Mercedes-Benz G 2018
Vuosimallin 2018 Mercedes-Benz G

Ainoa oikea ratkaisu

Teknisten tietojen valossa Mercedes-Benz on pitänyt tinkimättömiä maasto-ominaisuuksia korkeimpana prioriteettinä: alennusvaihteisto ja tasauspyörästön lukot ovat tallella. Saksalaiset tietävät, että nyt on kyse uskottavuudesta. Erillisjousitetulla etuakselilla ja merkittävästi väljemmillä korimitoilla (53mm pidempi, 121 mm leveämpi) uudesta G:stä on pyritty tekemään huomattavasti mukavampi arjessa, mutta se tuskin edelleenkään kaihtaa pientä oikoreittiä Saharan läpi.

G-sarjan uusiminen niin, että vain asianharrastaja ymmärtää auton olevan kokonaan uusi, oli ainoa oikea ratkaisu. G-Wagenin legenda jatkaa katkeamattomana eteenpäin, mutta samalla auto sopii paremmin ajan henkeen. Koko ajatusketju toki perustuu siihen oletukseen, että Mercedes-Benz onnistuu modernisoinnissa. Se selviää myöhemmin koeajolla.

Huomattavasti vaikeampi tilanne on edessä Land Roverilla: Defenderin tuotannon päättymisestä on kulunut jo kaksi vuotta. Näköispainos ei enää kelpaa, mutta miten rakastettua menestysreseptiä uskaltaisi muuttaa?

Land Rover Defender

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuvat: Mercedes-Benz ja Lauri Ahtiainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat