17.9.2024

Älykäs nopeusavustin tuli uusiin autoihin – mutta miten toimii?

Kuva Moottorin arkisto

Kaikki EU-alueella myytävät uudet henkilöautot on tullut heinäkuusta alkaen varustaa älykkäällä nopeusavustimella.

Kaikki EU-alueella myytävät uudet henkilöautot on tullut heinäkuusta alkaen varustaa älykkäällä nopeusavustimella. Älykäs nopeusavustin (ISA) eroaa aiemmin esimerkiksi mopoissa ja kuorma-autoissa vaadituista rajoittimista siten, että sen tulee olla vakiovarusteena integroituna ajoneuvon järjestelmään.

EU-määräys linjaa, että ISA-järjestelmän on toimittava yhdessä kuljettajan kanssa, eikä se saa rajoittaa ajoneuvon kuljettajan mahdollisuuksiaan toimia milloin tahansa ajon aikana.

Kuljettaja on siis älykkäällä nopeusavustimellakin varustetussa autossa aina auton ylimmäinen käskyttäjä, jonka tulee helposti pystyä ohittamaan ISA-järjestelmä.

Autonvalmistajille on jätetty useampia erilaisia vaihtoehtoja ratkaista kuinka älykäs nopeusavustin toimii eri ajotilanteissa. Tarjolla on kaksi eriliasta tapaa varoittaa kuljettajaa nopeudesta, muttei vaikuttaa ajonopeuteen. Varoitus voidaan tuottaa joko äänimerkillä tai täristyksellä. Näiden varoitusten on oltava kestoltaan mahdollisimman lyhyitä, jotta vältetään kuljettajan häiriintyminen.

Muut kaksi vaihtoehtoa ovat haptinen järjestelmä ja automaattinen nopeudensäätötoiminto. Haptinen tässä tarkoittaa sitä, että ylinopeustilanteessa kaasupolkimen palautusvoima muuttuu niin, että poljin työntää kuljettajan jalkaa varovasti taaksepäin, jotta kuljettaja havahtuu ajamaansa nopeuteen. Lopullinen valta nopeuspäätökseen in kuitenkin yhä ratin takana istuvalla, sillä kuljettaja voi jättää tämän palautteen huomiotta ja ohittaa järjestelmän painamalla kiihdytyspoljinta hieman kovemmin.

Automaattisessa nopeudensäätötoiminnossa auton nopeutta vähennetään automaattisesti varovasti. Tällaisessa autossa kuljettaja voi niin ikään ohittaa järjestelmän tasaisesti painamalla kaasupoljinta hieman syvemmälle.

EU-säädöksen eli ISA:n käyttöönotto uskotaan olevan edistysaskel liikenneturvallisuuden kannalta, sillä ISA voi vähentää merkittävästi tieliikenneonnettomuuksia ja kuolonuhreja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat