11.1.2025

Arvaatko, moniko olisi selvinnyt hengissä vakavassa kolarissa käyttämällä turvayötä?

Kuva Onnettomuustietoinstituutti

Vuonna 2023 tutkijalautakunnat tutkivat 184 kuolonkolaria, joissa kuoli 194 henkilöä.

Turvavyö olisi pelastanut monta ihmishenkeä vakavissa liikenneonnettomuuksissa. Tieto selviää tuoreesta Onnettomuustietoinstituutin OTI-vuosiraportti 2023 -selvityksestä. Se perustuu liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tuottamaan tietoon.

Vuonna 2023 tutkijalautakunnat tutkivat 184 kuolonkolaria, joissa kuoli 194 henkilöä. Hälyttävän moni näissä kolareissa menehtynyt ei käyttänyt turvavyötä.

Onnettomuustietoinstituutin raportin mukaan moottoriajoneuvoissa menehtyneistä 41 prosenttia ei käyttänyt turvavyötä. Heistä yli kolmannes, 14 henkeä, olisi tutkijalautakuntien arvioiden mukaan voinut selvitä hengissä turvavyötä käyttämällä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tutkintaa ja kehitysideoita

Liikenneonnettomuuksien tutkimustoiminta on jatkunut itseään uudistaen keskeytyksittä jo yli 50 vuoden ajan ja tuottanut kattavasti tietoa ja parannusehdotuksia vakavimmista onnettomuuksista liikenneturvallisuustyötä varten.

Tuoreimman raportin mukaisia tutkijalautakuntien turvallisuuden parannusehdotuksia:

Valvonta: Liikennepäihtymysvalvonnan tehostaminen. Nopeusvalvonnan lisääminen ja kehittäminen.

Päihteet: Alkolukko toistuvasti rattijuopumuksesta kiinnijääneille kuljettajille. Päihderiippuvuus tulee nähdä laajana, monialaisia toimia vaativana yhteiskunnallisena ongelmana. Liikenneturvallisuudenkin kannalta olennaista on päihdeongelmien tunnistaminen terveydenhuollossa, hoitoon ohjaaminen ja riittävät resurssit.

Turvalaitteet: Turvavyön käyttöä varmistavan tekniikan yleistyminen ajoneuvoihin, kuten nopeudenrajoitin turvavyön ollessa auki sekä turvavyömuistuttimet ja -hälyttimet.

Kuljettajan tukijärjestelmät: Ajoneuvokannan uudistumista tulee tukea, jotta vanhat, tukijärjestelmättömät ajoneuvot poistuisivat liikenteestä. Tärkeimpiä kuljettajaa tukevia järjestelmiä ovat onnettomuustutkinnan perusteella esimerkiksi ajonvakautusjärjestelmä, jalankulkijan ja pyöräilijän tunnistava varoitusjärjestelmä sekä ajonopeutta rajoittava järjestelmä.

Jalankulku ja pyöräily: Moottoriajoneuvojen nopeuden rajoittaminen jalankulun ja pyöräilyn kanssa risteävissä ympäristöissä. Keinoina esimerkiksi hidasteet, kavennukset ja suojateiden korotukset. Lisäksi edellä mainitut kuljettajan tukijärjestelmät lisäävät myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta.

Lähde: Onnettomuustietoinstituutti / OTI-vuosiraportti 2023

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat