20.7.2025

Autoala ja loputtoman selittämisen suo – Ajatuksia autoista

Kuva Aake Kinnunen
Ajatuksia autoista selittäminen autoala 800 volttia rinnakkaismerkit

Periaatteessa yksinkertaisesta toimialasta saadaan usein valtavan monimutkaista – ja välillä syytkin löytyvät sisältä.

Autoilu ja autoala on periaatteessa yksinkertaista. Yritykset valmistavat autoja, niissä on erilaisia ominaisuuksia eri tarpeisiin ja sen kun laitat myllyn napista käyntiin ja ajelet.

Periaatteessa. Sitten on toki lainsäädäntö, joka asettaa mutkia matkaan, joita oikeastaan kukaan ei kaivannut – koskaan. Samaan tapaan kuin nuorison ovat pilanneet vuorollaan jazz, rock ja rap-musiikki, on autoilun pilanneet vuorollaan nopeusrajoitukset, turvavyöpakot ja ajonvakautus. Silti niiden hyvää vaikutusta on vaikea kiistää, jopa rap-musiikin kohdalla.

Mutta aina oudon tasaisin väliajoin tapahtuu jotain, joka vaatii valtavasti selittämistä. Nyt sellaisen äärellä ollaan sähköautoissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Oikea töpseli, väärät voltit

Uusi Mercedes-Benz CLA ottaa paikkansa alan kärjessä teknisen kehityksen saralla. CLA:n 800 voltin tekniikka on tuttu idea monista muista autoista, Porsche Taycanin ja Hyundai/Kian oltua etunenässä tekniikan suhteen. Molemmissa tapauksissa auto on kuitenkin varustettu jännite"boosterilla", jos autoa ladataan vanhemman mallin 400 voltin CCS-pikalatausasemista. Näitä ovat Suomessa esimerkiksi kauppojen yhteydessä olevat 50 kilowatin laturit. CCS-pikalatauksessa kyse on DC-tasavirrasta, joten akku kytketään "suoraan" laturiin ilman turhia välikäsiä tai latauslaitteita.

Jänniteboosteriratkaisuun on päädytty myös Mercedes-Benzin sisarmerkin Smartin parissa, jossa huikeilla latausominaisuuksilla varustettu #5-tilacrossover on varustettu 85 kilowatin 400 voltin muuntajalla. Se ei ole kovin paljon 800 voltilla saavutettavaan 400 kilowatin lataustehoon nähden, mutta antaa sopivan yhteensopivuuden juuri vanhempien alempitehoisten asemien kanssa. Tuotekehitysjohtajan mukaan muunnin voidaan myös jättää pois vakiovarusteista esimerkiksi faceliftin yhteydessä, jos sitä ei enää tarvita latausverkostojen kehittyessä.

Audin ja Porschen käyttämässä PPE-perusrakenteessa (A6 e-tron, Q6 e-tron, Macan) 400 voltin ongelma on ratkaistu siten, että 270 kilowatin lataustehosta käytössä on puolet (135 kW), sillä akku jakaa itsensä kahdeksi 400 voltin puolikkaaksi. Jälleen elegantti ratkaisu, joka antaa tarpeeksi hyvän yhteensopivuuden vanhempien laturien kanssa.

Mercedes-Benz CLA 250+ sähköauto MMA

Mercedes-Benz CLA:n tuotannon alkuvaiheessa tätä jänniteboosterimahdollisuutta ei ole, sillä se tulee mahdolliseksi varusteeksi vasta ensi vuoden tuotannossa. Niinpä alkupään autot ovat yhteensopivia vain 800 voltin CCS-latausasemien kanssa. Käytännössä Mercedes luottaa, että auton reittiopastus ja esimerkiksi Suomen kaltainen latausverkosto ratkaisevat asian, mutta Norjan vanhempi latausverkosto tai esimerkiksi tiettyyn laturiin tottunut aiemman Mercedes-sähköauton omistaja voivat olla ongelmallisia. Periaatteessa on myös mahdollista, että laturikenttä on suunniteltu niin tiukasti, että se ei aina pysty aloittamaan 800 voltin latausta, mutta tämä mahdollisuus on onneksi häviävän pieni.

Ja vaikka latausliittimen yhteensopivuus on kaikkein ehkä tärkein asia sähköautojen yleistymisessä, on kuluttajalle mahdollisuus sekaantumiseen olemassa, jos CCS-latauspiuha käy kyllä CLA:n tapauksessa autoon, mutta 800 voltin auto ja 400 voltin laturi eivät pääse yksimielisyyteen sähkön siirtotavasta.

Siis: periaatteessa ymmärrettävää teknistä kehitystä, jota kuitenkin täytyy selittää autoja ostaville, ja toivottavasti myös autoja käytettynä ostaville. Muuten edessä on someraivoa, mielipahaa ja väkisinkin merkkiin liitettävä surkea asiakaskokemus, jotka oltaisiin voitu välttää.

Rinnakkaismerkkien epäyksinkertaisuus

Toinen esimerkki autoalan loputtomasta selitystarpeesta ovat trendikkäät rinnakkaismerkit. Citroënin sitruunapuusta kasvatettiin ensin ylellisemmät DS-versiot samoista autoista (DS3 ja DS5), sitten merkki kasvoi omakseen omine malleineen, mutta se viittaa historiassaan edelleen ikoniseen Citroën DS:ään.

Eikä kovin paljon paremmin mene naapurissakaan. Alpine on herännyt Ruususen unestaan ja saanut vastuulleen myös Renault Sportin entiset tehtävät, joten nyt mallistoon kuuluu omien mallien (A110, A390) lisäksi sporttiversio Renault 5:stä (Alpine A290), mutta ei kuitenkaan se todella sporttinen versio Renault 5:stä (Renault 5 Turbo 3e).

Cupra Born 58 kWh 150 kW MAX sähköauto koeajo VW ID.3

Cupra on oikeastaan nykyisin koko Seat, sillä vaikka Cupra oli Seatin nimitys sporttimalleille, pystyttiin kupariväristä ja tribaalilogosta kasvattamaan oma mallisto, johon panostaminen on nyt ollut hauskempaa. Seat onkin jättänyt oman merkkinsä heitteille Cupran vastatessa sekä "sporttisuudesta" että "sähköstä", olematta välttämättä kumpaakaan (esimerkiksi 150 hv etuveto-Formentor).

Rinnakkaismerkeistä ehkä selkein tapaus on Abarth, joka on kuin Fiat, paitsi ärhäkämpi. Suurin osa näistä selitysmerkeistä on muuten autoalalta poistuneen Luca de Meon ideoita, joten ehkä Guccikin tekee seuraavaksi oman urheiluvaatemerkkinsä.

Sitten ovat vielä kiinalaismerkkien omat rinnakkaismerkit. Denza ja englanninkielisissä maissa riemastuttava Yangwang ovat BYDinosaamista, IM on MG:n teknologisesti kehittyneempi painos, Jaecoo ja Omoda ovat Cheryn rinnakkaisia, eikä kukaan ole viime aikoina saanut mitään tolkkua siitä, mitä ihmettä Geelyn merkkiversumissa tapahtuu (esim. tällä viikolla Geely ostaa Zeekrin takaisin itselleen osakemarkkinoilta). Ainakin monet näistä valmistajista ovat päätymässä ratkaisuun, että niiden kannattaa mainita emomerkki eurooppalaisille kuluttajille, sillä vähäinenkin tunnettuvuus on avuksi. Esimerkiksi Briteissä Great Wall Motors on ottanut käyttöön GWM-bränädyksen, jonka alla pyöreälamppuista Ora 03:sta (ex-Funky Cat) ja Haval Jolionia myydään. Autot myös löytyvät samoista liikkeistä.

Yangwang U8 BYD Geneve

Eikö kukaan markkinointiosastoilla ole pysähtynyt miettimään, että yksinkertainen ja ymmärrettävä mallisto selkeine portaineen on suoranainen kilpailuetu, kun kuluttajalle viestitään autokaupan lasiseinien sisällöstä? Yksikään autoa ostava ei osta lifestyleä tai pelkkää mielikuvaa, he ostavat auton kulkeakseen paikkojen A, B ja C välillä heille sopivalla tavalla.

Sähköjen ja merkkien lisäksi olisi vielä autonominen ajaminen, ajoavustimet, kaikki erilaiset hybridit ja niin edelleen. Ei ole yksinkertaista autokauppiaillakaan, ainakin jos työnsä aikoo tehdä hyvin.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat