4.6.2024

Autojen ensirekisteröinnit sakkaavat pahasti – viime vuodestakin ollaan jäämässä paljon

Kuva Moottori

Uusien autojen ensirekisteröinnit ovat tällä hetkellä yli 14 prosenttia viime vuodesta jäljessä. Uusien autojen tilaukset jäivät viimekin vuonna selvästi normaalia tasoa alemmas.

Tämän vuoden toukokuussa Suomessa rekisteröitiin kaikkiaan 7 780 uutta henkilöautoa. Lukema on 17,5 prosenttia viime vuoden toukokuuta vähemmän.

Tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana on rekisteröity 32 393 henkilöautoa, joka on 14,1 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

– Uusien autojen tilaukset jäivät viime vuonna selvästi normaalia tasoa alemmas. Tilausten määrä on hitaasti elpymässä ja tänä vuonna uusia autoja on tilattu noin 10 prosenttia viime vuotta enemmän. Korkotason vakaan alenemisen odotetaan piristävän uuden auton markkinaa vielä kuluvan vuoden loppupuoliskolla, toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä sanoo.

Ensirekisteröidyistä henkilöautoista on alkuvuoden aikana 27 prosenttia on ollut täyssähköautoja. Ladattavia hybridejä puolestaan on ollut noin 21 prosenttia. Dieselautojen osuus ensirekisteröinneistä on ollut 6 prosenttia ja bensiiniautoja lähes puolet, 47 prosenttia.

Käytettyjen autojen kauppa kasvoi

Autoliikkeiden kautta käytettyjä henkilöautoja myytiin toukokuussa 0,8 prosenttia enemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Kun uusia autoja ei rekisteröidä, sen sijaan käytettyjen kauppa käy vilkkaammin, alkuvuoden aikana käytettyjä autoja on autoliikkeissä myyty noin 7 prosenttia viime vuotta enemmän.

– Käytettyjen autojen kaupassa kasvu on jatkunut yhtäjaksoisesti jo viime vuoden alusta alkaen. Käytettyjen autojen kaupan vilkkainta aikaa ovat kesäkuukaudet ja syksy. Alkuvuoden luvut enteilevät käytettyjen autojen kaupan olevan vilkasta myös kesän ja syksyn aikana, toimitusjohtaja Tero Lausala Autoalan Keskusliitosta sanoo.

Linja-autojen rekisteröinneissä kasvua

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin toukokuussa yhteensä 889. Lukema on noin 24,0 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Myös pakettiautojen kokonaisrekisteröintimäärä tänä vuonna on alhaisempi kuin viime vuonna. Pakettiautoja on ensirekisteröity alkuvuoden aikana 4 241, mikä on noin 6,2 prosenttia viime vuoden tammi-toukokuuta vähemmän.

Myös kuorma-autojen ensirekisteröinnit jäivät 9,4 prosenttia viime vuoden toukokuusta. Kuorma-autoja ensirekisteröitiin toukokuussa yhteensä 327. Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja on alkuvuoden aikana ensirekisteröity 1 265, joka on vain 0,4 prosenttia viime vuotta vähemmän. Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja on alkuvuonna rekisteröity 11,0 prosenttia viime vuotta vähemmän. Myös kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja on rekisteröity 10,7 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden alussa.

Linja-autojen rekisteröinnit ovat kääntyneet alkuvuonna kasvuun ja niitä on rekisteröity tänä vuonna lähes kaksinkertainen määrä viime vuoteen nähden. Uusia linja-autoja on alkuvuoden aikana rekisteröity 190, kun samaan aikaan viime vuonna määrä oli 105.

Lähde: Autoalan tiedotuskeskus

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat