27.3.2025

Autolasien hinnat ovat nousseet huimasti viime vuosina – vakuutusyhtiölle jopa yli 10 000 euron yksittäinen korvaus tuulilasivahingosta!

Kuva Moottorin arkisto
Tuulilasin vaihto Autoklinikka

Autojen tuulilasien hinnat ovat viime vuosina nousseet trendinomaisesti. Tuulilasin hinta saattaa tulla autoilijalle yllätyksenä. Automallien sisälläkin voi olla paljon vaihtelua lasien hinnoissa.

– Lasien hinnat ovat nousseet ihan trendinomaisesti, vakuutusyhtiö Ifin ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius sanoo.

Roseliuksen mukaan tuulilasien hinnat ovat kohonneet jo pitkään ja ne lähtivät edelleen nousuun koronapandemian jälkeen. Tällöin myös uusien autojen kysyntä on maailmanlaajuisesti hiipunut. 

– Kaikki kuluttajahinnat ovat nousseet, mutta autolasien kohdalla hinnannousu on ollut määrätietoista ja selvästi suurempaa kuin mitä yleisen inflaation vaikutus on ollut, Roselius sanoo.

– Yhtenä syynä taustalla on autoalan kysynnän lasku, ja tämä on vienyt ansaintapainetta itse autokaupasta jälkimarkkinan puolelle, Roselius uskoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Teiden huonontunut kunto lisää vahinkoja

Hintoja ovat nostaneet myös Ukrainan tilanteen vaikutukset alihankintaketjuissa sekä yleisesti talouden heikot ajat.

Esimerkiksi teiden heikentynyt kunto on puolestaan lisännyt lasivahinkojen määrää, joka kasvaa aina kevättä kohti mentäessä.

Roselius sanoo, että joillain automerkeillä ja -malleilla autolasien hinnat ovat nousseet huomattavastikin.

Hänen mukaansa niin valmistajakohtaiset kuin myös saman autovalmistajan eri automallien väliset hintaerot voivat olla isoja. Jopa saman mallin sisällä voi olla yllättävän suuria hintaeroja. Hinnoittelu ei ole enää yksiselitteistä.

– Pelkkä automalli ei enää kerro mitä tuulilasi maksaa. Jos automalli onkin hieman erilainen, hinta voikin olla toisenlainen, Roselius sanoo.

– Tuulilasin hinnassa voi tulla yllätyksiä, se ei ole enää halpa pieti toisin kuin ennen, jolloin kuluttaja saattoi selvitä niin sanotusti takataskurahalla, Roselius sanoo.

Hanki rajaton lukuoikeus

Haluatko jatkaa lukemista?

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin.

Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta

Moottori

Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa.

Tiepalvelu

Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla.

Kommentit (1)

  • TIMO TURKULA

    Aikoinaan Suomessa oli roiskeläpät pakollisia. Nykyään pakkoa ei ole, se kai poistui EU:n myötä? Roiskeläpistä olisi varmaan etua nykyäänkin, etenkin entistä leveämpien matalaprofiirenkaiden yleistyessä. Edessä pyöränkoteloiden alareunaan kiinnitetyt roiskeläpät vähentävät auto helmapelteihin kohdistuneita kiveniskuja ja siten estävät tai ainakin hidastavat helmapelteihin tulevia maalivaurioita.

    Takana pyöränkoteloiden alareunaan kiinnitetyt takaroiskeläpät varmaan vähentäisivät ainakin jonkin verran takarenkaista taakse lentävien kivien ja nastojen lennähtämistä takana ajavien autojen tuulilaseihin.

    Muistaakseni EU perusteli roiskeläppien poistoa energian säästöllä. Arveltiin roiskeläppien heikentävän auton aerodynamiikkaa ja siten lisäävän polttonesteen tai sähkön kulutusta? Mielestäni tuulilasien vaihtaminen vaurioiden vuoksi tuottaa enemmän päästöjä ympäristöön kuin roiskeläpistä aiheutuva pieni polttoaineen tai sähkön kulutuslisä. Rikkoutuneiden tuulilasien kierrätys on vielä lapsenkengissä, kierrätys on vasta kokeilu- ja kehitysvaiheessa esimerkiksi Turun ammatti-instituutissa (TAI). Kierrätys on varmaan hankalaa, kun laminoidussa tuulilasissa on nykyään lasin lisäksi muutakin, muovia ja kaikenlaisia antureita.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat