5.1.2022

Autoliitto neuvoo: näin saat lumeen juuttuneen auton liikkeelle

Autoliitto muistuttaa, että kuljettajan tärkeimmät varusteet lumipyryssä ovat ennakointi, lumilapio ja Autoliiton Plus- tai Premium-jäsenyys.

Lumi saapui myös Etelä-Suomeen, ja moni autoilija on saanut kokea talviautoilun haasteet. Moni kokenutkin kuljettaja on jäänyt kiinni lumeen.

Autoliiton mukaan kaiken lähtökohta on ennakointi: autoa ei pitäisi ajaa sellaiseen paikkaan, mihin se on vaarassa jäädä kiinni. Mikäli lumeen kuitenkin juuttuu, tilanteesta pelastaa väljä aikataulu, hetken harkinta, asiamukaiset varusteet sekä puhelimeen etukäteen tallennettu hinaus- tai matkanjatkamispalveluiden numero, josta saa avun paikalle 24 tuntia vuorokaudessa, jos omat keinot eivät riitä. Esimerkiksi Autoliiton Plus- tai Premium-jäsen saa ongelmatapauksissa apua veloituksetta.

Usein tilanteista selvitään kuitenkin ilman ammattilaisen apua. Autoliiton mukaan lumilapio on tärkeä varuste talviliikenteessä: lumilapiolla voi kaivaa kolon aurausvalliin sekä poistaa lunta renkaiden ympäriltä ja auton pohjan alta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Heijaaminen voi auttaa

Mikäli lapiointi ei auta, Autoliiton mukaan kannattaa kokeilla heijausta. Heijaamisen tarkoituksena on kasvattaa auton liikerataa ajamalla eteenpäin ja sen jälkeen peruuttamalla niin pitkälle kuin mahdollista. Toistojen myötä ajomatka pitenee.

– Heijatessa on tärkeätä havainnoida huolellisesti joka suuntaan, ettei osu mihinkään tai kehenkään. Pyörien sutiessa pehmeässä lumessa on myös mahdollista, että auton vetävä pää liukuu sivusuunnassa yllättäen, joten myös sivuilla tulisi olla tilaa, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen neuvoo.

Luistonesto pois päältä – mutta vain hetkeksi

Jos auton vetoluistonesto tappaa vedon heijatessa liian aikaisin, Autoliitto neuvoo kytkemään luistoneston hetkellisesti pois kojelaudassa olevasta nappulasta. Jumiin jääminen on oikeastaan lähes ainoita tilanteita, jolloin näin kannattaa toimia. Kun auto on saatu irti hangesta, on luistonesto muistettava kytkeä takaisin päälle. Monessa autossa vetoluistoneston pois kytkeminen nimittäin poistaa myös ajonvakautusjärjestelmän toiminnasta.

Auton irrotessa jumista on tärkeää huolehtia, ettei auto syöksy hallitsemattomasti esimerkiksi takaa lähestyvän auton eteen. Kuljettajalta edellytetään siis huolellisuutta, tarkkaavaisuutta ja kykyä ennakoida tilanteen kehittymistä.

Lähde ja kuva: Autoliitto

Artikkeli julkaistu alun perin 6.2.2018.

Luetuimmat