21.5.2017

Avoauton kangaskatto vaatii suojaa

kangaskatto
Pehmeä harja sekä sopivasti laimennettu bioliuotinpesuaine on paras yhdistelmä kangaskaton huolelliseen puhdistamiseen ennen suojaamista.

Kesä on avoauton aikaa. Kangaskatot kaipaavat huolenpitoa siinä missä maalipintakin, mutta onneksi suojaaminen on helppoa.

Avoautojen määrä tuntuu vain kasvavan Suomessa. Ei ihme, sillä modernit kangaskatot ovat erittäin kestäviä ja lämmöneristyskin on kunnossa. On yleinen harhaluulo, että kangaskattoinen auto ei sopisi talvikäyttöön.

Kangaspinta kaipaa kuitenkin oikeaoppista suojaamista – aivan kuten maali- tai lakkapintakin. Kesällä tuhojaan tekee esimerkiksi auringonvalo ja linnunjätökset, kun taas talvella riesana on ennen kaikkea maantiesuola.

Kangaskaton suojaaminen ei ole missään nimessä hankalaa tai erityistä ammattitaitoa vaativaa. Enemmän työtä rajoittavat työskentelyolosuhteet, sillä suoja-aineen tulisi saada kuivua rauhassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puhdistus ensin

Pinnoitteeksi usein kutsuttavan kangaskaton suoja-aineen oikeaoppinen tarttuminen vaatii puhdasta pintaa. Tästä syystä katto on syytä ensin pestä ja kuivattaa huolellisesti. Vaikka katto kuivuu aurinkoisella säällä ulkonakin varsin pian, niin katon pitäminen puhtaana ja pölyttömänä on toisinaan hieman mutkikasta ilman katosta tai tallia.

kangaskatto
Esipesu kannattaa suorittaa myös kangaskatolle vaikka se vaatiikin varsin pitkän huuhtelun, jotta kaikki pesuainejäämät saadaan huuhdeltua pois kankaasta.

Kangaskaton voi esipestä aivan samoin kuten muunkin auton, joko ylläpitopesun tai ennen vahausta suoritettavan pesun ohjeiden mukaisesti. Kangaskattojen tulee kestää sekä harjattomien että harjallisten koneellisten pesujen kulutusta ja kemikaaleja, joten tavallinen käsinpesu ei kattoa vahingoita. Painepesurin kanssa kannattaa olla hieman varovainen ja pitää aina muutama kymmenen senttimetriä etäisyyttä katon pinnasta.

Katon pesu

Esipesun ja huolellisen painepesurihuuhtelun jälkeen katto on syytä puhdistaa vielä mekaanisesti. Tähän parhaat työkalut ovat riittävästi laimennettu bioliuotinpesuaine sekä hellävarainen harja tai pensseli. Bioliuotinpesuaine on hyvä laimentaa noin suhteella 1:10 käytettävästä pesuaineesta riippuen.

kangaskatto
Pehmeä harja sekä sopivasti laimennettu bioliuotinpesuaine on paras yhdistelmä kangaskaton huolelliseen puhdistamiseen ennen suojaamista.

Katto saa olla valmiiksi kostea esipesun jäljiltä, joka laimentaa hieman lisää käytettävää pesuainetta. Tämän takia ehkä hieman vahvaltakin kuulostava 1:10 liuos on sopiva. Liuotinpesuaine suihkitaan sumutin- tai paineruiskupullosta katolle ja harjataan pensselillä. Tämä irrottaa pinttyneemmänkin lian katosta.

kangaskatto
Pesujen jälkeen kangaskatto tulee huuhdella huolellisesti, jotta kattoon ei jää pesuainejäämiä. Tämän jälkeen kankaan annetaan kuivua.

Katto tulee huuhdella ennen pesuaineen kuivumista, joten välihuuhteluja joutuu ainakin lämpimällä säällä tekemään myös kesken pesun. Kangaskattoa on lähes mahdotonta kuivata jättämättä pintaan reilusti nukkaa, joten sen on helpointa antaa kuivua rauhassa omaan tahtiinsa.

Suojaaminen pinnoittamalla

Autokatos tai autotalli olisi ihanteellinen paikka säilyttää autoa kuivumisen ja pinnoittamisen ajan. Kuivan ja puhtaan kangaskaton suojaaminen pinnoittamalla on äärimmäisen helppoa, mutta muutama esivalmistelutoimenpide kannattaa kuitenkin tehdä.

Kun katto on kuiva, sen viereiset osat on hyvä suojata autonmaalauskäyttöön tarkoitetulla maskeerausteipillä ja muovilla tai sanomalehdellä. Sanomalehti ei tietenkään estä täysin pinnoitteen imeytymistä läpi, mutta sekin riittää mikäli levityksen kanssa on maltillinen ja hieman keskittynyt. Näin välttää ikävät roiskepisarat maalipinnalla, muoviosilla ja laseilla.

Tämän jälkeen kangasosille tarkoitettu pinnoite suihkutetaan tasaisesti kaikkialle katolle. Kangaskaton saa kastella pinnoitteella märäksi asti, jolloin se varmasti imeytyy kaikkiin kuituihin. Jutun kattoon kulutettiin kokonaiset 500 millilitraa pinnoitetta, vaikka selvästi vähemmälläkin pärjää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyväksi havaittuja pinnoitteita

Pinnoitteet myydään tavallisesti jo valmiiksi sumutinpulloissa tai ainakin sumutinpään kanssa. Kannattaa varmistaa ostaessa, että jonkinlainen sumutinpää sisältyy myytävään tuotteeseen, sillä muuten levittäminen on hankalaa.

kangaskatto
Kangaskaton pinnoitukseen valikoitui Gtechniq I1, jolla saavutetaan jopa puolen vuoden kesto.

Jutussa käytimme hyväksi havaittua Gtechniq I1 Smart Fabric -kangaspinnoitetta. Tuotteen kesto on noin puolen vuoden luokkaa hieman rasituksesta riippuen. Veden hylkiminen heikkenee jo hieman aiemmin, mutta ei häviä kokonaan. Muita hyväksi havaittuja kankaiden suoja-aineita ovat esimerkiksi Nanolex Premium Textile Sealant sekä Wolf´s Chemicals Nano Textile Sealant.

Anna kuivua rauhassa

Käsittelyn jälkeen katon tulisi saada kuivua rauhassa eli mielellään ainakin yön yli. Kuten sanottua: autokatos tai -talli tekee työstä huomattavasti mielekkäämmän. Ulkona työskennellessä kannattaa tarkistaa säätiedotus ja valita mahdollisimman pölytön vuodenaika.

kangaskatto
Suoja-aineella voi myös pinnoittaa esimerkiksi vessapaperin hylkimään vettä. Mitään hyötyä tästä hauskasta tiedosta tuskin kenellekään on, mutta se osoittaa hyvin pinnoitteen kyvyt.

Käsittelyn ja kuivumisen jälkeen vesi poistuu katolta kuin sen kuuluisan hanhen selästä. Samalla katto on myös helpompi pitää puhtaana. Suojauksen jälkeen kattoa ylläpidetään hyvänä pesemällä sitä tarpeen mukaan pehmeällä harjalla ja vahaturvallisella autoshampoolla.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat