8.11.2020

Entisen WRC-kuljettajan pilttuussa tapahtuu: täyssähköinen Kona-ralliauto haastamaan polttomoottorikilpurit jo lähivuosina

Sähköralliauto

Kun WRC on siirtymässä lähiaikoina hybriditekniikkaan, ollaan Uudessa-Seelannissa jo edellä. Hayden Paddonin rallitallin viimeisimpänä projektina on ollut Hyundai Kona -sähköralliauto, jolla on tarkoitus ajaa täyspitkä ralli jo vuoden 2021 lopulla.

Uusiseelantilainen rallikuski, myös yhden MM-osakilpailuvoiton vuonna 2016 saavuttanut Hayden Paddon on keskittynyt viimeiset puolitoista vuotta uuden ralliautoprojektin kehittämiseen oman yrityksensä, Paddon Rallysportin voimin. Viimeisimpänä luomuksena julkistettiin täyssähköinen Hyundai Kona -ralliauto.

Sähköralliauto

Hyundai Kona EV on Paddonin mukaan 80 prosenttisesti tallin itse kehittämä tuote. Omaa käsialaa on muun muassa kori, aerodynamiikka, jousitus, ohjaus, jäähdytys ja sähköt. Neuvoja sähköisen voimanlähteen kehittämiseen on saatu itävaltalaiselta Manfred Stohlin STARD-yritykseltä, joka rakentaa täyssähköisiä rallicross-autoja. Yksi tällainen on muuten jo Suomessakin.

Konan voimanlähteeksi voidaan asentaa kahdesta neljään säkömoottoria, joista kunkin hetkelliseksi huipputehoksi ilmoitetaan 220 kilowattia (299 hevosvoimaa). Auton painoksi arvioidaan noin 1500 kilogrammaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mahdollisuuksia enemmän kuin halua

Parhaillaan autoon voitaisiin saada  noin 800 kW (1 088 hv) huipputeho, mutta Paddon kertoo keskittyvänsä valmistamaan pienempitehoista autoa, jotta sen voisi luokitella samaan sarjaan polttomoottoristen ralliautojen kanssa.

Paddonin mukaan sähkö-Konalla voi kilpailla rallien voitosta jo vuonna 2022, mutta tunnustaa sen myös vaativan paljon työtä.

Sähköralliauto

– Paperilla auto on nopeampi kuin polttomoottorinen auto, sillä on parempi painojakauma, se on luotettavampi ja siinä on vähemmän liikkuvia osia, Paddon summaa, ja jättää sattumalta mainitsematta Kona EV:n myös painavan noin 200–300 kg enemmän kuin nykyiset WRC-autot.

Akun kapasiteettia ja toimintamatkaa ei ole kerrottu, mutta Paddon kertoo auton olevan tarkoitettu suoriutumaan samoista kisoista mitä perinteisillä ralliautoilla ajetaan. Paddon kertoo työskentelevänsä eri tahojen kanssa muokatakseen sääntöjä niin, että täyssähköisilläkin autoilla kisaaminen olisi mahdollista.

Testaus jatkuu ennen koitosta

Seuraavaksi Paddon kertoo tallin siirtyvän testaamaan auton suorituskykyä ja luotettavuutta, ennen kuin auto valmistellaan täyspitkän rallin ajamista varten. Tämän oletetaan tapahtuvan vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla.

Sähköralliauto

Haluan kiittää sydämeni pohjasta tiimiämme minuun uskomisesta, ja meidän vision toteuttamisesta. Nyt työt jatkuvat ja seuraava askel on saattaa projekti rallivoittajaksi.

Lähde: Paddon Rallysport Group Kuvat: Graeme Murray Photography

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat