29.9.2024

Erikoiset unet: Pädasten kartano – hemmottelua ja rauhoittumista

Kuva Vesa Eskola, Pädasten kartano

Virossa, Saarenmaalle mentäessä, matkalle osuu Muhun saarella pieni pala paratiisia. Siellä voi kokea jotain, jota on vaikea ostaa edes rahalla.

Pädasten kartano mainostaa itseään ainoana Tallinnan ulkopuolella olevana viiden tähden hotellina. Luokitukset ovat aina luokituksia, ja niistä voidaan olla montaa mieltä, mutta kyllä hetki Pädasteen kartanossa puitteiden puolesta luksusta tarjoaa.

Mutta se tarjoaa myös jotain muuta, jotain, mitä on vaikeampi mitata tähdillä. Hotellin ympäristöä ja sen vaikutusta vieraisiin on vaikeampi luokitella. Tai edes kuvailla. Ja juuri tämä elämys on Pädasten valttikortti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pitkä historia

Kaikki Virossa enemmän matkustaneet tietävät, miten maa on monessa paikkaa jo henkisesti lähempänä Eurooppaa kuin Suomi. Itämeri ei ole valtameri, mutta meri on aina yllättävän tehokas eristäjä.

Pädasten kartanokin on tyyliltään ja hengeltään sellainen, että se voisi sijaita huomattavasti etelämmässä ja keskemmällä Eurooppaa. Toisaalta kokonaisuudessa on myös vahva pohjoisemman Euroopan vivahde. Tanskan kuningas testamenttasi kartanon maat aikoinaan Venäjän hovin suosiossa olleelle tunnetulle baltiansaksalaiselle aatelissuvulle, mikä osittain selittää myös kartanon epätavallisen arkkitehtonisen sekamelskan.

Kartanon historia juontaa juurensa 1500-luvulle. Vähitellen rakennuksia tuli lisää ja tiluksilla työskenteli jo pari sataa talonpoikaa. Päärakennukseen viereen oli pystytetty komeat maakivistä kasatut sivurakennukset.

Nykyinen päärakennus on 1800-luvulta. Pädaste oli tyypillinen tuon aikakauden kartano, jossa kestittiin vieraita. 1800- ja 1900-luvun vaihteessa paroni Axel von Buxhoeveden sekä hänen vaimonsa Charlotte von Siemens toivat kartanoon säännöllisesti Pietarista taiteilijoita ja muusikoita ilahduttamaan vierailijoitaan. Pädaste oli myös lyhyen aikaa pakopaikka, johon liittyy synkempää historiaa: Axelin kuolema vallankumouksellisten käsissä. Samaan tarinaan liittyy toki myös toivoa, sillä Charlotte pääsi pakenemaan.

Venäjän vallankumous tarkoitti kuitenkin Pädasten kartanon jäämistä rappiotilaan. Toinen maailmansota ja Neuvostoliiton aika eivät tuoneet tähän muutosta.

Vasta kun Viro itsenäistyi, ja kartano löysi uudet omistajat: hollantilaisen liikemiehen Martin Breuerin ja virolaisen poliitikon Imre Sooäärin, jonka sukujuuret ovat Muhusta. He herättivät kartanon taas henkiin. He ovat myös omistajat, jotka ovat vuosien varrella sijoittaneet kartanoon paitsi rahaa varmasti myös paloja sielustaan.

Kävimme itse asiassa kartanossa ensi kertaa jo 25 vuotta sitten. Silloin päärakennus odotti vielä restaurointia, vieraat majoitettiin sivurakennukessa oleviin. huoneisiin. Muutos 25 vuoden takaiseen on hätkähdyttävä.

Käytäviltä löytyy rauhallisia lukunurkkauksia, ja kirjahyllyjä, joista voi hakea lukemista. Leveät lankut narahtelevat hieman, kun niillä astelee. Samoin portaikko. Paksuille vaaleille kiviseinille on ripustettu taidetta. Valaistus on rauhoittava, ei hämyisä mutta ei liian valoisakaan.

Kartanon käytävillä kävellessä voi aistia paikan historian. Siihen eivät kuulu kännykkä tai siihen äänekkäästi puhuminen. Siihen kuuluu toisten huomioiminen, kohteliaisuus, hyvät tavat.

Sopivan intiimi tunnelma

Kävimme yöpymässä Pädasten kartanossa syyskuun puolivälissä, kun leppoisa syyssää hemmotteli vielä matkalaisia. Hotelli on auki varsinaisen sesongin ulkopuolella marraskuun alkuun asti vain viikonloppuisin, meidän lisäksemme hotellissa oli vain muutama muu vieras.

Yhteensä erilaisia, erikokoisia ja eri tavoin varusteltuja huoneita vieraiden käyttöön 24. Melko intiimi tunnelma säilyy, vaikka hotelli olisi täynnä. Nyt muutaman vieraan kera se tietysti korostui. Hetken totuttelun jälkeen sitä pystyi kuulemaan omat ajatuksensa.

Huoneiden hinnat vaihtelevat 335 eurosta 1303 euroon. Erillinen 4–8 vieraalle tarkoitettu talo kustantaa 2070 euroa. Huoneet on tehty tyylillä ja huolella. Moderni elektroniikka on valtaosin piilotettu, iso taulu-tv nousee esimerkiksi esiin sängyn jalkopään takana olevan puupaneelin sisältä.

Huoneiden kalusteina on käytetty osittain paikallisia antiikkihuonekaluja, osin moderneja kalusteita. Tämä on tehty hyvällä maulla. Lopputulos on persoonallinen, hieman kuin olisi käymässä jonkun kodissa.

Superior double -huone tuo kylpyhuoneeseen suihkun lisäksi ammeen, joka meistä kuuluu aina hemmottelulomaan.

Toki kartanon yhteydessä toimii myös kylpylä, josta löytyy tavallisen puulämmitteisen saunan lisäksi myös savusauna.

Ja suomalaisia hemmottelevasti vastat/vihdat kuuluvat täälläkin saunakulttuuriin. Muille – ja vähemmän saunomiseen tottuneille – vastominen/vihtominen on puolestaan eksoottinen elämys.

Maltillisesta lämpötilasta nauttiville on turkkilainen höyrykylpy sekä sen suolaisempi versio. Terassilla voi vilvoitella pienen lammen ääressä. Tai käydä pulahtamassa isoon terassilla olevaan saaviin.

On rauhallista, hiljaista. Joku kala hypähtää silloin tällöin lammesta. Kylpylässä on tarjolla myös kattava lista erilaisia hierontoja – ja sopivasti heinältä tuoksuva lepohuone, jossa voi ottaa vaikka päikkärit.

Silmä lepää

Pihapiiri on hyvin hoidettu, simppeli ja selkeä. Se henkii skandinaavista minimaalisuutta, englantilaisista tai ranskalaisista linnakartanoista löytyvät ruusupuutarhat loistavat poissaolollaan.

Nurmikkoa halkoo muutama sepelipolku. Pihan laidoilla vanhat puut kuiskivat tuulessa tarinoitaan. Kartanon lähiympäristö on myös rauhoittava, heti kartanon vierestä aukeaa luonnonsuojelualue. Luonto on vahvasti läsnä.

Meren rantaan on vain muutama sata metriä, ja rannalta löytyvät taas lepottuolit, joissa voi istua ja rauhoittua katsellen laiturilta kaislojen keskeltä merelle vievää väylää.

Rentoutua voi – vaikkapa pienen uinnin jälkeen – myös merivesipaljussa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vieras on kuin kuningas

Henkilökunta on ystävällistä, kohteliasta ja asiantuntevaa. Heiltä saa myös kallisarvoista paikallistietoa, sillä useampi heistä on kotoisin Muhusta. Vieraan toiveet pyritään täyttämään, ja hemmottelu kuuluu hintaan – kuten vaikkapa erinomainen aamiainen. Listalta löytyy paljon paikallisia herkkuja: fantastista leipää, sen päälle erilaisia maksapateeta, juustoa tai erilaisia kaloja. Vatsa ja makunystyrät kiittävät myös spelttipuurosta. Ja herkullinen lammasmakkara kruunaa kokonaisuuden.

Täysihoito on listoilla, silloin huoneen hintaan lisätään 146 euroa per henkilö. Lounaaseen kuuluu kaksi ja illalliseen neljä ruokalajia. Mutta… emme kuitenkaan suosittele täysihoitoa nautiskelijoille, sillä tarjolla on vielä jotain parempaa – upea yhdeksän ruokalajin maistelumenu. Testasimme myös sen, ja tuo juttu tulee luettavaksi ensi viikolla.

Pädasten kartanon kotisivut: https://padaste.ee/ 

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat