5.2.2016

Hallitus esittää sakkoihin aiottua pienempiä korotuksia – rahat kerätään nopeuskameroilla

Talviautoilua

Valtiontalouden kokonaistavoite säilytetään nopeuskameroiden avulla.

Hallitus antoi 4. helmikuuta eduskunnalle esityksen sakkojen korotuksista. Edellinen esitys keräsi vahvaa kritiikkiä lausuntokierroksella, joten korotusehdotuksia on lievennetty hieman.

Silti rike- ja päiväsakkoihin ehdotetaan huomattavaa korotusta. Rikesakkoihin ehdotetaan nyt pääasiassa 25 prosentin korotuksia, mutta 16–20 km/h ylinopeudesta määrättävä suurin mahdollinen rikesakko nousisi 42,5 prosentilla 285 euroon.

Päiväsakot kaksinkertaistettaisiin, lukuun ottamatta alin tuloluokka, johon kohdistuisi 50 prosentin korotus.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Autoliitto tyrmää korotukset

– Pieni parannus asiassa oli, että luonnosvaiheessa annettujen kriittisten lausuntojen perustella hallitus muutti esitystä. Keskeinen ongelma on, että tässä asiassa rangaistukset ja verotus on sotkettu keskenään. Korotusta on perusteltu valtiontaloudella eikä liikenneturvallisuudella, mikä on ristiriidassa kriminaalipolitiikan kanssa. Ylinopeus on tuomittava ja rangaistava rikos eikä siihen pidä kenenkään syyllistyä. Rangaistusten pitää kuitenkin olla oikeassa suhteessa kaikkiin muihin rikoksiin, toimitusjohtaja Pasi Nieminen huomauttaa.

Sakkokorotukset koskevat erityisesti autoilijoita, sillä yli kaksi kolmasosaa kaikista päiväsakkorangaistuksista ja 96 prosenttia rikesakoista tulee liikennerikkomuksista.

Valtiontalous tarvitsee nopeuskameroita

Aiemmin ehdotettua maltillisemmista korotuksista huolimatta hallitus toteaa valtiotaloudellisen kokonaistavoitteen säilyvän ennallaan.

Erotus katetaan automaattisella nopeusvalvonnalla.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että poliisin tulee suorittaa nopeusvalvontaa niin, että valtiontaloudelliset tavoitteet täyttyvät. Tämä voi johtaa siihen, että rajallisilla resursseilla nopeusvalvontaa tehdään siellä, mistä saadaan paras tuotto, ei siellä, missä sillä olisi suurin liikenneturvallisuusvaikutus. Tätä ei voi pitää hyväksyttävänä, Nieminen tyrmää.

Hallitus esittää ehdotuksessaan myös mahdollisuutta korottaa rikesakon enimmäismäärää 400 euroon ilman eduskunnan käsittelyä.

Lähde: Autoliitto

Luetuimmat