11.1.2021

Helsingin pelastuslaitos ja poliisi kehottaa: älä lähde huomenna liikenteeseen

Turvaväli

Älä lähde huomenna liikenteeseen pääkaupunkiseudulla, mikäli voit olla etätöissä. Sekä Helsingin pelastuslaitos että Helsingin poliisi kehottavat samaa.

Älä lähde huomenna ollenkaan tien päälle ainakaan Helsingissä tai lähialueilla, mikäli se on mahdollista välttää. Tähän kehottaa myös sekä Helsingin pelastuslaitos että Helsingin poliisi – molemmat itse asiassa Twitter-tileillään.

Pelastuslaitos varoittelee Twitterin puolella ihmisiä katujen ja pihojen liukkaudesta jouduttuaan itse pahaan liemeen paloauton suistuttua pihatieltä kerrostaloyhtiön pihassa Herttoniemessä Siilitiellä. Helsingin poliisi sen sijaan pyytää autoilijoita harkitsemaan etätyöpäivän pitämistä huomenna. Vähintäänkin matkoihin on syytä varata runsaasti aikaa ja varovaisuutta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Älä lähde huomenna liikkeelle

Sääennusteiden mukaan etenkin eteläisessä ja lounaisessa Suomessa sataa alkuviikosta poikkeuksellisen paljon lunta. Ilmatieteen laitoksen mukaan parin päivän lumikertymä voi olla useita kymmeniä senttejä ja rannikkoalueilla sadetta voi ryydittää voimakas tuuli. Varoitukset huonosta ajokelistä ovat voimassa laajalti maan etelä- ja keskiosissa.

Näin ollen ajamista kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan. Tämä myös antaa lopuille liikenteeseen pakotetuille enemmän tilaa. Varovaisuus on nyt valttia.

- Sakea lumisade korostaa varovaisuutta tien päällä. Liikenne todennäköisesti hidastuu, mikä lisää jonossa ajamista ja sitä myötä peräänajojen riskiä. Luminen ja liukas tienpinta voi heikentää renkaiden pitoa, mikä voi johtaa tieltä suistumisiin tai nokkakolareihin. Kun näkyvyyskin on heikkoa, kannattaa nyt laskea ajonopeutta ja pidentää turvavälejä, sanoo liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri LähiTapiolasta.

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) kokoamien liikennevahinkotilastojen mukaan erityisen runsaita onnettomuuspäiviä on usein talvikuukausina. Vuonna 2019 eniten liikennevahinkoja sattui juuri tammikuussa, ja kaikki vuoden kymmenen vahinkomääriltään korkeinta päivää ajoittuivat tammi-helmikuulle. Tuolloin alkutalveen osui kaikkiaan kahdeksan yli 500 vahingon päivää, kun keskimäärin vahinkoja tapahtui koko vuonna noin 270 päivässä.

- Liikennevahinkojen päiväkohtaiset piikit liittyvät usein lumisateisiin tai muutoin vaikeisiin talvisiin ajokeleihin. Myös nyt, alkuviikon ennustetuissa olosuhteissa, normaalitilanteessa voitaisiin nousta jopa näihin vahinkolukemaan, mutta koska työmatkaliikenne nyt on etätöiden vuoksi vähentynyt, toivottavasti vahinkojenkin määrä jää pienemmäksi, sanoo liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty OTIsta.

Valtava lumimäärä tulee tarkoittamaan myös kaikille autoaan taivasalla säilyttäville auton päältä puhdistettavaa lunta ja mahdollisesti ikkunoiden raaputtelua. Samoin mahdollisiin pihatöihin on hyvä varata riittävästi aikaa, jotta liikkeelle päästään ajoissa ja turvallisesti. Tässä kohti on myös hyvä kerrata, mitä autossa kannattaisi pitää mukana talvikeleillä.

- Muiden tielläliikkujien huomioimiseksi on myös tärkeää muistaa puhdistaa lumet auton päältä ennen liikkeellelähtöä. Jos auton katolla on paksu lumikerros, joka kiihdyttäessä tai kovassa nopeudessa lentää takana tulevan päälle, on perässä ajava hetken vailla näkyvyyttä, sanoo Alaviiri.

Kuvituskuva: Antti Hentinen/Moottorin arkisto, Lähteet: Helsingin poliisi, Helsingin pelastuslaitos, LähiTapiola

Luetuimmat