19.1.2022

Henkilöautoilu kasvanut selvästi koronapandemian alettua

”Pandemia on muuttanut suomalaisten liikkumistottumuksia voimakkaasti. Henkilöautoilun osuus liikkumisesta on kasvanut selvästi pandemian alettua.”

Liikkumistottumukset ovat koronapandemian kurimuksessa olleet myllerryksessä. Siinä missä pandemia sai liikenteen vaimenemaan ennen näkemättömällä tavalla vuonna 2020, viime vuonna 2021 pandemiaan liittyvien rajoitusten purkaminen näkyi liikenteen vilkastumisena eri liikennemuodoissa.

Yksi seuraus on ollut henkilöautoilun lisääntyminen.

– Pandemia on muuttanut suomalaisten liikkumistottumuksia voimakkaasti. Henkilöautoilun osuus liikkumisesta on kasvanut selvästi pandemian alettua, liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin toimitusjohtaja Pertti Korhonen taustoittaa.

Korhosen mukaan kehitys vaikeuttaa liikenteen päästövähennystavoitteiden saavuttamista ja on vähentänyt toisaalta joukkoliikenteen käyttöä.

– On tärkeää, että meillä on käytössämme toimiva joukkoliikenne ja hyvät liikkumispalvelut vaihtoehtona henkilöautoilulle myös jatkossa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tieliikenne jäljessa pandemiaa edeltävästä

Liikennemäärät pääteillä eli valta- ja kantateillä kasvoivat vuoden 2021 aikana edellisvuodesta hieman yli kolme prosenttia.

Vaikka tieliikenteen määrä hieman kasvoi, on pandemiaa edeltävälle tasolle kuitenkin vielä matkaa: vuotuinen liikennemäärä oli vielä noin 6–7 prosenttia alhaisempi, kun määriä verrataan pandemiaa edeltäneeseen aikaan.

Liikenne oli vuonna 2021 kasvusuunnassa kaikkialla Suomessa, kun määriä verrataan edellisvuoteen. Eniten liikennemäärät nousivat Lapissa (8 %) ja Pohjois-Pohjanmaalla (6 %). Pienintä kasvu oli Kaakkois-Suomessa, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Keski-Suomessa, joissa kasvu jäi alle kolmeen prosenttiin.

Kasvua loppuvuodesta

Vuoden viimeisen neljänneksen aikana pääteiden liikennemäärät kasvoivat lokakuussa ja marraskuussa viisi prosenttia sekä joulukuussa seitsemän prosenttia, kun määriä verrataan vuoden 2020 vastaaviin kuukausiin. Kasvua esiintyi sekä kevyen että raskaan liikenteen puolella.

Kevyt liikenne kasvoi loka- ja marraskuussa viisi prosenttia sekä joulukuussa seitsemän prosenttia. Vastaavasti raskas liikenne kasvoi lokakuussa neljä prosenttia ja marras- ja joulukuussa kuusi prosenttia.

Tieliikenteen kehitystä ja määriä seurataan Fintrafficin ylläpitämistä liikenteen automaattisista mittauspisteistä.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto Lähde: Fintraffic

Luetuimmat