16.6.2024

Hetki Mainhattanilla – ihan kuin Ameriikoissa

Kuva Vesa Eskola, USA:n ilmavoimat, Wikipedia

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Emme tiedä, kenelle kaikille Frankfurt on rakas, mutta se kulkee myös kutsumanimillä Mainhattan ja Bankfurt.

Frankfurt ei kuulu Saksan kauneimpien kaupunkien joukkoon. Ei edes melkein kauneimpien. Syitä on varmasti monia, mutta totta kai se vaikutti kaupunkikuvaan, kun keskusta oli toisen maailmansodan jälkeen pommitettu melko sileäksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kymmeniä tuhansia tonneja pommeja

Liittoutuneiden pommitukset tuhosivat Saksan suurimman puolipuurakenteisen historiallisen keskustan, etenkin lokakuun 1943 ja maaliskuun 1944 väli oli kaupungille tuhoisa. Kuudessa isossa pommituksissa tuhoutui tai vaurioitui pahoin yli 30 000 rakennusta.

Sodan jälkeen alkanut jälleenrakennus toi kaupungille uuden modernimman ilmeen, ensimmäinen vaihe kesti vuoteen 1960. Vain tärkeimmät maamerkit ja historialliset rakennukset rakennettiin uudestaan, eikä niitäkään tehty täysin historiallisten esikuvien mukaan vaan usein yksinkertaisempana toteutuksena.

Yksi ensimmäistä uudelleen rakennetuista kohteista oli tuomiokirkko eli virallisesti keisarillinen Pyhän Bartolomeuksen katedraali. Kuten vanhasta kuvasta näkyy, se säilyi pystyssä sodan läpi, mutta kirkon sisusta paloi täysin. Kirkko on historiallisesti merkittävä, sillä se oli paikka, jossa keisarit kruunattiin Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan aikaan. Saksassa tuo aika tunnetaan myös ensimmäisenä keisarikuntana eli siis das Erste Reich.

Mainhattan

Hauska nimileikki on luonnollisesti yhdistelmä Frankfurtin läpi virtaavaa Mainjokea ja New Yorkissa sijaitsevaa Manhattania. Nimi on osuva, sillä Frankfurt on ainoa kaupunki Saksassa, missä ydinkeskusta on voitu rakentaa näinkin korkeaksi.

Myöskään muualta Euroopasta on vaikea löytää vastaavanlaisia USA:ssa yleistä ja pilvenpiirtäjistä muodostuvaa keskustaa. Pilvenpiirtäjien rakentaminen alkoi kaupungin uudelleenrakentamisen toisessa vaiheessa 1960-luvulla.

Kuuluisa Skyline

Frankfurt tunnetaan erityisesti poikkeavasta siluetistaan, jonka korkealle nousevat pilvenpiirtäjät sille antavat. Yli 30 rakennusta ulottuu yli 100 metrin korkeuteen – siis yli 95 metriä korkean tuomiokirkon tornin.

Ensimmäisenä tuon rajan puhkaisi ns. AfE-Turm, joka valmistui vuonna 1972. Sitä ei tosin enää ole olemassa, sillä se purkuräjäytettiin vuonna 2014. 1970-luvun lopulla valmistuivat myös Plaza-hotelli ja yläpuolella kuvassa oleva Dresdner-pankin pilvenpiirtäjä, jotka molemmat kurkottivat jo yli 150 metrin korkeuteen.

Valtaosa pilvenpiirtäjistä on rakennettu ns. pankkikortteleihin, joka on yksi Euroopan merkittävimpiä finanssikeskuksia. Tähän sopii tietysti pilvenpiirtäjien muokkaama kuva Frankfurtista tulevaisuuteen kurkottavana vaurauden paratiisina. Korkein rakennus on 259 metriä korkea Commerzbank-torni, kakkosena tulee 256,5 metriä korkea Messeturm ja kolmonen on 208 metrin korkuinen Westend1-torni.

Näteinmillään Frankfurtin pilvenpiirtäjät olivat valoa juhlistavan Luminale-festivaalin aikaan. Se järjestettiin vuodesta 2000 alkaen aina joka toinen vuosi, kunnes juhlat peruttiin koronan vuoksi sekä vuonna 2020 että 2022. Myös jalkapallon MM-kisojen avauksessa vuonna 2006 Frankfurtin pilvenpiirtäjät saivat maailmanlaajuista huomiota.

Frankfurtin Skyline on myös mahdollista kuvata niin, että se näyttää hyvinkin amerikkalaiselta. Ei nyt ehkä ihan Manhattanilta sentään, mutta yhtäläisyydet ovat toki olemassa – ja etenkin pimeän aikaan kuvattuna, kuten alta näkyy. Skyline-siluetilla on myös oma sivustonsa, josta voi opiskella lisää pilvenpiirtäjistä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Manhattan ja Mainhattan

Yhtäläisyyksiä Mainhattanin ja Manhattanin välillä voi metsästää useitakin. Manhattanilla on Brooklyn Bridge, Mainhattanilla Römerbergin ja Sachenhausenin kaupunginosat yhdistävä Eiserner Steg -silta. Sillan kupeesta lähtevät myös lyhyet jokiristeilyt. Nippelintiedon besserwissereille kerrottakoon se, että paikallisella murteella Sachsenhausenin puolta kutsutaan lempinimellä ”dribbdebach”, kun taas Mainjoen pohjoispuoli on ”hibbdebach”.

Sekä New Yorkissa että Frankfurtissa on myös mahdollista katsella kaupunkia kattojen tasolta. New Yorkissa tämä onnistuu useammastakin paikkaa, suosituimmat ovat Empire State Building ja Top of the Rock. Frankfurtissa vastaava onnistuu 200 metrin korkeudessa Main Tower -pilvenpiirtäjän päällä sijaitsevalta näköalatasanteelta.

Yhtymäkohtia on tietysti myös Wall Streetin ja Frankfurtin pankkikorttelien välillä. Pankkiirit käyvät mielellään lounaalla, ja tähän löytyy amerikkalaiseen tyyliin useita ”delejä”. Pankkiirit myös tarvitsevat katu-uskottavia asusteita, joten Frankfurtista löytyy hienoja kenkä- ja vaatetusliikkeitä. Jopa useammalla lontoolaisella kuuluisalla vaatturiliikkeellä on myymälä Frankfurtissa.

Ei pelkkiä pilvenpiirtäjiä

Toki Frankfurtista löytyy muutakin kuin pelkkiä pilvenpiirtäjiä. Ohessa muutamia linkkejä kuuluisimpiin nähtävyyksiin ja muihin käymisen arvoisiin paikkoihin. Römer on Frankfurtin sydän ja vanha historiallinen keskusta. Pyhän Bartolomeuksen katedraalin eli tuomiokirkon historiasta kerroimmekin jo – ja senkin tornista avautuu kiva näköala. Städel-museo on hieno taidemuseo, jossa on vaikuttava kokoelma taidetta yli 500 vuoden ajalta. Frankfurtin historia aukeaa parhaiten sille omistetussa museossa. Senckenbergin luonnontieteiden museo on myös käymisen arvoinen, jos aihe kiinnostaa. Vanha ooppera tuhoutui pommituksissa, ja sen uudelleen rakentaminen otti aikansa, vuonna 1981 se vihdoin avattiin. Palmengarten eli kasvitieteellinen puutarha tuo mukavaa vastapainoa lasista, teräksestä ja betonista rakennetuille pilvenpiirtäjille. Kleinmarkthalle on sympaattinen 70 vuotta vanha kauppahalli, jossa on tarjolla myös maittavia lounaita. Frankfurt oli myös Goethen kotikaupunki, joten herran vanha synnyinkoti on nykyään museo.

Luetuimmat