26.2.2021

Historiallinen MM-ralli alkaa tänään: Arctic Rally Finlandiin odotetaan kovaa kilpailua

Arctic Rally Finland
Rallin SM-sarja starttaa tyypilliseen tapaan Rovaniemellä tammikuussa, mutta poikkeuksellisesti samoilla seuduilla kilpaillaan uudestaan helmikuussa kovemman kaluston voimin.

Rovaniemellä ajetaan rallia ensimmäistä kertaa ikinä MM-sarjan merkeissä. Mukana on ilahduttava määrä nimekkäitä kuljettajia myös WRC-luokan ulkopuolella.

Vuodesta 1966 lähtien Rovaniemellä ajettu Arctic Lapland Rally, tutummin Tunturiralli sai Ruotsin MM-rallin peruuntumisen myötä tänä vuonna MM-rallin arvon. Kilpailu koostuu kaikkiaan viidestä kahteen kertaan ajettavasta erikoiskokeesta, jotka ajetaan eri suuntaan kuin ne on tavattu ajaa SM-ralleissa.

Itse kilpailu alkaa tänään 26.2. klo 15.00 Sarriojärven reilun kolmenkymmenen kilometrin pituisella erikoiskokeella. Pimeän tultua klo 18.30 Sarriojärvi ajetaan toiseen kertaan.

Lauantaina kilpailu alkaa aamupäivällä klo 9.08 Mustalammen EK:lla, jota seuraa Kaihuavaara ja Siikakämä. Illalla ajetaan sama lenkki toistamiseen. Sunnuntain Aittajärven EK:n aloitusajankohdat on klo 10.00 ja 13.00. Kaikkiaan erikoiskoekilometrejä kertyy noin 260. Osa erikoiskokeista on katsottavissa ilmaiseksi Yleisradion kanavilta tai Areena-nettipalvelusta.

Arctic Rally Finland

Kilpailun odotetaan olevan kovaa. Avauskilpailun voittanut MM-sarjan johtaja ja hallitseva maailmanmestari Sébastien Ogier ei ole aiemmin kilpaillut tällaisissa arktisissa olosuhteissa ja kertoo valmistautumisen Suomen talviralliin olevan haastavampaa kuin tyypillisiin kisoihin.

– Tavallisesti katsomme onboard-videoita ralleista kun niitä on saatavilla. Tässä kilpailussa siitä on luultavasti kaikkein vähiten hyötyä, koska usein lumipenkat voivat olla eri paikoissa. Videoista saa selville millaista vauhtia erikoiskokeilla kannattaa odottaa, mutta muuten ne eivät näyttele isoa roolia valmistautumisessa, seitsemänkertainen maailmanmestari toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ei selkeää voittajasuosikkia

20-vuotias Kalle Rovanperä ajoi kilpailun Toyota Yaris WRC:llä viime vuonna voitokkaasti ja tämän kisan odotetaan olevan Rovanperän mahdollisuus ottaa uran ensimmäinen voitto MM-tasolla.

Voittosuosikkeja on tosin muitakin. Ainakin tallikavereilta Ogierilta ja Elfyn Evansilta voi odottaa kovaa vauhtia, kuten myös Hyundain Ott Tänakilta. Mahdollisten yllättäjien listalla voidaan pitää Hyundain Craig Breeniä ja Oliver Solbergia. Fordilla kilpailevalta Teemu Suniselta voi odottaa myös hyviä tuloksia, mikäli M-Sport on saanut Fordin kilpailukykyiseksi nopeilla teillä.

Piristävästi tämän päivän kärkikuskien seassa kilpailee myös JanPro-tallia pyörittävä Janne Tuohino. 45-vuotias Tuohino on saavuttanut urallaan MM-ralleissa 21 pistettä ja ajanut kolmet pohja-ajat. Tuohino on myös voittanut Tunturissa vuosina 2003 ja 2014.

Kamppailu kovaa myös kärkiluokan ulkopuolella

R5-luokan autoilla ajettavien WRC2 ja WRC3 -luokkien nimikirjo on myös vakuuttavaa katsottavaa, mukana on ehkä kovin kattaus kärkinimiä R5-autoilla koskaan. Tehdastallien WRC2-luokassa voitosta kilpailee kolmen WRC-voiton ja WRC2-sarjan kärkimies Andreas Mikkelsen, yhden MM-rallin ja yhden Tunturirallin voittaja Esapekka Lappi, hallitseva WRC3-luokan maailmanmestari Jari Huttunen ja lupaukset Ole Christian Veiby ja Nikolay Gryazin.

WRC3-luokassa voitosta voidaan olettaa taistelevan suomalaisten Emil Lindholmin, Eerik Pietarisen ja Teemu Asunmaan. Kolmikko oli vastakkain Rovaniemellä edellisen kerran vuonna 2020, jolloin he ottivat R5-autojen kolme ensimmäistä sijaa järjestyksessä Asunmaa, Pietarinen ja Lindholm. Asunmaa voitti on voittanut Tunturirallin kaikkiaan kolmesti, Lindholm ja Pietarinen molemmat kerran.

Teksti: Eetu Kokkonen Lähde: WRC Kuvituskuvat: Aake Kinnunen

Luetuimmat