18.6.2021

Honda lopettaa kolmen mallin tuotannon – listalla mukana vetyauto Clarity

Honda Clarity

Sayaman tehtaalla lopetetaan kolmen eri Honda-mallin valmistus vähäisen kysynnän vuoksi. Lopetettavat mallit ovat Clarity, Legend ja Odyssey.

Honda muistetaan yhtenä vetyautojen pioneereista. Honda FCX Clarity esiteltiin vuonna 2008 ja kuusi vuotta myöhemmin Claritystä esiteltiin toinen sukupolvi. Nyt japanilaisvalmistaja aikoo todennäköisesti keskittyä täysillä saattamaan lisää akkukäyttöisiä sähköautoja markkinoille ja jättää vetyauton pois tuotannosta, uutisoi Autocar.

Myös vuodesta 2017 alkaen saatavilla ollut Clarityn lataushybridiversio poistuu tuotannosta – akkukäyttöinen täyssähkömalli poistui jo vuotta aiemmin. Clarity-mallinimi haudataan siis nyt tyystin.

Honda Clarity

Vetyautot eivät ole toistaiseksi levinneet kovin laajasti käyttöön heikon tankkausinfran vuoksi – esimerkiksi Suomessa tankkausasemia ei ole lainkaan. Lisäksi niissäkin maissa missä vetyautoilu on mahdollista, on Clarity joutunut kilpailemaan vähäisistä asiakkaista Toyota Mirain ja Hyundai Nexon kanssa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Poistoon myös bensiinimalleja

Clarityn lisäksi Honda lopettanee myös Legend-edustussedanin ja Odyssey-tila-auton valmistamisen. Syyksi kerrotaan niiden myynnin hidastuminen.

Kaikista kolmesta mallista löytyy myös pari yhteistä piirrettä: kaikkia niitä on valmistettu Hondan tehtaalla Sayamassa (jonka toiminnan on määrä päättyä vuoden 2022 maaliskuussa), sekä se, ettei niistä yhtään myydä Suomessa.

Honda on kehittänyt polttokennoautoja vuodesta 2013 lähtien yhdessä General Motorsin kanssa. Tämä yhteistyö tulee jatkumaan ja Honda harkitsee yhä uusien vetyautojen valmistamista Clarityn lopettamisesta huolimatta.

Tällä hetkellä Hondalla on myynnissä yksi täyssähköauto, Honda E. Seuraavan täyssähkömallin odotetaan julkaistavan viimeistään vuonna 2022 – jolloin valmistaja kertoo myös lopettavansa kaikkien tyystin sähköistämättömien mallien myynnin Euroopassa.

Lähde: Autocar Kuva: Aake Kinnunen

Lisää aiheesta

Luetuimmat