2.10.2021

Kamux selvitti sähköautojen tärkeimmät ominaisuudet

Kamux selvitti sähköautojen tärkeimmät ominaisuudet

Suomalaisten listaamat sähköautojen tärkeimmät ominaisuudet eivät välttämättä yllätä, mutta moni perinteinen auton ominaisuus loistaa poissaolollaan. Asia selviää Kamuxin kyselytutkimuksesta.

Sähköautojen suosio on kovassa nosteessa, joten aihe on ehdottoman ajankohtainen. Suomalaiset saivat sanella sähköautojen tärkeimmät ominaisuudet Kamuxin teettämässä kyselytutkimuksessa. Kolmen tärkeimmän ominaisuuden joukkoon nostettiin mahdollisimman pitkä akunkesto, matalat käyttökustannukset sekä lyhyt latausaika.

Käytettyjen autojen kauppaan keskittynyt Kamux teetti yli tuhat vastaajaa keränneen Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimuksen Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 28.1.–3.2.2021. Saman kyselyn pohjalta on aiemmin kerrottu muun muassa mielipiteet eri automerkeistä, haluaako suomalainen tinkiä autokaupoilla ja mikä on auton tärkein käyttötarkoitus.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sähköautojen tärkeimmät ominaisuudet

Kyselyssä peräti seitsemän vastaajaa kymmenestä ilmoittaa akunkeston tärkeimmäksi sähköauton ominaisuudeksi. Arvojärjestyksessä seuraavat sähköautojen tärkeimmät ominaisuudet vaikuttaisivat olevan matalat käyttökustannukset ja lyhyt latausaika, jotka mainitsi noin puolet vastaajista. On kuitenkin huomioitava, että vastaajat saivat valita kyselyssä useamman vaihtoehdon.

– Monelle sähköautoa harkitsevalle on ensisijaisen tärkeää, että sen toimintasäde ja latausmahdollisuudet soveltuvat omiin liikkumistarpeisiin. Kyselytutkimuksen vahvistama ajattelutapa näkyy selkeästi myös liikkeissämme, joissa asioivien asiakkaiden kysymykset sähköautoista liittyvät useimmiten juuri akkuun, sen lataamiseen ja toimintasäteen riittävyyteen. Siksi onkin innostavaa seurata, kuinka kovalla vauhdilla sähköautojen latausverkosto kehittyy – isoja harppauksia on otettu ihan jo viimeisen vuoden aikana. Parhaimmillaan sähköauton toimintasäde voi olla jopa 700 kilometriä yhdellä latauksella, mikä avaa aiempaa valtavasti enemmän mahdollisuuksia reissujen suunnitteluun, sanoo ekologisiin autoihin keskittyvän Konalan Kamux Green -myymälän myyntipäällikkö Hannes Vuorma.

Näiden lisäksi sähköautojen saralla myös ympäristöystävällisyys nostaa päätään. Tätä pidetään selvästi tärkeänä ominaisuutena, mutta havaittavissa on myös jonkinlaista jakautumista sukupuolien välillä.

– On myös mielenkiintoista nähdä, kuinka korkealle naisvastaajat arvostavat sähköauton ekologisuutta. Heistä lähes neljä kymmenestä mainitsee sen tärkeänä ominaisuutena, kun miehistä saman tekee alle 20 prosenttia, kommentoi Vuorma.

Kymmenesosalla sähköisiä ostohousuja jalassa

Samassa tutkimuksessa joka kymmenes vastaaja ilmoittaa, että he päätyisivät hybridi- tai täyssähköautoon erittäin todennäköisesti, mikäli olisivat hankkimassa tai vaihtamassa autoa tänä vuonna. Näin vastaavien osuus on yli kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa.

Suurinta asennemuutos on ollut kolmekymppisten keskuudessa, joista uuden teknologian kannalla oli edes jossain määrin vain 22 prosenttia vuonna 2018, mutta kolme vuotta myöhemmin jo noin puolet (49 prosenttia). Myös kuusikymppisten joukossa hybridi- tai täyssähköauton erittäin todennäköisesti hankkivien osuus on kasvanut paljon, eli kolminkertaiseksi.

– Asennemuutos on ollut valtava niinkin lyhyessä ajassa kuin kolmessa vuodessa. Suuri merkitys on varmasti sillä, millaisia teknologisia harppauksia sähköautoissa on otettu viimeisten vuosien aikana. Vielä kolme vuotta sitten moni saattoi ajatella, että periaatteessa sähköauto kuulostaa hyvältä, mutta olosuhteet eivät vielä mahdollista sellaisen sujuvaa käyttöönottoa. Nyt puitteet sähköautoilulle ovat jo hyvät, ja jatkossa ne vain paranevat, toteaa Vuorma.

Kuva: Kamux/Arto Marttinen, Lähde: Kamux

Luetuimmat