23.8.2023

Kerran elämässä -matkakohteet Varsinais-Suomessa

Föli vesibussi

Tuore matkaopas kertoo kiinnostavat matkakohteet ja nähtävyydet Varsinais-Suomen 27 kunnassa.

Uusi, lähes 400-sivuinen, perusteellinen opaskirja esittelee Varsinais-Suomen 27 eri kunnan mielenkiintoisia kohteita kuntien suuruusjärjestyksessä Turusta Kustaviin. Ja kun se on monille hämärän peitossa, niin kerrottakoon, että Varsinais-Suomen maakunta sijaitsee Saaristomeren rannikolla ja saarissa. Maakunta koostuu siis Loimaan, Salon, Turun, Vakka-Suomen ja Turunmaan seutukunnista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Miksi kirjan muodossa?

Vaikka matkailutietoa on nykyään runsaasti saatavissa verkosta, on matkaopaskirjalla edelleen lukuisia etuja: Kirjasta saa nopeasti yleiskäsityksen tietyn alueen mielenkiintoisimmista matkakohteista. Opaskirja houkuttelee lähimatkailuun, mikä on ekologista ja muodikasta.

Täydennettynä hyvällä kartalla opaskirja helpottaa ratkaisevasti matkan suunnittelua ja mielenkiintoisten kohteiden löytämistä, jotka voivat olla yllättävän lähellä.

Kaikkien kohteiden lähelle pääsee autolla, moottoripyörällä, mopolla tai polkupyörällä. Varsin monien kohteiden lähelle pääsee myös linja-autolla. Muutamat vesistöjen lähellä olevat kohteet ovat tavoitettavissa myös omalla veneellä.

Historiaa, luontoa ja museoita

Kirja esittelee Varsinais-Suomen matkailukohteita laajalla asteikolla: historiallisia kohteita, museoita, arkkitehtuuria, teollisuushistoriaa, kirkkoja, puutarhoja ja luontokohteita. Varsinais-Suomen historia on erittäin monipuolinen, mikä näkyy kohteiden ajallisena kerrostumana.

Luontokohteissa kuljetaan jalkaisin ja otetaan huomioon jokaisen oikeudet ja velvollisuudet. Luontopolkujen aloituspaikoille on yleensä pystytetty opastaulu alueen karttoineen, josta kannattaa ottaa kuva kännykkään.

Tunnettujen kohteiden lisäksi kirja esittelee lukuisia erityiskohteita, jotka eivät ole aiemmin olleet laajalti tiedossa. Hieno elämys saattaa löytyä lähempää, kuin voisi koskaan kuvitella.

Bonk-museo Uudessakaupungissa

Vanhaan sähkölaitokseen perustettiin vuonna 1994 Bonk-museo kuvitteellisen multiglobaalin teollisuusjätin ympärille.

Kuvataiteilija Alvar Gullichsenin ideoima ja perustama Bonk Business Inc. on kehittänyt lukuisia eriskummallisia, täysin toimintavapaita koneita, kosmisen terapian sovellutuksia, disinformaatiojärjestelmiä sekä paikallistettuja mustia aukkoja. Toimintavapaat laitteet ja niihin liittyvät tarinat ovat niin mielenkiintoisia, että juuri ne tekevät museosta käymisen arvoisen!

Bonk-museo sijaitsee Uudenkaupungin keskustassa, Siltakatu 2:ssa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Laivoja ja arkkitehtuuria

Arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema Pansion laivateollisuuden asuinalue Turussa

Arkkitehtuurikohteista mainittakoon 1940-luvulla rakennettu 42 puutaloa käsittävä Pansion Laivateollisuuden asuinalue, joka on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Alueen pientalot rakennutettiin sotakorvausteollisuutta palvelemaan perustetun laivatelakan työsuhdeasunnoiksi.

Pansion Laivateollisuuden yhtenäisen asuinalueen merkitys perustuu erityisesti asemakaavan, yksittäisten rakennusten ja viimeisteltyjen yksityiskohtien muodostamaan kokonaisuuteen. Bryggmanin suunnittelema alue on toisen maailmansodan jälkeisen asuinaluesuunnittelun tärkeä edustaja.

Haapaniemen linnanrauniot Salon Kiskossa

Haapaniemi sijaitsee Kiskon kirkonkylän eteläpuolella, Kirkkojärven itäpuolella. Haapaniemen linna on todennäköisesti rakennettu vuosien 1450–1525 välisenä aikana. Linna oli aluksi puolustuslinna, mutta muutettiin 1500-luvulla renessanssi-ihanteiden mukaiseksi asuinlinnaksi.

Haapaniemi on yksi varhaisimmista rannikkoseudun ja koko Suomen aateliskartanoista. Haapaniemen ensimmäinen omistaja oli Krister Frille. Frillen suvun jälkeen omistajia ovat olleet muun muassa Hornit ja Flemingit.

Vaikka linnasta on jäljellä enää vain holvattu kellarikerros, ovat ensimmäisen kerroksen huonejaot ja tulipesien sijainnit näkyvissä. Linnan tutkimuskaivaukset tehtiin 1910-luvulla ja raunioiden kunnostustyöt 1950-luvulla.

Missä Kakola?

Myös tunnetuimpia kohteita esitellään liki 400-sivuisessa opuksessa perusteellisesti, mutta niistä osa on ilmeisesti jouduttu karsimaan. Turkulaisena olisin kaivannut taustatietoja esimerkiksi Kakolasta, sen arkkitehtuurista ja historiasta. Oppaassa Kakola oli jäänyt yhden maininnan varaan, kun kerrottiin Turun seitsemästä kukkulasta.

Kokonaisuutena uusi opaskirja on Varsinais-Suomessa matkailevalle erittäin suositeltava hankinta, sillä sen avulla löytyy monia ennen kokemattomia, mielenkiintoisia kohteita yllättävän läheltä.

Teoksen kirjoittaja, Kaisa Sillanpää on sauvolainen tietokirjailija, asunut koko ikänsä Varsinais-Suomessa Useat kirjassa esitellyt kohteet ovat kirjailijalle tuttuja jo lapsuudesta.

Kaisa Sillanpää: Varsinais-Suomi – kohteet, jotka on nähtävä kerran elämässä, Readme.fi, 384 sivua, hinta 35 euroa.

Teksti: Timo Turkula Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat