8.4.2022

Kesä tulee, kesänopeudet 12.4. alkaen – tavallista myöhemmin

nopeusrajoitus

Takatalvi siirtää kesänopeuksien käyttöönottoa. Kesänopeuksiin siirtyminen aloitetaan tiistaina 12.4. ELY-keskukset voivat lykätä ajankohtaa kelitilanteen edellyttäessä.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto alkaa tiistaina 12.4. – eli tavanomaista myöhemmin. Syy on ilmeinen: huhtikuullekin jatkuvat talviset ajokelit. Edeltävinä vuosina on kesänopeuskauteen voitu siirtyä tätä aiemmin, kertoi Moottori vastikään.

Kesänopeuksien tulo käyttöön ei kuitenkaan tarkoita yhtä tiettyä päivämäärää, joka koskisi koko valtakuntaa ja kaikkia tieosuuksia. ELY-keskukset päättävät muutosten ajankohdan paikallisten sää- ja keliolosuhteiden mukaan, kerrotaan Väylävirastosta.

ELY-keskukset voivat lykätä muutosten ajankohtaa kelitilanteen edellyttäessä, mutta koko maassa on määrä palata kesäkauden nopeusrajoituksiin huhtikuun loppuun mennessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Teiden kunto vaikuttaa

Ajoväylien kunto talven runteluiden jäljiltä vaikuttaa turvallisten ajonopeuksien arviointiin.

– Talven jälkeen monilla teillä voi kuitenkin olla päällysteessä halkeamia tai muita vaurioita. Pahiten vaurioituneilla tieosuuksilla alennetut nopeusrajoitukset voidaan joutua jättämään turvallisuussyistä voimaan, kunnes vauriot on korjattu, tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Väylävirastosta kertoo.

routavaurio

Hän tuo esiin, että vaikka kesänopeuksiin siirrytäänkin, voi turvallinen ajaminen edellyttää alempia nopeuksia kuin liikennemerkki sallisi. Talvi on ollut runsasluminen etelässäkin, ja sulamisvesien suuri määrä lisää riskiä liukkauteen etenkin aamun tunteina.

– Liikennemerkissä oleva lukema on nimensä mukaisesti suurin sallittu nopeus, jota ei saa ylittää, mutta jonka alle voi ja kannattaa ajaa, jos esimerkiksi keli sitä vaatii. Myös polttoainetta säästyy, jos ajaa rauhallisemmin, Österman muistuttaa.

Kulkijaryhmiä tulee lisää

Österman muistuttaa, että kevät ja aurinkoiset ilmat tuovat tien päälle lisää kulkijoita.

– Kävelijät, pyöräilijät ja mopoilijat pitää huomioida ja jättää heille tarpeeksi tilaa esimerkiksi ohittaessa. Myös riittävät turvavälit ovat erityisen tärkeitä.

Nastarenkaita saa käyttää maaliskuun loppuun saakka ja vielä senkin jälkeen, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto Lähde: Väylävirasto

a:2:{i:0;s:5:"91986";i:1;s:6:"111289";}

Luetuimmat