24.5.2024

Kesäkuu tuo uusia vaateita liikennevakuuttamiseen – tiedätkö mikä muuttuu?

Kuva Moottorin arkisto

”Osa kuluttajista on selvästi yhä epätietoisia, vaatiiko lakimuutos itseltä toimenpiteitä vai ei.”

Kesäkuu tuo mukanaan liikennevakuutuslain muutoksia.

Moottori on kertonut jo useaan otteeseen, mitä kesäkuun alku tarkoittaa liikennevakuutuslain muuttumisen suhteen esimerkiksi otsikoilla Kesäkuu tuo vakuutuspakon yli 25 kg painaville tai yli 25 km/h -kulkeville moottorikulkineille ja Tuhannet sähköiset liikkumisvälineet ovat vakuuttamattomina käyttökiellossa.

Vakuutusyhtiö If on havainnut kuluttajien keskuudessa vallitsevan hämmennystä, Ifin vakuutuspäällikkö Johanna Johansson kuvaa. Lain voimaantulon jälkeen vakuuttamatonta kulkuneuvoa ei lain mukaan saa käyttää.

– Osa kuluttajista on selvästi yhä epätietoisia, vaatiiko lakimuutos itseltä toimenpiteitä vai ei.

– Olemme pyrkineet Ifissä ratkaisemaan kuluttajien haastetta yksinkertaisella testillä, jossa voi parilla kysymyksellä tarkistaa oman kulkuneuvon vakuutustarpeen..

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tarvitseeko sähköpotkulauta vakuutuksen?

Useimmat kuluttajien käytössä olevat sähköpotkulaudat eivät tarvitse jatkossakaan liikennevakuutusta. Ratkaiseva luku on 25: jos sähköisen kulkuvälineen nopeus on yli 25 kilometriä tunnissa tai paino on yli 25 kiloa, sille on otettava liikennevakuutus.

Suuri osa kuluttajien omistamista sähköpotkulaudoista ei kuitenkaan ylitä laissa määritettyjä nopeus- tai painorajoja.

Oman sähköisen kulkuvälineen maksiminopeus ja paino selviävät yleensä sen mukana tulevista materiaaleista tai valmistajan verkkosivuilta.

Yamaha NEO kaupunkiskootteri koeajo

– Sähköpotkulautoja useammin vakuuttamisvelvollisuuden painoraja ylittyy esimerkiksi nuorten suosiossa olevissa sähköskoottereissa ja senioriskoottereissa, Johansson avaa.

Sähköpyörien osalta ei juuri tule muutoksia.

– Sähköpyörien vakuuttamiseen ei tule juurikaan muutoksia. Suurin osa kuluttajien käyttämistä sähköavusteisista polkupyöristä jää edelleenkin liikennevakuuttamisen ulkopuolelle, Johansson jatkaa.

Pihakäyttökin lain piirissä

Lasten käyttöön tarkoitetut liikkumisvälineet on myös vakuutettava, jos nopeus- tai painoraja ylittyy. Liikennevakuutus on lain mukaan oltava kaikilla käytössä olevilla kulkuneuvoilla, jotka ylittävät laissa määritetyt paino- tai nopeusrajat.

Käytöksi lasketaan myös liikkuminen omalla pihalla, eli vakuutus tarvitaan, vaikka kulkuneuvolla ei ajettaisi yleisillä teillä.

Vuokraskuutit vakuutettava

Vuokrasähköpotkulaudan käyttäjälle lakimuutos tarkoittaa, että potkulautaoperaattorin täytyy vakuuttaa kaikki sähköpotkulautansa. Kuluttajan ei tarvitse tehdä mitään, mutta uudistus tuo potkulaudan käyttäjälle turvaa vahingon sattuessa.

– Vuokrapotkulautojen liikennevakuutuksesta korvataan kuljettajan vammoista tavanomaista liikennevakuutusta suppeammin ainoastaan sairaanhoitokustannukset. Turvan ulkopuolelle on rajattu esimerkiksi korvaukset mahdollisesta työkyvyttömyydestä, Johansson kertoo.

Jos vuokrasähköpotkulaudalla aiheuttaa vahingon ulkopuoliselle, esimerkiksi jalankulkijalle, vahinko kuitenkin korvataan täysmääräisesti liikennevakuutuksesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tiedätkö vaikutuksen vakuutusturvaan?

Lakimuutoksen myötä omien vapaaehtoisten vakuutusten rooli muuttuu: Jos laiminlyö lakisääteisen liikennevakuutuksen ottamisen, ei vahingon sattuessa ole oikeutettu korvauksiin omasta tapaturma- tai sairausvakuutuksesta.

Sähköiset kulkuvälineet, jotka kuuluu liikennevakuuttaa, eivät myöskään sisälly kotivakuutukseen. Esimerkiksi varkauden varalle kulkuneuvolle voi hankkia turvaa Ifin osakaskovakuutuksella.

– Aiemmin korvausta on voinut hakea omasta henkilö- tai kotivakuutuksesta, jatkossa enää ei, mikäli kulkuväline kuuluu liikennevakuuttaa. Pahimmillaan vakuuttamisen laiminlyönyt jää ilman korvauksia vahingon sattuessa.

Sivulliset vahingonkärsijät eivät kuitenkaan joudu kärsimään siitä, jos kolarin aiheuttanut kulkuväline on vakuuttamaton. Vakuuttamattoman ajoneuvon sivulliselle vahingonkärsijälle aiheuttaman liikennevahingon korvaa Liikennevakuutuskeskus.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat