3.3.2025

Kia PV5 tuo Kian Euroopan hyötyajoneuvomarkkinoille – veitset on teroitettu muita sähköpakuja ja -buzzeja varten

Kuva Kia

PV5 on ensimmäinen Platform Beyond Vehicle -sarjan jäsen, ja se tarjoaa umpipakettiauton, henkilömallin ja alustamallin monine muunnosmalleineen täyssähköisenä.

Kia on mennyt henkilöautojen valmistajana isoja harppauksia eteenpäin siitä, mitä se oli parikymmentä vuotta sitten Euroopan markkinoille tullessaan. Alun perinkin merkittävästi Eurooppaan tähdänneen korealaisvalmistajan mallisto on nyt kertaluokkia suurempi, monipuolisempi ja tasokkaampi kuin kaksikymmentä- tai vielä kymmenen vuotta sitten.

Aika on siis kypsä sille, että Kia kokeilee siipiään hyötyajoneuvojen valmistajana myös täällä Euroopassa, siinä missä se on ollut tunnettu erilaisista hyötyautoistaan esimerkiksi kotimarkkinoillaan Etelä-Koreassa jo perustamisajoistaan lähtien.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Selkeä tähtäin

PV5 on siis ensimmäinen Kian Platform Beyond Vehicle (PBV) -liiketoimintastrategian mukainen tuotantomalli. PBV-sarja tulee erilaisten konseptien, esitelmien ja puheiden perusteella saamaan paljon jatkoa, myös futuristisemmilla teknologioilla. Kia PV5 tulee muun muassa saamaan noin kahden vuoden sisällä suuremman sisaren PV7:n, joka tulee asettumaan vähintään tonniluokan pakettiautokerhoon.

PV5 sen sijaan tyytyy futuristiseen muotoiluun sekä omassa luokassaan vielä myynnillisesti selkeässä vähemmistöasemassa olevaan täyssähköisyyteen. 2,995 metrin akselivälinsä ja suurin piirtein muidenkin mittojensa, tietenkin käyttövoimansa sekä erikoisen, erottuvan muotoilunsa vuoksi on päivänselvää, että Kia PV5 on asemoitu paljon julkisuutta saaneen Volkswagen ID. Buzzin suoraksi kilpailijaksi.

Ja aivan kuten ID. Buzz perustuu oman merkkinsä henkilöautotarjontaan MEB-pohjarakenteensa kautta, myös Kia PV5 lainaa perustansa henkilöautopuolelta. Kia kutsuu auton alustaa Electric-Global Modular Platform for Serviceksi eli E-GMP.S:ksi, mutta tosiasiassa se perustuu Kia EV3- ja EV4 -henkilöautoista tuttuun 400 voltin E-GMP -alustaan, joka se puolestaan on täyssähköautoille muokattu versio konsernin K3-polttomoottorialustasta. Näin PV5 on etuvetorakenteinen. Kia on muokannut E-GMP:n E-GMP.S:ksi ottamalla huomioon pakettiauton tarpeet, kuten suuremman kantavuuden sekä matalan takaosan.

Jos ID. Buzzilla on myynnillisenä valttikorttinaan vahva ja jopa tunteisiin vetoava taustatarina, onhan se visuaalisesti ankkuroitu rakastettuun hippipakuun, Volkswagenin historialliseen "Kleinbusiin", Kia PV5:n valttikortiksi voisi ensi alkuun nimetä tarjonnan laajuuden ja sitä kautta muunneltavuuden.

Jos Volkswagen on ID. Buzzin kohdalla pitäytynyt henkilömallissa ja umpipakettiautoversiossa kahdella akselivälillä, lähtee Kia tarjoamaan PV5:tä reilusti laveammalla tarjottimella. Perusmallit ovat nimeltään Passenger, Cargo, Chassis-Cab. Lisäksi tarjolle on tulossa muunnosmalleja, kuten WAV (Wheelchair Accessible Vehicle), Family, Crew, Drop Side, Box Van, Freezer Box, Prime (Passengeriin perustuva kehittynyt malli) sekä Light Camper. Muunnosmallien tuotanto alkaa perusmallien jälkeen ensi vuoden aikana.

Perusmalleista Cargo tarjoaa kolme erilaista versiota: Standard, Long ja High-roof. Standard- ja Long -versiot on suunniteltu tyypilliseen kaksipaikkaiseen matkustajajärjestelyyn, joissa kolmen istuimen järjestely on valinnainen. Tavaratilaa PV5 Cargo tarjoaa yli viiden kuutiometrin verran. Passenger-malli on sen sijaan kolmirivinen tila-auto, jonka istuin- ja tilajärjestelyt ovat laajasti muunneltavissa. PV5 Chassis Cab on puolestaan se perusmalli, jonka päälle monet muunnosmallit rakennetaan.

Kolmella akkukoolla

Kia PV5 rakentuu melko yksinkertaisen voimalinjapaletin ympärille. Mikäli voimalinjaksi laskettaisiin pelkät sähkömoottorit, olisivat asiat hyvin yksinkertaisia, sillä saatavilla on vain yksi etuakselille sijoitettu 120 kilowatin ja 250 newtonmetrin sähkömoottori. Nelivetoversiot ja sporttiversio GTX:n kaltaiset sirkushuvit jätetään siis suosiolla ID. Buzzin heiniksi.

Akkukoot sen sijaan riippuvat asiakkaan tarpeista sekä osittain siitä, onko kyse henkilö- vai tavara-autosta. Kaikki Kia PV5:n malliversiot saavat voimansa joko 51,5- tai 71,2-kilowattituntisella NCM-akulla. Kuitenkin lisäksi PV5 Cargossa on tarjolla myös 43,3 kWh:n LFP-akku.

PV5 Passengerilla isommalla 71,2 kilowattitunnin akulla on mahdollista yltää 400 kilometrin toimintamatkaan. Pikalatauksella 10:stä 80:aan prosenttiin on mahdollista päästä puolessa tunnissa, ja käytössä on myös V2L-ominaisuus eli virran ulosottomahdollisuus, josta voi olla ekstrapaljon hyötyä täällä hyötyajoneuvopuolella.

Kia PV5 tulee täällä Euroopassa myyntiin kuluvan vuoden toisella puoliskolla, ja siihen mennessä saamme tietoomme vähintäänkin mielenkiinnolla odotettavat hintatiedot. Autocar-lehden mukaan Kia PV5:n pakettiautoversion hinta olisi asettumassa 30 000 euron tuntumaan, mikä asemoisi sen edullisemmaksi kuin dieselkäyttöinen Ford Transit Custom. Lisäksi 30 000 euron hintalappu olisi järisyttävät 20 000 euroa pienempi kuin Volkswagen ID. Buzz Cargon reilun 52 000 euron hinta.

Lähteet: Kia, Autocar

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat