14.5.2024

Tällainen on uusi, entistä ehompi Kia EV6 – muun muassa aiempaa isommalla akulla mennään

Kuva Kia

Kia paljasti monilta osin uudistuneen EV6:n ensi alkuun kotimaassaan Etelä-Koreassa.

Kian ensimmäinen pitkästä tehty sähköauto EV6 on vasta kolme vuotta vanha malli, ja ikäänsä nähden se on saamassa melko tuntuvankin päivityksen. Asiasta kannattaa puhua vielä tässä vaiheessa ikään kuin futuurimuodossa, sillä tätä artikkelia kirjoitettaessa uutuus on julkistettu vasta Etelä-Koreassa, ja vain ihmeellinen Internet tuo sen meidän silmiemme nähtäväksi. Kotimarkkinoiden suosiminen tällä tavoin ei ole korealaisvalmistajille Kialle ja Hyundaille lainkaan uusi tapa.

Päivityksen tarkoitus on tuoda EV6 aivan kärkikastiin sekä Kian sähköautona että tietenkin sähköautona yleensäkin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uudesta naamasta sen erottaa

Kia EV6 on melko villi tulkinta crossoverin käsitteestä, ja sellaisena se pysyy uudistuksen jälkeenkin. Ulkonäöllisesti katsoen tämä päivitys on perinteinen facelift, joka näkyy keulassa, ja tarkemmin sanottuna lähinnä ajovaloissa. EV6 on saanut EV9:ssä alun perin nähdyt ja nyt kovaa vauhtia koko Kia-mallistoa valloittavat tähtikuvioita mukailevat huomiovalot, jotka kietovat sisäänsä myös varsinaiset ajovalot. Kokonaan uusiksi menneet etuvalot tuovat EV6:een lisää angstia. GT-linen tapauksessa valot yhdistää toisiinsa keulan poikki kulkeva ledinauha.

Kori saa päivityksen myötä myös vahvemmat B-pilarit, jotka lisäävät korin jäykkyyttä. Samalla uudelleensäädettyjen iskunvaimentimien pitäisi parantaa omalta osaltaan EV6:n ajettavuutta.

Isompi akku kasvaa 84-kilowattituntiseksi

Virtalähde on merkittävimpiä ellei jopa merkittävin EV6:n uudistuskohteista eli toimintamatkaan on lupa odottaa parannusta.

Uusi 84 kilowattitunnin akku korvaa aiemman 77,4 kWh:n yksikön suurempana akkuvaihtoehtona. 84-kilowattituntinen on konsernin uusin iso akku, ja sen voimalla takavetomallin pienemmillä 19 tuuman vanteilla (Long Range) pitäisi päästä eteläkorealaisella syklillä 494 kilometriä eli parisenkymmentä kilometriä aiempaa pidemmälle.

WLTP-tuloksia saamme todellakin vielä odottaa, mutta eurooppalainen standardi on huomattavasti optimistisempi, sillä se antaa vastaavalle mallille vanhalla 77,4 kWh:n akulla jo nyt 528 kilometrin lukeman. Tuohon sitten uudella akulla vähintään se 20 kilometriä lisää, ja olemmekin jo 550 kilometrin paremmalla puolella.

Uusi 84 kilowattitunnin akku on ladattavissa akkukemialle terveellisellä 10 ja 80 prosentin varausvälillä 18 minuutissa, kun käytössä on 350 kilowatin laturi.

Kia on onnistunut saamaan EV6:sta aiempaa hiljaisemman lisäämällä takamoottoriin uuden äänieristyskerroksen sekä samalla myös sisätilan materiaalivalinnoilla.

Sormenjäljellä liikkeelle

EV6:n uudistus koskettaa myös sisätiloja eri puolilla. Yksi uusi avaus on konsernin hiljalleen käyttöön ottama sormenjälkitunnistus, jolla auton voi rekisteröityneenä - vähintään nyt Etelä-Koreassa - käynnistää ilman avainta.

Kojelautanäkymästä bongaa helpoiten uuden ohjauspyörän, kameralla toteutetun taustapeilin sekä hieman kaarevaan muotoon rakennetun näyttökompleksin, joka vastaa kooltaan aiempaa. EV6:n tietoviihdejärjestelmä ottaa vastaan over-the-air -päivityksiä laajemmin kuin aiemmin, ja Apple Carplayn ohella myös Android Auto toimii langattomasti.

Kia on myös parantanut EV6:n HUD-näyttöä, ja navigaattorin näytössä on mukana lisättyä todellisuutta eli esimerkiksi nuolia saadaan tienäkymään vahvistamaan navin sanomaa.

Uudistunut EV6 menee Etelä-Koreassa myyntiin jo kesäkuussa. Sen sijaan Euroopan esittelyä, Suomen esittelyä, Suomen maahantuontiohjelmaa ja Suomen hintoja saamme vielä jonkin aikaa odottaa.

Lähde: Kia

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat