11.6.2017

Kuljeta ruokatarvikkeet mökille oikein – kylmälaukulla vältät hävikkiä

Kylmäkulutus

Kylmäketjun katkeaminen ja ruokien pilaantuminen on todellinen ongelma kesähelteillä. Ongelmaan saa kuitenkin helpotusta muutamalla kätevällä niksillä.

Ruoka aiheuttaa kolmannesosan kaiken kuluttamisen ympäristövaikutuksista. Ravinnon hyödyntämisen tehostaminen on tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen torjumisessa. Maailmanlaajuisesti ruokahävikki on kolmannes ruoantuotannosta ja Suomessakin jokainen ihminen aiheuttaa vuodessa noin 20–30 kilogrammaa ruokahävikkiä.

– Kaikki pilaantunut ruoka on ruokahävikkiä, Motivan asiantuntija Elina Ovaskainen muistuttaa. Ruokaostosten suunnittelu onkin usein vajavaista ja ongelma korostuu mökille ruokaa varattaessa. Pahimmassa tapauksessa mökkiostoksia hankaloittaa epävarmuus syöjien määrästä, jolloin ruokaa tulee ostettua aivan liikaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kylmälaukusta apua ongelmaan

- Kylmäketjun säilyttäminen on äärimmäisen tärkeää kesällä, Ovaskainen neuvoo. Ruokamyrkytyksiä raportoidaan vuosittain runsas määrä siitäkin huolimatta että kotitalouksien ruokamyrkytykset puuttuvat näistä tilastoista lähes täysin. Mökkireissuilla kylmäketjun säilymistä voi edistää helposti käymällä vasta perillä kaupassa.

Kesähelteillä tärkein apu tulee kylmälaukun muodossa. Näitä on sekä sähköllä toimivia, niin sanottuja matkajääkaappeja, että ilman sähköä toimivia lämmöneristykseen perustuvia kylmälaukkuja. Sähköisten matkajääkappien kannen tiivistyksen viimeistelyyn kannattaa kiinnittää huomiota ja valitettavasti hinta korreloi usein laadun kanssa.

Perinteisissä kylmälaukuissa on suuria eroja. Kaupan pakastealtaasta kaivettavat muovipussit ovat huonoja pitämään tuotteet kylmänä ja aiheuttavat lisäksi valtavan määrän jätettä kesän päätteeksi. Ympäristöystävällisinä niitä ei voi pitää. Huomattavasti parempi vaihtoehto on esimerkiksi styroksista valmistettu paksu kylmälaatikko.

Styroksikylmälaatikko pitää lämpötilan laatikossa tasaisena. Kylmälaatikko täytyy kuitenkin viilentää – kylmien ruokien käyttö laatikon jäähdytykseen on virhe, sillä se vain siirtää laatikon lämpöä ruokatavaroihin. Oikeaoppinen viilennys tehdään pakastetuilla kylmävaraajilla. Näitä kylmäkalleina tunnettuja varaajia tulee kuitenkin olla reilusti, jotta ruoka säilyy kylmänä.

Virheitä välttäen

Eräs yleinen virhe on laittaa lämpimiä juomia kylmälaukkuun, sillä ne sitovat suuren määrän energiaa itseensä lämmittäen kylmälaukussa olevia kylmiä tuotteita. Huurteinen virvoitusjuoma ei ole mahdollisen ruokamyrkytyksen arvoinen. Viileät juomat olisivat kivoja määränpäässä, joten kylmälaukun tapauksessa kannattaa harkita juomien ostamista kaupan jääkaapeista.

Kesällä tulee myös kiinnittää erityistä huomiota ylijäämäruoan säilyttämiseen. Ruokaa ei tule enää säilöä, mikäli se on ehtinyt seistä ruokailun jälkeen tuntikaupalla huoneenlämmössä. Ruokahävikkiä tulee kuitenkin välttää viimeiseen asti.

Ruoan valmistuksen jälkeen ylijäämä tulisi jäähdyttää mahdollisimman nopeasti pienissä erissä, sillä huoneenlämmössä bakteerit lisääntyvät räjähdysmäisesti. Jäähdyttämiseen voi hyödyntää jäävesihaudetta tai kylmävaraajia. Lämmintä ruokaa ei saa kuitenkaan laittaa suoraan jääkaappiin, sillä se nostaa jääkaapin lämpötilaa merkittävästi.

Lähde: Motiva, kuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat