5.10.2024

Kysy autoista: kuka on vastuussa, jos auto on pysäköity osittain ulos ruudusta ja se kolhitaan?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Pysäköintivahingoissa syyllinen osapuoli on lähtökohtaisesti se, joka on ollut liikkeellä, mutta on olemassa muutamia poikkeustapauksia.

Kysymys: Mitä tapahtuu, jos auto ei mahdu parkkiruutuun tai se on pysäköity osittain ulos ruudusta, ja joku kolhii sitä. Kenen piikkiin asia menee?

Vakuutusyhtiö Fennian vastaavan lakimiehen Riikka Patalan mukaan asia ei ole aina yksiselitteinen.

– Yksi kysymys on, ovatko vahingon molemmat osapuolet tiedossa. Jos kumpikin osapuoli on tiedossa, tällöin tulee selvittää, kumpi on syyllinen, jotta syyttömälle osapuolelle aiheutunut vahinko voidaan korvata syyllisen ajoneuvon liikennevakuutuksesta.

Suurimmassa osassa tapauksia syyllinen on liikkeellä ollut osapuoli.

– Käytännössä liikkeellä olevan osapuolen tulisi aina olla tarkkaavainen ja väistää pysäköityä autoa, vaikka se olisi pysäköity osittain ulos ruudusta, Patala sanoo.

Yleisiä väärinkäsityksiä liittyy myös tilanteisiin, jossa tienvarteen auton pysäköimisen jälkeen toinen parkkiin saapunut ajaa auton niin lähelle, että parkista on vaikea lähteä pois ja riski jälkeenpäin pysäköineen auton kolhimiseen parkista poistuessa on suuri.

- Jos ahtaassa tienvarsiparkista lähtiessä peruuttaa toista autoa päin, on peruuttaja useimmissa tapauksissa syyllinen vahinkoon, vaikka toinen on pysäköinyt väärin, Patala toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Poikkeustapaukset

On kuitenkin tilanteita, jossa väärin pysäköinyt osapuoli voi joutua korvausvastuuseen. Tieliikennelain 37 §:n mukaan ajoneuvoa ei saa pysäyttää eikä pysäköidä siten, että se vaarantaa turvallisuutta tai haittaa muuta liikennettä.

Tällaisia tieliikennelaissa määriteltyjä paikkoja ovat muun muassa mäenharjalla tai näkyvyydeltään rajoitetussa kaarteessa taikka sellaisen läheisyydessä.

– Jos auto on pysäköity esimerkiksi rakennuksen kulman taakse tai muuten yllättävään paikkaan, jossa pysäköinti on kielletty, eikä kyseiseen suuntaan kääntyvä ajoneuvo voi pysäköityä autoa ajoissa havaita, auton virheellisesti pysäköinyt voidaan katsoa syylliseksi, jos liikkeellä ollut osapuoli kolhii sitä, Patala kertoo.

Liikennevahingon käsittely

Kaikki vahingot selvitetään aina tapauskohtaisesti, joten lukijan esittämään kysymykseen ei voida vasta kyllä tai ei, vaan ratkaisuun vaikuttavat tapahtuman olosuhteet ja asiassa esitetyt selvitykset. Liikennevahingon käsittelyprosessi seuraa kuitenkin samanlaista kaavaa.

Liikennevahingon käsittely alkaa, kun jompikumpi osapuoli ilmoittaa vahingosta vakuutusyhtiölle ja antaa tarvittavat tiedot. Vakuutusyhtiöhankkii ratkaisun tekemiseen tarpeelliset ja asiassa saatavissa olevat selvitykset ja tekee selvitysten, asiaan sovellettavien säännösten ja näyttösääntöjen perusteella ratkaisun. Vakuutusyhtiö kuulee asiaa selvitellessään vahingon kumpaakin osapuolta, erityisesti jos osapuolet ovat tapahtumienkulusta tai syyllisyydestä eri mieltä. Ratkaisun jälkeen siihen mahdollisesti tyytymätön osapuoli voi hakea päätökseen muutosta pyytämällä asiasta liikenne- ja potilasvahinkolautakunnan (Liipo) ratkaisusuositusta. Myös kanteen nostaminen käräjäoikeudessa on mahdollista.

Liipo on puolueeton elin, jonka tehtävänä on antaa ratkaisusuosituksia ja lausuntoja paitsi yksittäisissä liikennevakuutuslain mukaisissa korvausasioissa, tarvittaessa myös yleisiä suosituksia lain soveltamisesta. Lautakunnan tehtävänä on myös pyrkiä korvauskäytännön yhtenäistämiseen liikennevahinkoasioissa.

Kaskovakuutus korvaa oman ajoneuvon vahingot

Lakisääteinen liikennevakuutus korvaa ajoneuvojen yhteenajotilanteissa vain syyttömän osapuolen ajoneuvon vauriot, ei omaa ajoneuvoa. Liikennevakuutuksen lisäksi autolle voi hankkia vapaaehtoisen kaskovakuutuksen, joka korvaa oman ajoneuvon vahingot, olipa kuljettaja vahinkoon syyllinen tai syytön.

Useimpien vakuutusyhtiöiden kaskovakuutukseen on mahdollista lisätä myös pysäköintiturva, joka kattaa tuntemattoman ajoneuvon pysäköidylle ajoneuvolle aiheuttaman vahingon. Pysäköintiturva korvaa pysäköidylle ajoneuvolle aiheutuneen vahingon, vaikka ajoneuvo olisi pysäköity virheellisestikin, esimerkiksi osittain ulos ruudusta.

Lähde: Fennia

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat