22.9.2023

Kysy autoista: mitä eroa on pakettiautolla, lava-autolla ja kevyellä kuorma-autolla?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvojen nimitys perustuu arkikielessä usein niiden ulkonäköön, mutta virallisesti ajoneuvot luokitellaan ensisijaisesti muun muassa kokonaismassan ja käyttötarkoituksen perusteella. Joskus voi olla mahdotonta sanoa ulkonäön perusteella, onko kyseessä paketti- vai kuorma-auto.

Kysymys: Mitä eroa on pakettiautolla, lava-autolla ja kevyellä kuorma-autolla? Mistä ne voi erottaa esimerkiksi autokaupoilla?

Kun harkitsee ajoneuvon hankkimista tavaroiden kuljettamista varten, saattaa törmätä erilaisten termien, kuten "pakettiauto", "lava-auto" ja "kevyt kuorma-auto", käyttöön. Ulkomuodon perusteella ei voi aina päätellä, mikä edellä mainituista on kyseessä.

Helpoin tapa varmistaa ajoneuvon luokka on kurkistaa sen rekisteröintitodistukseen – näin voi myös varmistaa, että oma ajokortti riittää kyseisen ajoneuvon ajamiseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Paketti- ja lava-auto

Pakettiauto eli N1-luokan ajoneuvo on suunniteltu ensisijaisesti tavaroiden kuljettamista varten. Sen olennaisin ominaisuus on suuri tavaratila, joka sijaitsee tavallisesti henkilötilan takana. Tavaratila on yleensä suljettu ja suunniteltu tavaroiden turvalliseen kuljetukseen. Pakettiautot ovat monipuolisia ja sopivat hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten yritysten tavarantoimituksiin tai perheiden arkisiin tarpeisiin.

Volkswagen Transporter

N1-luokan ajoneuvot saavat painaa enimmillään 3,5 tonnia, joten niitä saa ajaa B-luokan ajokortilla. Pakettiautot ovat usein verohelpotuksien piirissä, mikä tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon monille.

Suurin osa Suomessa rekisteröidyistä lava-autoista kuuluu myös N1-luokkaan. Lava-autoissa on avoin tavaratila, joka on usein varustettu kiinteällä lavalla tai kuorma-alustalla. Ne ovat erityisen hyviä suurten ja painavien tavaroiden kuljettamiseen, kuten puutavaraa tai muita rakennusmateriaaleja varten. Lava-autot kuuluvat joko N1- tai N2-luokkaan riippuen niiden kokonaismassasta. N1G- tai N2G-luokan auto tarkoittaa maastopaketti- tai maastokuorma-autoa.

Milloin pakettiauto luokitellaan kuorma-autoksi?

Pakettiautoja valmistetaan eri kokoisina ja muotoisina pienemmistä kaupunkipakettiautoista suurempiin kuorma-autoihin. Raskaammassa ja isommassa kuorma-autossa on enemmän tilaa tavaroiden kuljettamiseen verrattuna tavallisiin pakettiautoihin.

Ulkomuodoltaan paketti- tai lava-autoa muistuttava ajoneuvo luokitellaan kuorma-autoksi, jos sen kokonaismassa on yli 3,5 tonnia. Kuorma-autoiksi rekisteröidään yleensä verohelpotusten takia selkeästi suurempia tavara-autoja kuten Sprintereitä ja Ducatoja – sekä myös nelivetoisia lava-autoja kuten Hiluxeja tai Rameja.

Kuorma-autot on jaettu painon perusteella erilaisiin luokkiin. Kevyt kuorma-auto on ajoneuvo, jonka kokonaismassa on yli 3,5 tonnia ja enintään 7,5 tonnia. Kevyt kuorma-auto vaatii vähintään C1-luokan kortin. C-kortti vaaditaan N2- ja N3-luokan kuorma-autoihin, joiden kokonaismassa on yli 7,5 tonnia. C-luokan korttiin sisältyy myös C1-luokan ajo-oikeus.

Fiat Ducato Electric

Huomioi nämä ennen ostopäätöstä

Kun miettii, mikä ajoneuvo sopii parhaiten omiin tarpeisiin, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

Ajo-oikeus: Ajoneuvon rekisteröintitodistuksesta viimeistään selviää, onko kyseessä B-kortilla ajettava pakettiauto vai kuorma-auto, joka vaatii C1- tai C-luokan kortin.

Tavaratila: Mieti, onko tarvetta avoimelle tavaratilalle (lava-auto) vai suljetulle tavaratilalle (pakettiauto). Lava-autoja on usein mahdollista saada myös katettuna.

Matkustamo: Pakettiautossa saa olla yleensä vain yksi istuinrivi edessä. Kuorma-autoksi rekisteröidyssä lava- tai paketti-autossa saa olla lisäistuimia, ja ne kuuluvat silti verohelpotusten piiriin.

Käyttötarkoitus: Kannattaa pohtia, minkä tyyppisiä tavaroita aiot kuljettaa, ja kuinka suuria kuormia tarvitsee kuljettaa. Onko esimerkiksi tarkoitus kuljettaa tavaroita maastoon tai muihin hankaliin paikkoihin, johon hyvillä maasto-ominaisuuksilla varustettu lava-auto sopisi parhaiten.

Nopeusrajoitus: Tavara-autoa hankkiessa kannattaa ottaa huomioon myös ajoneuvon suurimmat sallitut nopeudet. Vuonna 2020 voimaan tullut uusi tieliikennelaki poisti pakettiautojen nopeusrajoitukset (80 km/h tai 100 km/h). Osalla pakettiautoista on sallittua ajaa rajoitusten salliessa moottoritiellä jopa 120 km/h. Kevytperävaunua (alle 750 kg) vetävän pakettiauton suurin sallittu nopeus on 100 km/h. Kuorma-autoilla nopeus on edelleen rajoitettu 80 km/h.

Teksti: Sini Ylivakeri Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet: Finlex, Traficom

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat