14.12.2024

Kysy autoista: mitä muutoksia autoon voi tehdä ilman muutoskatsastusta?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Autoa muutetaan tarpeiden mukaan, oli kyse sitten käytännöllisyydestä tai ulkonäkösyistä. Kaikki muutokset eivät kuitenkaan edellytä muutoskatsastusta, mikä tekee tietyistä muutoksista huomattavasti helpompia.

Kysymys: Mitä muutoksia voin tehdä autooni ilman, että se pitää viedä muutoskatsastukseen?

Auton omistajalla on paljon vapauksia, kunhan turvallisuus ja lainmukaisuus säilyvät. Voit esimerkiksi vaihtaa vanteet, päivittää äänentoistolaitteet ja asentaa kattotelineet ilman ylimääräistä paperityötä. Muista kuitenkin tarkistaa muutosten vaikutukset, jos suunnittelet jotain laajempaa.

Ennen muutosten tekemistä on hyvä perehtyä varsinkin ajoneuvolakiin ja Traficomin määräykseen auton ja sen perävaunun rakenteen muuttamisesta. Etenkin jälkimmäisessä on määritelty tarkemmin, millaisia muutoksia voi tehdä ilman muutoskatsastusta ja myös sellaiset muutokset, jotka vaativat muutoskatsastuksen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sisätilojen muutokset

Auton sisätiloihin voi tehdä lukuisia muutoksia mukavuuden parantamiseksi, kunhan ne ovat vaatimusten mukaisia. Sallittuja muutoksia ovat esimerkiksi viihde-elektroniikkalaitteiden, kuten ajotietokoneiden, navigaattorien ja lisämittarien asentaminen. Näiden lisäksi lasten turvajärjestelmät, kuten turvaistuimet, sekä istuinlämmittimet voidaan asentaa ilman muutoskatsastusta.

Kuljettajaa avustavat järjestelmät, kuten pysäköintiavustin, kamerajärjestelmät tai peruutustutka kuuluvat myös sallittuihin muutoksiin. Sisätiloihin voi lisätä muita mukavuusvarusteita, kuten heijastusnäytön (HUD-näyttö) edellyttäen, että se ei haittaa näkyvyyttä autosta ulos. Lisäksi auton ja huollon välille voidaan asentaa tietoliikenneyhteys auton huoltoa helpottamaan.

Ulkoiset muutokset

Auton ulkopuolisia muutoksia voi tehdä esimerkiksi käytännöllisyyden tai ulkonäön parantamiseksi. Renkaiden ja vanteiden vaihto tietyissä rajoissa on sallittua, kunhan muutokset eivät vaikuta auton turvallisuuteen, eivätkä mitat ylitä liikaa valmistajan ilmoittamia arvoja.

Samoin aerodynaamisten lisäosien, kuten spoilerin tai sivuhelmojen asentaminen on sallittua, jos niiden asennuksen jälkeen ei ylitetä auton hyväksynnän mukaisia mittoja eikä massoja. Muita ulkoisia muutoksia ovat muun muassa lisävalaisimien ja kattotelineiden asentaminen. Auton väriä voidaan muuttaa esimerkiksi maalaamalla tai teippaamalla ilman muutoskatsastusta, ja väritieto voidaan päivittää rekisteriin määräaikaiskatsastuksen yhteydessä.

Tekniset muutokset

Autoon voi tehdä myös muutamia teknisiä muutoksia ilman muutoskatsastusta. Näihin kuuluvat esimerkiksi lisälämmitinlaitteiden ja ilmastointilaitteiden asentaminen. Ajo-opetuksessa käytettäviin autoihin voidaan lisätä tarvittavat opetuskäyttöön tarkoitetut varusteet, kuten lisäjarrupoljin.

Auton vaihteiston muuttaminen tai vaihtaminen on sallittua, kunhan muutokset eivät vaikuta kuljettajaa avustavien turvajärjestelmien toimintaan. Lisäksi voimansiirron välityssuhdetta voi muuttaa samoilla edellytyksillä. Näiden muutosten yhteydessä on varmistettava, että nopeusmittari, mahdollinen ajopiirturi sekä nopeudenrajoitin kalibroidaan vastaamaan uusia teknisiä ominaisuuksia.

Myös pakoputken vaihtaminen hyväksyttyyn malliin, kuten tarvikeputkistoksi tai tyyppihyväksytyksi lisävarusteputkistoksi kuuluu sallittuihin muutoksiin, kunhan melu- ja turvallisuusvaatimukset täyttyvät.

Rengaspaineen valvontajärjestelmää voi muokata tai sen voi kytkeä pois päältä, kunhan se ei häiritse muita turvallisuusjärjestelmiä. Turvalaitteiden, kuten varkaushälyttimien tai luvattoman käytön estolaitteiden asentaminen on sallittua ja suositeltavaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muutokset ennen vuotta 1998 käyttöönotetuissa autoissa

Ennen 1. tammikuuta 1998 käyttöönotetuissa autoissa voidaan tehdä laajempia teknisiä muutoksia, jotka eivät edellytä muutoskatsastusta. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi pakosarjan vaihtaminen tai muokkaaminen, kaasuttimen muuttaminen, vaihtaminen tai määrän muutos, sekä sytytyslaitteiston muuttaminen. Lisäksi moottorin osalta on sallittua tehdä muutoksia ilman muutoskatsastusta, kun kyseessä on ahtamaton moottori. Näihin kuuluu puristussuhteen tai nokka-akselin muuttaminen sekä venttiilien ja kanavien muokkaaminen.

Myös polttoainejärjestelmän muutokset, kuten kaasuttimen korvaaminen polttoaineen suihkutuslaitteistolla ovat mahdollisia, samoin kuin moottorin ohjelmistomuutokset etanolipolttoaineen käyttöä varten. Jousituksen osien vaihtaminen on sallittua, kunhan se ei rajoita joustovaraa tai muuta jousitustyyppiä.

Näitä muutoksia voidaan tehdä vapaammin vanhempiin autoihin, mutta vuoden 1998 jälkeen käyttöönotetuissa autoissa vastaavat muutokset vaativat aina muutoskatsastuksen. Vaikka muutoskatsastusta ei vaadita vanhemmille autoille, on tärkeää, että muutosten turvallisuus arvioidaan huolella ja että kaikki muutokset tehdään asiantuntevasti.

Missä menee raja?

Vaikka pienet muutokset ovat sallittuja, on tärkeää tunnistaa tilanteet, joissa muutoskatsastus tulee tarpeelliseksi. Nyrkkisääntönä voi pitää seuravaa: jos muutoksella on vaikutusta auton turvallisuuteen, päästöihin, verotukseen tai rekisteröintitietoihin, auto on hyvin todennäköisesti vietävä muutoskatsastukseen.

Esimerkiksi istuimien määrän muuttaminen, moottorin vaihto tai auton käyttötarkoituksen muuttaminen vaativat aina muutoskatsastuksen. Samoin suuremmat rakenteelliset muutokset, kuten korin madaltaminen tai korottaminen saattavat vaatia pidemmän reissun katsastusasemalla.

Lähde: Traficom

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat