1.6.2024

Kysy autoista: mitä muutoksia tarvitsee tehdä, jos haluaa muutoskatsastaa pakettiauton kevytkuorma-autoksi?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Tarvittavat muutokset ovat ajoneuvokohtaisia, joten varmistaaksesi omalle pakettiautolle vaadittavat muutokset, on parasta ottaa yhteyttä muutoskatsastuksia tekevään katsastuskonttoriin.

Kysymys: Jos haluaa muutoskatsastaa pakettiauton kevytkuorma-autoksi, niin mitä muutoksia tarvitsee tehdä pakettiautoon?

Pakettiauton ja kevytkuorma-auton keskeisimmät erot liittyvät kantavuuteen, kokonaismassaan, ajokorttivaatimuksiin, verotukseen ja käyttötarkoitukseen. Siinä, missä pakettiauton kokonaismassa on enintään 3 500 kg, on kuorma-auton kokonaismassa puolestaan yli 3 500 kg:aa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen mukaan pakettiauton muutoskatsastus kuorma-autoksi ei välttämättä ole niin yksikertainen ja halpa toteuttaa, kuin monesti kuvitellaan. Tietyissä tapauksissa muutoksen saattaminen maaliin saakka saattaa olla jopa mahdotonta.

– Kehottaisinkin muutosta suunnittelevaa olemaan yhteydessä muutoskatsastuksia tekevään katsastuskonttoriin, jossa aikoo muutoskatsastuksen aikanaan suorittaa. Sieltä saa varmimmin oikeat ohjeet projektiin juuri kyseisen autoyksilön osalta. Yleispätevän ohjeistuksen antaminen lyhyesti on käytännössä mahdotonta, koska muun muassa ajoneuvon käyttöönottoajankohdalla ja käyttötarkoituksella on merkitystä, Vesalainen toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mitä muutoksia yleensä tarvitsee tehdä?

Yleisesti pakettiauton muutoskatsastuksessa kuorma-autoksi vaaditaan tyypillisesti muun muassa seuraavia asioita:

  • Ajoneuvon valmistajalta tarvitaan todistukset rinnakkaismallista, uusista massoista rinnakkaismallin mukaisesti sekä uusi valmistajankilpi kuorma-auton massoilla.
  • Teknisiä muutoksia tai varustelisäyksiä, jotta vastaavuus saadaan toteutumaan. Vaatimuksena voi olla esimerkiksi kaistavahdin asentaminen.
  • Kuormakorisäädösten toteutuminen Traficomin määräyksen ”Kuormakorit ja kuorman varmistaminen TRAFICOM/149639/03.04.03.00/2019" mukaisesti. Esimerkiksi pakettiautojen kuormansidontapisteet eivät automaattisesti tätä täytä.
  • Nopeudenrajoittimen ja ajopiirturin asentaminen.

– Kenenkään ei kuitenkaan pidä suin päin lähteä tekemään muutoksia oheisen listan perusteella vaan aina on syytä tapauskohtaisesti varmistaa tarvittavat muutokset muutoskatsastuksia tekevältä katsastuskonttorilta juuri kyseinen autoyksilö ja sen tuleva käyttötarkoitus huomioon ottaen, Vesalainen painottaa.

Muutoksen vaikutus ajokorttivaatimukseen

Ennen muutostyöhön ryhtymistä on olennaista miettiä muutoksen vaikutusta myös ajokorttivaatimukseen.

– Jokainen varmasti ymmärtää, ettei muutoksen jälkeen autoa voi enää ajaa B-kortilla – sen sijaan muutoksen vaikutus kyseisellä autolla vedettävän perävaunun ajokorttivaatimukseen jää usein huomioimatta, Vesalainen huomauttaa.

Ajokorttivaatimukset määräytyvät rekisteritietoihin merkittyjen kokonaismassojen mukaan. Jos C1- tai C-kortin vaativan auton perään kytkee kokonaismassaltaan yli 750 kg:n perävaunun, tarvitaan vetoautosta riippuen C1E- tai CE-luokan ajo-oikeus. Vaatimus koskee siis myös kokonaismassaltaan 825 kg:n jarruttoman perävaunun vetämistä. C1E-kortilla ajettaessa yhdistelmän kokonaismassaa on rajoitettu niin, että se saa olla enintään 12 000 kg.

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat