5.5.2023

Kysy autoista: saako liikennekäytöstä poistettua autoa liikuttaa omalla pihalla?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Lähtökohtaisesti liikennekäytöstä poistetulla autolla ei saa ajaa ollenkaan, muutamia poikkeustilanteita lukuunottamatta.

Kysymys: Saako liikennekäytöstä tilapäisesti poistettua autoa siirtää omalla tontilla paikasta toiseen esimerkiksi rullaamalla mäkeä alas vaihde vapaalla moottori sammutettuna? Entä saako sen työntää käsivoimin tai hinata toisella ajoneuvolla autotallista ulos, tai sisälle autotalliin?

Jos autoa ei tarvitse hetkeen, sen voi tilapäisesti ottaa pois liikenteestä ja samalla säästää auton kuluissa.

Ajoneuvolain mukaan liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo on käyttökiellossa. Liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa saa kuitenkin käyttää liikenteessä ja muualla sen vuorokauden loppuun, jona liikennekäytöstä poistoa koskeva kausi alkaa. Kun autoa taas tarvitaan, se tulee ottaa takaisin liikennekäyttöön. Väärinkäytöksistä seuraa vähintään 1000 €:n lisävero.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liikenne käsitteenä tulkinnanvarainen

Liikennevakuutuslaissa säädetään moottoriajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuvien henkilö- ja esinevahinkojen korvaamisesta sekä näiden vahinkojen varalta otettavasta liikennevakuutuksesta.

Jos ajoneuvoa käytetään liikenteessä liikennekäytöstä poiston aikana, seuraa enintään kolminkertainen vakuutusmaksu siltä ajalta, kun auto on ollut pois liikennekäytöstä.

Moottoriajoneuvo ei ole tässä laissa tarkoitetussa liikenteessä, kun:

1) sitä liikenneväylistä erillään olevassa paikassa käytetään olennaisesti muuhun tarkoitukseen kuin henkilöiden tai tavaran kuljettamiseen;

2) se on säilytettävänä, korjattavana, huollettavana tai pestävänä liikenneväylistä erillään olevassa paikassa;

3) sitä käytetään liikenteestä eristetyllä alueella kilpailu- tai testaustarkoituksiin taikka kilpailuun välittömästi liittyvään harjoitteluun.

Liikenneväylällä tarkoitetaan yleistä ja yksityistä tietä, katua, rakennuskaavatietä, moottorikelkkailureittiä, toria sekä muuta yleiselle liikenteelle tarkoitettua tai yleisesti liikenteeseen käytettyä aluetta. Tässä laissa ei kuitenkaan erikseen määritellä liikenteeseen käyttämisen käsitettä.

Lain perusteella luulisi, että omalla tontilla auton liikuttaminen ajamalla olisi sallittua. On kuitenkin tulkinnanvaraista, onko se liikenneväylistä erillään oleva paikka.

Jos haluaa pelata varman päälle, autoa voisi periaatteessa siirtää esimerkiksi omalla pihalla autotallista ulos tai sisään, kunhan auton siirtäminen tapahtuu käsin työntäen tai toisella ajoneuvolla hinaten. Sen sijaan auton siirtäminen mäkeä alas vapaalla rullaten voi johtaa vahinkoihin ja aiheuttaa vaaraa ympäristölle.

Liikennevakuutuskeskuksen mukaan liikennevakuutuslain tarkoittama liikenne on käsitteellisesti laajempi, kuin miten liikenne yleisesti ymmärretään tai mitä tieliikennelaki liikenteellä tarkoittaa.

Moottoriajoneuvo on liikennevakuutuskeskuksen tulkinnan mukaan liikenteessä myös silloin, kun sitä käytetään tai siirretään teiden ulkopuolella kuten piha-alueilla, pelloilla, metsässä tai jäällä.

Liikenteestä poistettua autoa voi käyttää poikkeustilanteissa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on listannut lain mukaiset poikkeustilanteet, joissa liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa saa käyttää:

  • Liikennekäytöstäpoiston ilmoituspäivän loppuun, jos ajoneuvon vakuutus on voimassa ja rekisterikilvet kiinnitettyinä.
  • Välittömästi suorinta reittiä katsastukseen sille erikseen varattuna aikana ja sieltä edelleen paikkaan, jossa ajoneuvoa säilytetään tai jossa se voidaan korjata. Ajoneuvon vakuutuksen on oltava voimassa ja rekisterikilvet kiinnitettyinä.
  • Em. oikeus siirtää ajoneuvo katsastukseen koskee ainoastaan ajoneuvon välitöntä siirtämistä katsastustoimipaikkaan katsastuksen suorittamiseksi. Esimerkiksi ajoneuvon siirtäminen ennen katsastusta korjaamolle ei ole sallittua ilman siirtolupaa tai ajoneuvon ottamista liikennekäyttöön.
  • Siirtoluvalla, koenumerotodistuksella tai väliaikaisrekisteröintitodistuksella eli vientirekisteröintitodistuksella
  • Trailerilla tai hinaamalla ajoneuvon toinen akseli ilmassa. Hinauksesta on tarkemmin säädetty tieliikennelaissa. Hyväksyttävä siirtotapa kannattaa varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähteet: Liikennevakuutuskeskus, Traficom

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat