25.4.2025

Lexus ES vaihtoi kerta kaikkiaan tyyliään – kaunokainen tulee saataville myös täyssähköisenä

Kuva Lexus

Kahdeksannen polven Executive Sedan on niin ikään kaikkien aikojen pesäero Camryyn, joka on jatkossakin sen lähin Toyota-vastine. Suomeen jännittävä Lexus-uutuus saapuu vasta ensi vuonna.

ES kuuluu Lexuksen alkuperäisimpään kattaukseen, sillä se lanseerattiin jo vuonna 1989, samana vuonna kaikkien aikojen ensimmäisen Lexus-mallin, LS:n kanssa. ES on siis varsinainen arkki-Lexus, ja se tärkeä sedan-malli, joka kilpailee suoraan kolmea suurta saksalaista, Audi A6:ta, BMW 5-sarjaa ja Mercedes-Benz E-sarjaa vastaan. ES (Executive Sedan) on saavutettavampi ja myydympi kuin isosiskonsa LS (Luxury Sedan), täysikokoinen luksussedan, joka kuuluu vaikkapa S-sarjan Mercedeksen kanssa samaan luokkaan.

Shanghain näyttelyssä juuri esitelty uusi, järjestyksessään jo kahdeksas ES-sukupolvi jatkaa sukulinjaa, joka lähti liikkeelle 1980-luvun lopusta Toyota Camryn (plus-miinus sen eri variaatiot) prameampana sisarena. Kuten muutkin Lexus-mallit, myös ES erottui ulkonäöllään pitkään varsin hienovaraisesti omasta Toyota-vastineestaan, mutta tämä asia on muuttunut viimeisten 15 vuoden aikana Lexuksen tuotua entistä enemmän omaa ilmettään peliin.

Vuonna 2025 ollaankin jo tilanteessa, jossa Lexus ES:ää ei ole tunnistaa Toyota Camryn sukulaismalliksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tuntuva muodonmuutos

Lexus ES:n oleellisimmat kilpailijamallit tulikin jo mainittua, ja niitä vastaanhan tämä auto on - tosin ilman farmariversiota - koko 36-vuotisen ikänsä koittanut asiakkaiden huomiosta kamppailla. Asiallisella japanilaisella otteella ja Lexuksen hienolla asiakaspalvelukonseptilla isoa läpimurtoa ei ole kuitenkaan ES:lle tullut näitä tietyllä tavalla perinteisemmässä asemassa olevia eurooppalaiskilpailijoitaan vastaan.

Mutta jos ei perus-luksus kerran kelpaa, mitäköhän premium-sedanien asiakkaat ympäri maailmaa sitten sanovat tästä luomuksesta?

Kahdeksannen sukupolven ES perustuu samalle GA-K-perusrakenteelle kuin edeltäjänsä, Camry ja kookas liuta muitakin konsernin tuotteita. Järisyttävän tuntuinen muodonmuutos näiden samojen raamien sisällä perustuukin sekä GA-K:n muunneltavuuteen että muotoiluseikkoihin.

GA-K kannattelee nyt tulevaa edeltäjäänsä peräti 16,5 senttimetriä pidempää, 5,5 senttiä leveämpää, 11 senttimetriä korkeampaa ja akseliväliltäänkin kahdeksan senttimetriä pidempää Lexus ES:ää. Kokonaispituudessa on heilahdettu kirkkaasti viiden metrin rajapyykin yli, lukeman ollessa nyt 5,14 metriä. Akselivälissä jäädään puolestaan vielä viiden senttimetrin verran alle kolmeen metriin, ja etu- sekä peräylitykset ovat vielä aiempaakin suuremmat. Tämä on uimista vastavirtaan markkinoilla, jossa sähköistyminen on keskimäärin pidentänyt akselivälejä ja lyhentänyt ylityksiä.

Lexus ES on kasvanut tuntuvasti korkeutta, sillä nyt polttomoottori- ja hybridiautoille suunnitellun GA-K:n pitää pystyä myös täyssähköauton pohjarakenteeksi. Lisäkorkeutta puolestaan kompensoidaan lisäpituudella, jotta Executive Sedan säilyttää sellaiselle ominaiset mittasuhteet.

Tällä aasinsillalla päästään uuden ES:n tyyliin, jota näin puolueettomastakin asemasta käsin voi varmasti kehua hienoksi. ES:n ulkomuotoon Lexus on tuonut rutkasti lisää näyttävyyttä ja urheilullisuutta. Auto on jatkossakin neliovinen sedan, mutta sen perästä on tehty selvän fastback-tyyppinen. Lexuksen sähköcrossover RZ:sta uusi ES lainaa muotoiluseikkoja varsinkin keulan alueella, mutta muuallakin. Erilaisilla visuaalisilla elementeillä Lexus on saanut ES:ään jopa grand tourerin piirteitä. Esimerkiksi konepelti näyttää joistain kulmista siltä kuin siinä olisi ilmanohjaimet, joiden ulostulot olisivat vastaavasti kylkien mustissa listoissa. Ovelaa mutta toimivaa.

Muotoiluyksityiskohdista voi bongata myös puskurin pielen mustiin listoihin upotetut varsinaiset ajovalot sekä kylkien piilo-ovenkahvat.

Korkeammalta, jäykemmin mutta pehmeämmin

Auton omistaja katselee autossaan tavallisesti sisätiloja, ja siltä puolelta uusi ES on huomattavasti ulkokuorta rauhallisempi ja harmonisempi silmälle. Kiitos kasvaneiden mittojen, sisällä on myös nykyistä ES:ää enemmän tilaa.

Lisäksi istuinkorkeus on kasvanut, mikä todennäköisesti kerää kehuja hieman varttuneemman väestön keskuudessa, joka istuinkorkeuden takia pitää usein sedaneita enemmän crossover-tyyppisistä autoista, ja jolla on todennäköisimmin varaa Lexukseen.

Uuden ES:n kuljettajalla on edessään 12,3-tuumainen "epäsymmetrinen digitaalimittaristo", ja tietoviihdenäytön virkaa toimittaa 14-tuumainen yksikkö. Lisäksi fyysisiä namiskoja löytyy kojelaudasta, ne vain eivät ole sanan varsinaisessa merkityksessä painikkeita, vaan "Hidden Tech" -hipaisukytkimiä. Ne kuitenkin toimivat symbolein, aivan kuten nappulat.

ES:n kojelautanäkymä on edelleen pidetty omalla tavallaan konservatiivisempana kuin oleellisempien kilpailijoiden. Audilta löytyy uudesta A6:sta enimmillään kolmen näytön ratkaisu, niin ikään BMW:llä on 5-sarjassa visuaalisesti melko "meluisa" ilme ja Mercedeksen E-sarja luottaa hurjimmillaan MBUX Superscreen, koko lailla lasinäytöstä koostuva kojelauta. Lexus tuntee asiakkaansa, jotka ovat tilastojen mukaan muita premium-merkkejä keskimäärin jonkin verran varttuneempia. He arvostavat todennäköisemmin hillitympää kojelautaa vähempine Angry Birdseineen.

Lexuksen viestinnässä on jo pidempään pyörinyt puhe korin jäykkyydestä ja siitä, kuinka brändissä on oivallettu sen suuri merkitys auton matkustuskokemuksessa, ajettavuudessa ja laadun tunnussa. Tämän eteen Lexus kertoo tehneensä työtä myös uutta ES:ää kehittäessään.

Matkustusmukavuuden pitäisi parantua ES:ssä uuden sukupolven myötä myös sen vuoksi, että nyt takapäässä luotetaan aiemmasta poiketen multilink-ripustusratkaisuun, etuakselin luottaessa kuitenkin edelleen valtavirtaiseen MacPhersoniin.

Sähköä tutun ja turvallisen hybridin rinnalle

Lopultakin päästään voimalinjoihin, joiden saralla tulee kerrottua uuden ES:n tuomista uutisista suurin yksittäinen.

Toyotaa voidaan syystäkin pitää hybridien suurimpana pioneerina. Sen myötä myös luksussiipi Lexuksen tuotteistossa ja sitä kautta ES:ssä on ollut kilpailijoitaan pidempään hybridivoimalinja tarjolla. Niin on jatkossakin, mutta sen rinnalle ES saa ensi kertaa täyssähköisen vaihtoehdon.

Polttomoottoriauton ja täyssähköauton veistäminen samasta puusta on toki aina kompromissien summa, mutta Lexus on laskenut sen tässä tapauksessa kannattavan. Premiumsedaneiden niin yksityiset kuin fleet-asiakkaat saavat nyt myös Lexukselta täyssähköisen vaihtoehdon ilman erillisen mallin kallista kehitystyötä.

Itse asiassa eurooppalaisessa mallistossa täyssähkö on saataville tulevien malliversioiden määrällä mitattuna jopa se dominoiva käyttövoima uudessa ES:ssä, nimittäin sähkövaihtoehtoja on kaksi, hybrideitä vain yksi.

Kesympi ja etuvetoinen täyssähkövaihtoehto kantaa nimeä ES 350e. Lexus paljastaa siitä tässä kohtaa vain teholukeman, joka on 165 kilowattia eli 224 hevosvoimaa. Panostamalla sen sijaan ES 500e:hen pääsee osalliseksi 252 kilowatin eli 343 hevosvoiman nelivetojärjestelmästä. Vaikka ES on aina ollut Camryn tavoin etuvetorakenteinen, tuo ES 500e malliin ensi kertaa mahdollisuuden takavetoisuuteen, sillä jatkuvalla momentinohjauksella toteutetussa nelivetojärjestelmässä kaiken vääntömomentin voi halutessaan heittää pelkästään taka- tai etuakselille.

ES:n hybridimalli on huomattavasti tutumpi tuttavuus, ja täyshybridinä mennään jatkossakin. ES 300h tarkoittaa 2,5-litraista rivinelosta Atkinson-työkierrolla ja siihen yhdistettyjä sähkömoottoreita. 148 kilowatin eli 201 hevosvoiman täyshybridivaihtoehto tulee saataville sekä etu- että nelivetoisena.

Akkutiedot ja monet muut tekniset tiedot sekä suorituskykylukemat jäävät odottamaan uuden ES:n Euroopan ja Suomen markkinalanseerausta, jonka on määrä koittaa keväällä 2026.

Lähde: Lexus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat