8.6.2024

Life is a beach – vinkkejä rantaloman kohteeksi Euroopassa

Kuva Vesa Eskola, kohteet

Suomi on tuhansien järvien maa, ja merenrantaakin meillä on vaikka muille jakaa. Vaihtelu kuitenkin virkistää.

Meri. Aaltojen kohina, lempeä kesätuuli. Euroopasta löytyy monenlaisia rantakohteita – upeita hiekkarantoja, suojaisia kalliopoukamia ja myös villimpiä luonnonvaraisia rantoja. Ohessa muutamia vinkkejä, missä voi nautiskella meren äärellä olosta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Biskanjanlahti, Biarritz ja San Sebastián – Ranska/Espanja

Espanjan ja Ranskan rajalla olevat rannat eivät ehkä ole maailman kauneimmat, mutta aallot ovat sellaiset, että lainelautailijoita naurattaa. Alue on myös tunnettu erinomaisesta ruoasta, Michelinin tähtiä on ripoteltu näille rannoille runsaasti. Etenkin San Sebastiánissa kannattaa vaeltaa illalla baarista toiseen tapaksia eli siis pintxoja nautiskellen. La Concha on hyvä vaihtoehto alueen hienoimmaksi rannaksi.

Cala Goloritzè, Sardinia – Italia

Välimeri on täynnä nättejä saaria, ja Sardinia on näistä yksi kauneimpia. Ja Sardinian kauneimpia kolkkia ovat itärannikolla sijaitsevan Orosein lahden rannat. Ja näistä hienoin on Cala Goloritzè, jonka lumivalkoiset pikkukivet yhdessä akvamariinin sinisen meren kanssa luovat melkoisen miljöön, jota kehystävät vielä rannan yläpuolelle kohoavat jylhät kalkkikivijyrkänteet ja niistä kohoavat kivipilarit. Rannalle pääsee joko veneellä tai patikoiden Cala Goloritzèn polkua seuraten.

Cala Macarella, Menorca – Espanja

Sekä Mallorcalta että Menorcalta löytyy lukuisia hienoja rantoja, joista voisi suositella useampaakin. Cala Macarella on itse asiassa vain pieni kolo Menorcan lounaisrannikolla, mutta paikassa on jotain taianomaista. Hiekka on jauhonvalkoista ja vesi hätkähdyttävän turkoosia. Hevosenkengän muotoiseen poukamaan pääsee vain kävellen tai veneellä, kallioisen lahden seinämät ovat vielä mäntyjen koristelemat. Valitettavasti vain ranta on kesällä ihan tupaten täynnä, joten paikkaa auringossa halajavien kannattaa saapua ajoissa – tai vierailla Macarellassa sesongin ulkopuolella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Duodde, Bornholm – Tanska

Ruotsin ja Puolan välissä eli Itämeressä kelluva mutta Tanskalle kuuluva Bornholmin saari on valkoisesta ja hienosta hiekasta unelmoivien paratiisi, jota varten ei tarvitse edes matkustaa niin kauas. Aurinkokaan ei ole heinä-elokuussa niin polttava kuin Välimeren rannoilla. Saaren eteläkärjestä löytyy upea ja useamman kilometrin mittainen biitsi. Myös dyynit ovat vaikuttavat. Rannan läheisyydessä on myös leirintäalue.

Durdle Door Beach – Englanti

Englanti ei ole kovin tunnettu rantakohde, mutta kyllä meren ympäröimältä ja lähes Suomen kokoiselta saarelta löytyy väkisinkin hienoja rantoja. Etelässä sijaitsee useampikin nätti ranta. Brighton pitkine laitureineen on käymisen arvoinen, kuten on myös Paington. Näiden välistä, ei niin kovin kaukana Bournemouthista, löytyy Dorsetin rannikolta löytyy varsin nättejä maisemia. Durdle Door Beach on näistä kaunein. Ja kun rantaelämä käy kyllästyttämään, vaihtelua tarjoaa Dorsetin vehreiden kukkuloiden yli patikointi. Ja kannattaa muistaa, että Etelä-Englannin rannikolla myös vuorovesi on monessa paikkaa erikoinen kokemus. Euroopan korkein vuorovesi löytyy Severnjoen suulta, missä vesi nousee ja laskee noin 10 metriä.

Fårö, Gotlanti – Ruotsi

Gotlannista löytyy paljon muutakin kuin Peppi Pitkätossun koti Huvikumpu. Aivan saaren pohjoisosasta löytyy oma pieni saarensa, Fårö, joka on ruotsalaisten oma salainen ja suosittu kesäkohde. Syykin on selvä. Se on kuin oma maailmansa. Koko saari on kalkkikiveä, mikä on luonut saarelle oman erikoisen muotonsa monine kalliomuodostelmineen. Ingmar Bergman rakastui tähän saareen juuri tästä syystä; hän myös kuvasi Farössä kuusi elokuvaa sekä yhden televisiosarjan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hauklandstranda, Lofootit – Norja

Ja sitten hieman Norjan maantietoa… Norjan rannikko vuonoineen on upea ja pitkä, ja Lofootit on yksi Norjan helmiä. Veden väri on jotain uskomatonta näillä leveysasteilla. Vesi voi olla parhaina päivinä yhtä kirkasta ja sinistä kuin Karibialla tai Välimerellä. Eron huomaa ainoastaan varpaat veteen kastaessa. Hauklandin rantaa ympäröivät vesistöt houkuttelevat paitsi uimaan myös melomaan. Talvella palkintona on taivaalla usein leimuavat revontulet. Kulissit ovat upeat vehreine kukkuloineen. Eikä ruokakaan ole huonoa.

Montpellier – Ranska

Ranskan Välimeren rannikolla on monia hienoja paikkoja nauttia auringosta, mutta Monpellierin molemmin puolin aukeava rannikko tarjoaa jotain taianomaista pitkine hiekkasärkkineen, niillä sijaitsevine ravintoloineen sekä sympaattisine pikkukaupunkeineen. On vaikea sanoa, mikä yksittäisistä rannoista on kaunein, mutta ainakin nämä nimet kannattaa painaa mieleen: Plage de L’Espiguette, Plage de la Grande Conque, Plage du Petit Travers, Plage de Maguelone, Plage Grande Cosse, Plage de Saint-Cyprien. Ja mainittakoon niille kaikille, jotka tykkäävät ottaa aurinkoa ilman uikkareita, alueella on myös useampi nakuranta. Viehättävistä pikkukaupungeista mainittakoon erikseen Sète. Ja hyvää kalaa sekä muita meren antimia on tarjolla yllin kyllin joka paikassa.

Mýrtos Beach – Kreikka

Paralia Mirtos kuvankauniilla Kefalonian saarella, ja vain lyhyen lauttaetäisyyden päässä Patrasin satamasta, on klassikko rantakohde. Toki saarella on myös kansainvälinen lentokenttäkin. Kristallinkirkas puhdas vesi houkuttelee paikalle auringonpalvojia ympäri Eurooppaa. Vesi on itse asiassa  niin kirkasta, että luulet kelluvasi ilmassa. Vaaleat rantakivet heijastavat sekä taivasta että vettä, joten vesi on uskomattoman turkoosin värinen. Rannan sijainti saaren länsirannalla takaa usein hienot auringonlaskut. Ja toki Kefaloniassa on muutakin kuin pelkkä yksi ranta. Leffojen ystävät saattavat tunnistaa saaren elokuvasta Kapteeni Corellin mandoliini.

Zakynthosin saarella, heti Kefaloniasta etelään sijaitsee myös Navagion ranta, joka tunnetaan paremmin lempinimellä Haaksikkoranta, koska sen rannalla on rahtilaivan hylky. Tuo ranta on vain toistaiseksi suljettu jo toista kesää peräkkäin, koska hylyn kunto on niin huono.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Plage de Palombaggia, Korsika – Ranska

Korsika on jännä ja nätti saari. Sen länsirannikko on hyvin kallioinen, idässä on puolestaan suurempia hiekkarantoja ja leirintäalueita – mutta myös hienoja kivimuodostelmia. Korsikan kaakkoisosassa, lähellä Porto-Vecchiota sijaitseva Plage de Palombaggia on yksi Ranskan parhaista rannoista. Hiekka on taas vaaleaa, meri kirkas ja turkoosi, ja rantaa ympäröivät sateenvarjomännyt antavat hieman suojaa paahtavalta auringolta. Piknik-koriin vielä evääksi villisikamakkaraa, leipää, korsikalaisia juustoja, viikunamarmeladia sekä vähän paikallista viintä. Avot.

Praia da Marinha – Portugali

Algarve on Portugaliin aurinkolomalle matkustavien ykköskohde, joten rannoilla on yleensä muitakin. Mutta onneksi Algarvesta löytyy myös hieman suojaisempia ja intiimimpiä paikkoja. Algarve on tunnettu lähes punaisista rantakallioistaan, ja niiden lomasta löytyy yhä suojaisempia poukamia. Marinha on näistä tunnetuin – ja tunnustettu ihan virallisestikin yhdeksi Portugalin parhaista rannoista. Snorkkeli mukaan!

Rauðasandur – Islanti

Joskus hieno ranta on sellainen, jossa voi kokea yksinkertaista luonnon rauhaa. Islannissa luonto on läsnä lähes kaikkialla – luonnollisesti myös rannoilla. Rantakohteeksi Islantia ei ehkä mielletä, mutta sieltä löytyy useampi ranta, jossa kannattaa käydä. Mustahiekkainen Reynisfjara on yksi, mutta vielä näyttävämpi on kultahiekkainen Rauðasandur Látrabjargin niemimaalla. Ranta ei ole ihan helpon yhteyden päässä eli seikkailu tulee samaan hintaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

San Fruttuoso, Liguria – Italia

Hienosta rannasta voi nauttia myös ilman, että makaa varsinaisesti hiekkaisella rannalla. Meren kohina kuulostaa kivalta myös rantakivetyksellä istuen, ja myös maailman paras eli italialainen jäätelö kuuluu asiaan. Genovan ja Pisan välinen rannikko on yksi maailman hurmaavimpia, ja Portofino on yksi Italian tunnetuimpia rantakyliä. Vähän Portofinosta länteen sijaitsee meren rannalle rakennettu vanha luostari, jonne pääsee joko vain patikoiden tai veneellä. Rannalle parkkeeratut veneet näyttävän kelluvan ilmassa, niin kirkasta vesi on. Myös Cinque Terre hurmaa, kun taas surffarit suuntaavat puolestaan Levantoon.

Sveti Ivan Beach, Cres – Kroatia

Kroatian rantaviiva lukuisine upeine saarineen on vesi-ihmisen paratiisi. Hienoja paikkoja on niin paljon, että niistä voisi kirjoittaa useamman kirjan. Makarskan alue on varsin pittoreski, mutta parhaimmat paikat ovat kuitenkin usein hieman piilossa, kuten Sveti Ivan eli Lubenice Beach Cresin saarella, jonne päästäkseen on suoritettava pieni noin 45 minuutin vaellus. Ranta on osittain jyrkkä, joten hyvät ja etenkin hyväpohjaiset kengät ovat must. Toki myös vene on kätevä kulkuneuvo. Ja kun ranta on valloitettu, kannattaa uida myös siniselle luolalle. Se on kallioon kaiverrettu luola muutaman metrin päässä rannasta. Luolan sisällä veden läpi heijastuva auringonvalo saa kaiken näyttämään siltä kuin koko luola olisi valaistu sisältä päin. Ja ne auringonlaskut…

Sveti Stefan – Montenegro

Kun Kroatia on nähty ja koettu, sen eteläinen rajanaapuri Montenegro voi tarjota vielä jotain uutta. Sveti Stefanin linnoitettu saari ja samaa nimeä kantava ranta tarjoavat pittoreskin kulissin Budvan Rivieralla nauttia Adrianmeren sinestä. Ja jos nippu on kunnossa, saarella on erittäin ylellinen hotelli , joka on vain toistaiseksi suljettu. Ja Budvan vanha kaupunki on ehdottomasti piipahtamisen arvoinen sekin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sylt – Saksa

Saksasta löytyy sekä Itä- että Pohjanmeren rannoilta monia upeita rantoja, monissa paikoissa jopa klassisine rantakoreineen. Tuuli puhaltaa kesällä lempeästi, lämmin hieno hiekka tuntuu kivalta varpaiden välissä, kala maittaa – eikä näille rannoille päästäkseen ole pakko ajaa lähes koko Euroopan halki. Pohjanmerellä Tanskan ja Saksan rajan tuntumassa uinuva Sylt on ikiklassikko, ja sieltä löytyy runsaasti upeita rantoja. Aivan saaren pohjoisosasta löytyvä Ellenbogen on ehdottomasti ranta, jonka nimi kannattaa painaa mieleen. Se on myös Saksan pohjoisin piste, jos joku tykkää bongata tällaisia erikoisuuksia.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat