21.10.2017

Liikennemerkkien ihmishahmot nykyaikaistuvat

liikennemerkit
vanha ja uusi liikennemerkki

Uusiutuvissa liikennemerkeissä ihmishahmon sukupuolta ei enää erota.

Tieliikennelaki kaipaa monin tavoin uudistamista. Lakiesitys tuoreuttaa ja täydentää nykyistä vuodelta 1982 peräisin olevaa lakia.

Uusien liikennemerkkien lisäksi liikenne- ja viestintäministeriössä valmisteltavassa lakiluonnoksessa ehdotetaan useiden vanhojen merkkien visuaalista nykyaikaistamista.

Se tarkoittaa esimerkiksi liikennemerkkien ihmishahmojen pelkistämistä.

liikennemerkit
Vanha ja uudistettu liikennemerkki

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Merkki ei saa muuttua liikaa

Liikennemerkkien mallikuvien valmistelu kuuluu Liikennevirastolle, joka on käynyt töihin liikenne- ja viestintäministeriön valtuuttamana. Yksi valmistelijoista on Liikenneviraston liikenteen ohjauksen asiantuntija Jukka Hopeavuori.

Liikennemerkkien nykyaikaistamisessa tulee olla tarkkana, sillä merkki ei saa uudistua liiaksi.

– Jos tielläliikkuja ei tunnista uudistuneesta liikennemerkistä sen tarkoitusta, ollaan visuaalisessa muutoksessa menty liian pitkälle. Merkin tarkoitus ei saa hämärtyä, se on liikenneturvallisuuskysymys, Hopeavuori linjaa.

liikennemerkit
Vanha ja uudistettu liikennemerkki

Vanhimmat merkit 1960-luvulta

Liikennemerkit ovat aikakautensa luomuksia. Moni nyt uudistuvaksi kaavailtu liikennemerkki on saanut hahmonsa 1960-luvulla, osa vuoden 1982 tieliikennelain uudistamisen yhteydessä.

– Kyllä ne 1960-luvulla piirretyt merkit ovat tunnistettavissa. Tuolloin ihmishahmot olivat realistisempia ja yksityiskohtaisempia kuin nyt suunnitellut uudet ihmishahmot.

liikennemerkit
Vanha ja uudistettu liikennemerkki

Hopeavuori ei kuitenkaan allekirjoita sitä herkästi syntyvää mielikuvaa, että uudistuksessa ihmishahmojen sukupuoli on varta vasten häivytetty eli uudistuvat merkit on suunniteltu sukupuolineutraaleiksi.

– Kyse on ihmishahmojen yksinkertaistamisesta ja merkkien mahdollisimman hyvästä havaittavuudesta liikenneympäristössä, ei muusta.

liikennemerkit
Vanha ja uudistettu liikennemerkki

”Ei ylenmäärin kustannuksia”

– Merkkien uudistaminen ei aiheuta ylenmäärin kustannuksia tai liikennemerkkien vaihtorumbaa, lupaa Hopeavuori.

Vanhaa liikennemerkkiä ei siis vaihdeta uudenlaiseksi vain vaihtamisen ilosta.

– Ei, ei, merkit vaihtuvat uusiksi sitä mukaan, kun tien poskessa oleva nykyinen liikennemerkki tulee käyttöikänsä päähän, Hopeavuori vakuuttaa.

liikennemerkit
Vanha ja uudistettu liikennemerkki

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Syksyllä eduskuntaan

Uudistuva tieliikennelaki tuonee käyttöön myös useita kokonaan uusia liikennemerkkejä kuten esimerkiksi vähimmäisnopeusmerkin ja merkkikatraan, joka huomioi uudet vaihtoehtoiset polttoaineet.

Uudet ja uudistuvat liikennemerkit voidaan ottaa käyttöön tieliikennelain tultua voimaan. Lakiesitys uudeksi tieliikennelaiksi menee eduskunnan käsiteltäväksi vielä kuluvan syksyn aikana.

Lähde: Liikennevirasto

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat