27.2.2016

Liikenneturva: Turvavyöt kiinni myös takapenkeillä

turvavyö

Yleisesti ottaen turvavyötä käytettiin melko kiitettävästi, mutta erityisesti takapenkkiläisten vyöt saisivat olla useammin kiinni.

Useimmille autoilijoille turvavyön käyttäminen tulee autoilijoille. Liikenneturvan tutkimuksessa 93 prosenttia etupenkkiläisistä käyttää vyötä taajamassa ja taajaman ulkopuolella peräti 96 prosenttia muistaa kiinnittää vyönsä. Tutkimuksen mukaan suurimmaksi puutteeksi nouseekin takapenkkiläisten vyönkäyttö, sillä taajamissa vain 88 prosenttia muistaa kiinnittää turvavyön kyyditettävänä ollessaan.

Takapenkkien turvavöiden käyttöastetta kaunistanee huolellinen suhtautuminen pienten lasten turvavyön käyttöön. Alle kouluikäisistä 98 prosenttia matkusti turvavyö kiinnitettynä tai esimerkiksi turvaistuimessa tai turvavyöistuimessa.

– Pienet lapset huolehditaan turvaistuimiin ja muistetaan varmistaa, että turvavyö on kiinni. Iän karttuessa turvavyön käyttöä ei ehkä samalla tavalla enää kontrolloida eikä etupenkillä omaa vyötään kiinnittävä tule välttämättä tarkastaneeksi takapenkkiläisten vyötilannetta, Nieminen pohtii.

– Kuljettajan kannattaa ottaa tavaksi silmäistä kyytiläistensä vyötilanne. Törmäyksen sattuessa ilman turvavyötä istuva takapenkkiläinen tulee edessä matkustavan päälle. Vyötön matkustaja ei siis riskeeraa pelkästään itseään, vaan asettaa vaaraan myös turvavyötä käyttävän etumatkustajan, Nieminen jatkaa.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien arvion mukaan turvavöiden käyttö olisi viimeisen kolmen vuoden aikana pelastanut noin joka kolmannen henkilö- ja pakettiautoissa kuolleista turvavyötä käyttämättömistä. Turvavyön käyttö olisi lieventänyt tai estänyt vammoja neljällä viidestä.

– Turvavyön suojavaikutus on taajamanopeuksillakin niin merkittävä, ettei turvavyön käyttöä tulisi ajatella hyödyllisenä ainoastaan silloin kun ajetaan kovemmilla nopeuksilla. Se, että auto on varusteltu erilaisin turvatyynyin, ei myöskään ole syy jättää turvavyötä auki. Jotta turvatyynyt toimisivat kuten ne on suunniteltu, turvavyön tulee olla oikeaoppisesti kiinni. Ilman turvavyötä turvatyyny voi olla jopa tappava, painottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen.

Vyötä käyttäessä tulee myös huolehtia sen oikeasta kireydestä. Lasten tavoin myös aikuisten tulisi mahdollisuuksien mukaan riisua toppatakki turvavyön käytön ajaksi.

– Turvavyö tulee myös kiinnittää niin kuin se on tarkoitettu. Eli olkanauhaa ei saa laittaa kainalon alta tai selän takaa, Nieminen huomauttaa.

Liikenneturva seuraa myös takapenkin turvavyön käyttöä taajama-alueella. Takapenkillä matkustavilla vyön käyttöaste oli etupenkkiin verrattuna selvästi vähäisempi; vain 88 prosenttia matkusti takapenkillä vyö kiinni.

Näin kiinnität turvavyön oikein:

Kiristä turvavyön lantio-osa napakasti lonkkaluiden päälle. Turvavyö ei saa olla kierteillä eikä löysällä.
Varmista, että olkanauha kulkee keskellä olkapäätä. Olkanauhaa ei saa laittaa kainalon alta eikä selän taakse.

Lähde: Liikenneturva, kuva: Liikenneturva / Ville-Veikko Heinonen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat