4.8.2016

Lupaavasti käynnistynyt Porokello pyrkii mobiilisovellukseksi 2017

Porokello

Lupaavasti käynnistynyt Porokello-kokeilu pyrkii testivaiheen jälkeen kaikkien saatavaksi mobiilisovellukseksi syksyllä 2017.

Lapin ELY-keskuksen järjestämässä Porokello-kokeilussa ammattiautoilijoille on jaettu koekäyttöön Huawei P360-älypuhelimia, joiden ainoa funktio on ihailtavan yksinkertainen: toimia varoitusvälineenä lähistöllä liikkuvista poroista. Jokainen laite toimii sekä varoituksen lähettämiseen että sen vastaanottoon. Poron havaitessa jokainen kokeiluun kuuluva voikin lähettää signaalin, joka kuuluu 750 metrin säteellä toisissa Porokelloissa. Erikoinen hälyytysääni erottuu myös hyvin muista auton piippauksista.

Kokeilun kunnianhimoisena tavoitteena on puolittaa porokolareiden määrä vuoteen 2020 mennessä, jolla saataisiin aikaan useiden miljoonien eurojen säästöt. Keskimäärin vuodessa sattuu noin 4 000 porokolaria.

Tavoitteena on aluksi saada 1 000 laitetta ammattiautoilijoiden koekäyttöön ja tällä hetkellä laitteita on toimitettu vajaa 300. Varoitukset voi katsoa reaaliaikaisesti myös netistä osoitteesta www.varoporoa.fi.

Ylen mukaan Porokellon tavoitteena on edetä kaikille avoimeksi mobiilisovellukseksi syksyyn 2017 mennessä ja lisäksi tähtäimessä ovat kansainväliset markkinat, sillä autoilijat ja tiellä liikkuvat eläimet ovat yleinen ongelma kaikkialla maailmassa.

Lähde: Porokello, Lapin ELY-keskus, Yle Kuva: Porokello

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat