18.12.2022

Luxemburg: linnoja, laaksoja ja posliinia

Luxemburg on vähän kuin jännä jäänne keskiajalta, jolloin Eurooppa oli vielä täynnä pieniä kuningaskuntia.

Asukasluvultaan Helsingin kokoinen lilliputtimaa Belgian, Ranskan ja Saksan kainalossa on hallitusmuodoltaan perustuslaillinen monarkia, joskin suurherttuan rooli on nykyään lähinnä seremoniallinen. Poliittisesti Luxemburg on pelannut pelinsä EU:n sisällä hyvin, siellä sijaitsee useampi kansainvälisen elimen päämaja. Luxemburg on myös omalta osaltaan ollut vaikuttamassa EU:n syntyyn.

Tähän on tietysti syynsä. Historiansa aikana Luxemburg on pienenä valtiona joutunut useamman kerran jonkun naapurimaansa valloittamaksi. Tämä näkyy luonnollisesti yhä myös maan kulttuurissa. Ranskankielinen vaikutus tosin väheni vuonna 1839, kun lähes puolet Luxemburgista liitettiin Belgiaan. Tämän myötä Luxemburgista tuli lähes kokonaan saksankielinen – joskin maalla on oma virallinen germaaninen kielensä lëtzebuergesch.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ollaanko me uudessa maassa?

Koska Luxemburg kuuluu EU:hun, rajan ylitystä ei juuri edes huomaa, tulee maahan sitten Belgian, Ranskan tai Saksan puolelta. Liikennemerkit vain vähän muuttuvat. Ja kadut muuttuvat siistimmiksi, siis puhtaammiksi.

Rakennusten arkkitehtuurinen tyyli on sekoitus ympäröiviä maita, joskin kaupungista löytyy myös runsaasti moderneja ja ei niin nättejä eli lasista ja metallista rakennettuja toimistorakennuksia.

Sympaattinen vanhakaupunki

Luxemburgin pääkaupunki eli Luxemburg sijaitsee kukkulan laella, ja siellä sijainnut linna oli aikoinaan yksi Euroopan merkittävimpiä. Sitä kutsuttiin lempinimellä pohjoisen Gibraltar. Sittemmin linna on purettu, ja sen paikalla on nykyään sympaattinen puisto. Linnan kupeeseen kasvanut kaupunki on kuitenkin säilynyt, ja se on vanhimmilta osiltaan postikorttimaisen pittoreski. Se on ollut myös Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1994 lähtien.

Kaupunkitallailluun voi ladata mukaan älypuhelimeen digitaalisen oppaan kaksi tuntia kestävälle 22 kohteen kävelykierrokselle. Kävely Luxemburgissa käy myös kuntoilusta, sillä korkeuserot jo kaupungin sisällä ovat vaikuttavat.

Nyt mua viedään

Linnat ovat yksi isoimmista jutuista Luxemburgissa ja helposti automatkalaisen bongattavissa. Linnoja on useampi, ja monet niistä ovat varsin vaikuttavia. Viandenin linna on yksi merkittäviä romantiikan/goottisen ajan linnoja Euroopassa. Sekin on Unescon listoilla.

Beaufortin linna on osittain raunioina. Kartano toimii yhä, mutta vanhaan linnoitukseen ajan hammas on puraissut.

Clervaux’n linna kärsi pahoja vaurioita Ardennien taistelussa toisessa maailmansodassa mutta on restauroitu takaisin vanhaan loistoonsa. Siellä pitävät majaansa nykyään Luxemburgin valtion virkamiehet.

Bourscheid näyttää sekin kuin sadusta repäistyltä. Sekin on nykyään Luxemburgin valtion omistuksessa.

Bourlingsterin linnassa pitää majaansa nykyisin huippuravintola.

Larochetten linna on sekin kärsinyt, ja ison tulipalon jälkeen se on nykyisin isoilta osin raunioita. Kellarit, palvelijoiden asuintilat sekä iso juhlasali ovat säilyneet ja vierailtavissa.

Schoenfels on pieni mutta silti vaikuttava linna, joka on kuulunut vuosisatojen aikoina lukuisille aatelisperheille. Sitä kunnostetaan parhaillaan vanhaan loistoonsa.

Urspeltin linna on myöhäiseltä keskiajalta, ja se on tuhoutunut pariinkin otteeseen. Ensimmäisen kerran se rakennettiin uudelleen vuonna 1860. Toisen kerran linna kärsi pahoin toisessa maailmansodassa. Uudelleenrakennuksen jälkeen sen tiloissa toimii nykyään viihtyisä kylpylähotelli.

Brandenbourg on vaikuttava rauniolinna, jonka raunioilla voi hiljentyä hetken miettimään millaista elämä on ollut keskiajalla.

Ja sitten meillä on vielä Luxemburgin suurherttuan palatsi, joka on yhtä lailla linna kuin presidentinlinna on Helsingissä. Tosin tämä versio on huomattavasti näyttävämpi ja yksi Luxemburgin vaikuttavimpia rakennuksia.

Ja tässä eivät todellakaan olleet vielä kaikki Luxemburgin linnat…

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Norsu posliinikaupassa

Yksi Luxemburgin kuuluisimpia tuotteita on Villeroy & Bosch, joskin Luxemburgin tehdas suljettiin vuonna 2010. Tehdasalue on myös jo myyty pois, mutta vanha omistajaperheen historiallinen kartano on yhä jäljellä ja Villeroy & Boschin omistuksessa. Sen tiloissa toimii nykyään liikemiehiä kouluttava Luxembourg School of Business.

Ja totta kai Luxemburgista löytyy yhä iso Villeroy & Boschin myymälä, josta voi hakea matkamuistoja auton takakonttiin.

Toinen hyvä tuliainen on valkoviini, jota paikalliset osaavat tehdä kohtalaisen hyvin. Maasta löytyy jokilaaksoja viinin viljelyyn, Mosel virtaa Luxemburgin ja Saksan rajalla.

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: Luxemburgin turistiorganisaatiot sekä Wikipedia

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat