5.12.2021

Maailman äärin ja vähän kauemmaksikin – ilman koronapelkoa

virtuaalimatka virtuaalimatkailu

Virtuaalimatkoilla lienee taas kysyntää, kun koronaviruksen tuorein mutaatio sulkee rajoja ja vähentää matkailua selvästi lähitulevaisuudessa. Onneksi aika iso siivu maailmasta on pian tallennettu virtuaalisesti kaikkien omalta kotisohvalta matkalle aikovien iloksi.

Kiinan muuri on yksi maailman pysäyttävimpiä historiallisia rakennelmia, joten ei ole suuri ihme, että muurille pääsee nykyään myös virtuaalisesti. Matka verkossa esikatseluversion mukana on ilmainen, mutta kahdeksan dollarin sijoituksella saa kuviin tarkemman resoluution sekä laajemman alueen tutkittavaksi. 50 dollarilla saa 45 minuuttia kestävälle virtuaalimatkalle mukaan oikean oppaan kertomaan enemmän muurista ja sen yli 2000-vuotisesta historiasta. Lisäksi opas vastaa luonnollisesti hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Vähintään yhtä kiehtova on keinotodellisuusmatka Machu Picchulle Andien harjanteelle Peruun. Ylhäisessä 2430 korkeudessa sijaitsevaan muinaiseen kaupunkiin tutustutaan 360 asteen virtuaalisen kävelymatkan aikana, ja samalla virtuaalinen opas kertoo inkojen historiasta.

Kiehtovatko graffitit? Google Art Project on ollut mukana luomassa lukuisia virtuaalisia matkoja ympäri maailmaa sekä hämmästelemään kuuluisia muistomerkkejä että kuin myös vierailemaan lukuisissa museoissa. Yksi tavallaan enemmän nojatuolimatkalle vievä osuus on visiitti erilaisten graffittien luokse ympäri maailmaa. Lisäksi projekti esittelee myös itse taiteilijoita ja kertoo tarinoita graffitien synnystä.

Eiffelin torni on aina matkan väärti – jopa virtuaalisesti. Pitäisikö hokema “Nähdä Pariisi ja kuolla” päivittää samalla nykyaikaan?

Tokio virtuaalisesti kolmessa minuutissa ja yhdeksässä sekunnissa? Aikansa voi käyttää huonomminkin. Japanin matkailunedistämiskeskuksen tekemä ja YouTubeen lataama video on tehty hauskasti ja sisältää lukuisia Tokion parhaista nähtävyyksistä sekä japanilaisen kulttuurin kuriositeeteista. Toimii myös ilman VR-laseja.

National Marine Sancturies on vuonna 1972 perustettu yhdysvaltalainen organisaatio, jonka tehtävänä on USA:ssa sijaitsevien vesistöjen ja niiden ekosysteemien suojeleminen. Organisation kotisivuilta löytyy linkki, joka vie kävijän virtuaalisesti veden alle, mm. koralliriutalle, Hawaijille kilpikonnien sekaan, vanhaan laivan hylkyyn tai kohtaamaan merileijonan. Virtuaalimatkojen lisäksi sivustolla voi selata myös upeita kuvagallerioita.

Pikavisiitti Disney Worldiin? Sekin onnistuu virtuaalisesti; 360-asteen näkymän avulla pääsee ihmettelemään huvipuiston sisälle, ja tarjolla on myös virtuaalisia elämyksiä erinäisten huvilaitteiden kyytiin. Hupi on virtuaalilasien avulla ehdottomasti kokemuksen arvoinen, mutta ei luonnollisestikaan voi korvata aitoa kokemusta.

USA:n hallituksen vuonna 1864 perustama Smithsonian on melkoinen instituutti, joten kurkistus sen luonnontieteelliseen museoon on aina VR-matkan arvoinen. Suosittelemme käymään etenkin dinosauruksista kertovassa näyttelyhallissa. Pieni lisäinfo ei tosin olisi pahitteeksi hienon visuaalisen kokemuksen seuraksi.

Entäpä matka hieman kauemmas, jonne ei oikeasti pääse? Nasa vie yhteistyössä Googlen kanssa virtuaalimatkalle Marsiin. Siellä kuljetaan Marsin pinnalle lähetetyn Curisioty-mönkijän mukana keräten tietoa ja valokuvia punaisen planeetan pinnalta.

Teksti: Vesa Eskola Kuvankaappaukset: "matkakohteet"

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat